Kako uključiti jezik koji učimo u svakodnevni život?

Opšte je poznato da učenje stranog jezika zahteva vreme i trud. Ali zašto biste provodili sate sa knjigom u ruci kada jezik koji želite da naučite možete praktično učiti i uključiti ga u svoje dnevne aktivnosti?! Na taj način ne samo da ćete izbeći one duge lekcije besomučnog bubanja gramatike, već ćete učenje jezika učiniti zanimljivijim i praktičnijim.

Konkretni izrazi i rečenice iz živog govora i komunikacija su nešto što udžbenici ne mogu preneti. Zato u nastavku vas čekaju saveti kako da strani jezik uključite u svoje svakodnevne aktivnosti.

1. Prihvatite autentičan jezik

Sigurno ste primetili da se jezik koji učite na času donekle razlikuje od onog koji možete čuti na TV i u filmovima. To je sasvim uobičajeno budući da na časovima vi učite književni standardni jezik dok se na filmu čuje onaj živi govor koji se konstantno menja i prilagođava. Da li je ovakav govor uvek ispravan? Daleko od toga! Ali biće vam znatno lakše da se identifikujete sa likovima iz omiljenog filma ili serije i njihovim načinom govora.

Dok gledate neki film proveravajte svoje znanje i prepoznajte gde su glumci pogrešili u govoru. Kada mislimo da prihvatite autentični jezik, prihvatite taj oblik komunikacije koji je znatno opušteniji od onog koji viđate u udžbenicima i vokabular koji vrlo verovatno nećete pronaći u svojim lekcijama.

Pročitajte i... 5 EVROPSKIH FILMOVA IDEALNIH ZA UČENJE STRANIH JEZIKA

Najbolji način da učite jezik kroz igrani program je taj da ponovo gledate svoje omiljene likove jer već unapred znate šta će oni u određenoj sceni reći pa se stoga možete fokusirati na sam jezik i izgovor a ne na radnju filma.

Osim filmova i serija postoji čitav niz izvora iz kojih možete učiti autentični jezik. Slušajte radio stanice sa programom na stranom jeziku koji učite, pratite YouTube kanale na stranom jeziku koji se bave temom koja vas interesuje, nemoguće je da ne naučite najnovije sleng izraze!

Sve ono što čini naš svakodnevni život, od čitanja sastava proizvoda na pakovanju na finskom na primer do slušanja indijskog repa, ubrzaće vaše učenje stranog jezika!

2. Iskoristite sve uređaje

Bez tehnike danas nema života, zašto je ne bismo iskoristili i za učenje stranog jezika? Prebacite mobilni, računar, Facebook, GPS, ili bilo koji uređaj na strani jezik koji učite. Biće vam u početku teško da se naviknete ali ubrzo nećete ni pomišljati da vratite na srpski.

Pročitajte i... 5 TAJNI USPEŠNOG UČENJA STRANIH JEZIKA

3. Igra asocijacija

Sve što vam je potrebno da obogatite svoj vokabular jeste olovka i lepljivi papirići. Vaše okruženje je nepresušan izvor novih reči koje možete naučiti. Napišite kako se koji predmet kaže na stranom jeziku koji želite da naučite i zalepite papirić na taj predmet.

Nemojte samo pisati direktan prevod za taj predmet. Napravite asocijacije kako biste bili sigurni da ćete zapamtiti sve nove reči. Na primer, ukoliko učite italijanski nemojte samo napisati l’interruttore della luce (prekidač) već dodajte i accendere (upaliti svetlo), spegnere (ugasite svetlo), luminoso (svetlo) i scuro (mrak). Koliko puta na dan ćete pogledati ovaj papirić? Jedno 100 puta sigurno i ne postoji mogućnost da ne zapamtite sve ove nove reči.

Pročitajte i... 9 KORISNIH IZRAZA KOJE BI TREBALO DA ZNATE

4. Manje je više

Imate brojne obaveze u toku dana, porodica, posao, prijatelji... i na sve to još učenje stranog jezika! Ali morate se potruditi da steknete naviku da svakog dana naučite najviše što možete! Imate samo 15 minuta dnevno? Nema problema. I za to vreme možete savladati neke nepoznate reči, ili da jednostavno slušate strani jezik i izgovor.

5. Iskoristite slobodno vreme

Ukoliko tokom dana nemate previše vremena na raspolaganju za učenje stranog jezika, iskoristite one trenutke slobodnog vremena da naučite nešto novo. Na primer, u gradskom prevozu, dok čekate u redu u pošti, dok šetate psa... Prebacite materijale za slušanje na svoj telefon i slušajte ih u svakoj prilici!

6. Pronađite partnera za konverzaciju na stranom jeziku

Nije potrebno da napominjemo koliko je važno da vežbate konverzaciju na jeziku koji učite! Najvažnije je da to što ste naučili na času primenite u konkretnoj situaciji. Potreban vam je partner za konverzaciju, udružite se sa nekim ko je već naučio taj jezik, pridružite se nekim grupama na društvenim mrežama, koristite sve što vam tehnologija nudi, chat-ovi, grupe, online učenje...

Ako već ne možete da nađete partnera, pričajte sami sa sobom! Nema ništa loše u tome. To je savršen način da proverite da li ste savladali vokabular i nove konstrukcije, a odličan je način da steknete samouverenost!

7. Budite produktivno lenji!

Svi se ponekad umorimo od posla i potreban nam je kratki predah, naravno većina će se uhvatiti za YouTube i prelistavanje dnevnih vesti. Nije potrebno da menjate svoje navike, samo promenite jezik! Čitajte (bar naslove) domaće novine ali u engleskoj verziji, listajte strane portale kako biste se informisali i vežbali strani jezik.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte utiske našeg polaznika o kursu španskog jezika u EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu:

  <
  <

  MENI