Kako uključiti jezik koji učimo u svakodnevni život?

Opšte je poznato da učenje stranog jezika zahteva vreme i trud. Ali zašto biste provodili sate sa knjigom u ruci kada jezik koji želite da naučite možete praktično učiti i uključiti ga u svoje dnevne aktivnosti?! Na taj način ne samo da ćete izbeći one duge lekcije besomučnog bubanja gramatike, već ćete učenje jezika učiniti zanimljivijim i praktičnijim. Učite ono što vas najviše interesuje, upijajte konkretne izraze i rečenice iz živog govora i sve one sitnice koje vam udžbenici ne mogu preneti. Evo nekoliko saveta kako da strani jezik uključite u svoje svakodnevne aktivnosti.

1. Prihvatite autentičan jezik

Sigurno ste primetili da se jezik koji učite na času donekle razlikuje od onog koji možete čuti na TV i u filmovima. To je sasvim uobičajeno budući da na časovima vi učite književni standardni jezik dok se na filmu čuje onaj živi govor koji se konstantno menja i prilagođava. Da li je ovakav govor uvek ispravan, daleko od toga ali biće vam znatno lakše da se identifikujete sa likovima iz omiljenog filma ili serije i njihovim načinom govora.

Prihvatite autentični govorni jezik iz filmova i serija ali budite pažljivi! Nikako nemojte usvojiti katastrofalne greške koje se mogu čuti u ovom jeziku, već proverite svoje znanje i prepoznajte gde su glumci pogrešili u govoru. Kada mislimo da prihvatite autentični jezik, prihvatite taj oblik komunikacije koji je znatno opušteniji od onog koji viđate u udžbenicima i vokabular koji vrlo verovatno nećete pronaći u svojim lekcijama.

Najbolji način da učite jezik kroz filmove i serije je taj da ponovo gledate svoje omiljene likove jer već unapred znate šta će oni u određenoj sceni reći pa se stoga možete fokusirati na sam jezik i izgovor a ne na radnju filma.

Osim filmova i serija postoji čitav niz izvora iz kojih možete učiti autentični jezik. Slušajte radio stanice sa programom na stranom jeziku koji učite, pratite YouTube kanale na stranom jeziku koji se bave temom koja vas interesuje, nemoguće je da ne naučite najnovije sleng izraze!

Sve ono što čini naš svakodnevni život, od čitanja sastava proizvoda na pakovanju na finskom na primer do slušanja indijskog repa, ubrzaće vaše učenje stranog jezika!

2. Iskoristite sve uređaje

Bez tehnike danas nema života, zašto je ne bismo iskoristili i za učenje stranog jezika? Prebacite mobilni, računar, Facebook, GPS, ili bilo koji uređaj na strani jezik koji učite. Biće vam u početku teško da se naviknete ali ubrzo nećete ni pomišljati da vratite na srpski.

Možda ne bi bilo loše da negde zapišete kako se menja jezik na ovim uređajima, za svaki slučaj 😉

3. Igra asocijacija

Sve što vam je potrebno da obogatite svoj vokabular jeste olovka i lepljivi papirići. Vaše okruženje je nepresušan izvor novih reči koje možete naučiti. Napišite kako se koji predmet kaže na stranom jeziku koji želite da nučite i zalepite papirić na taj predmet.

Nemojte samo pisati direktan prevod za taj predmet. Napravite asocijacije kako biste bili sigurni da ćete zapamtiti sve nove reči. Na primer, ukoliko učite italijanski nemojte samo napisati l’interruttore della luce (prekidač) već dodajte i accendere (upaliti svetlo), spegnere (ugasite svetlo), luminoso (svetlo) i scuro (mrak). Koliko puta na dan ćete pogledati ovaj papirić? Jedno 100 puta sigurno i ne postoji mogućnost da ne zapamtite sve ove nove reči.

4. Manje je više

Imate brojne obaveze u toku dana, porodica, posao, prijatelji... i na sve to još učenje stranog jezika. Ali morate se potruditi da steknete naviku da svakog dana naučite najviše što možete! Možete je ovde ključna reč! Imate samo 15 minuta dnevno? Nema problema. Bolje je da učite i 15 minuta dnevno nego da bubate satima vikendom. To je samo kontraproduktivno.

Ono što je ključno je da učite redovno i da steknete naviku da svakog dana učite bar po 15 minuta a ne da učite 1 nedeljno na silu satima.

5. Iskoristite konstruktivno "rupe" u danu

Ukoliko tokom dana nemate previše vremena na raspolaganju za učenje stranog jezika, iskoristite one trenutke slobodnog vremena koji su unapred izgubljeni. Na primer, u gradskom prevozu, dok čekate u redu u pošti, dok šetate psa... Prebacite materijale za slušanje na svoj telefon i slušajte ih u svakoj prilici u kojoj biste inače gubili vreme.

6. Pronađite partnera za konverzaciju na stranom jeziku

Nije potrebno da napominjemo koliko je važno da vežbate konverzaciju na jeziku koji učite! Najvažnije je da to što ste naučili na času primenite u konkretnoj situaciji. Potreban vam je partner za konverzaciju, udružite se sa nekim ko je već naučio taj jezik, pridružite se nekim grupama na društvenim mrežama, koristite sve što vam tehnologija nudi, chat-ovi, grupe, online učenje... Ako već ne možete da nađete partnera, pričajte sami sa sobom! Nema ništa loše u tome. To je savršen način da proverite da li ste savladali vokabular i nove konstrukcije, a odličan je način da steknete samouverenost!

7. Budite produktivno lenji!

Svi se ponekad umorimo od posla i potreban nam je kratki predah, naravno većina će se uhvatiti za YouTube i prelistavanje dnevnih vesti i tračeva. Nije potrebno da menjate svoje navike, samo promenite jezik! Smešni video snimci mačaka postoje na različitim jezicima, čitajte (bar naslove) domaće novine ali u engleskoj verziji, listajte strane tabloide i ovako uvek imaju prve informacije.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

 

Pogledajte našu ponudu kurseva stranih jezika

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd