Gde se u mozgu nalaze centri za maternji i strani jezik?

Da li možete verovati da je danas uz pomoć razvijene tehnologije moguće "zaviriti" u mozak i pogledati koji se to centri aktiviraju pri različitim aktivnostima?  Upravo je tehnikom mapiranja ovog vitalnog organa otkriveno da se prilikom učenja i upotrebe maternjeg i stranog jezika aktiviraju različiti delovi mozga.

PROČITAJTE I... SAVETI I UPUTSTVA ZA KORIŠĆENJE REČNIKA STRANOG JEZIKA

Naime, postoji deo mozga koji je zadužen za učenje i upotrebu jezika, za obradu leksike i izgradnju rečenica. Kada koristimo maternji jezik, ova zona se aktivira više u odnosu na to kada koristimo ili učimo strani jezik. Mozak onog ko uči strani jezik je prinuđen da koristi više izvora i načina da bi „dekodirao“ informacije, značenje reči i rečenica.

Usvajanje jezika je dugotrajan proces za koji je potrebno skladištenje informacija u mozgu koje će se kasnie iskoristiti u usmenom i pisanom obliku. Suprotno tome, učenje jezika je svestan proces koji zahteva potpunu kontrolu i prisutnost onoga ko uči.

Kada koristimo maternji jezik, svesni procesi su svedeni na minimum, jer je to znanje usvojeno još od malih nogu. S druge strane, da bi sklopili rečenicu na stranom jeziku prvo se aktivira ovaj nesvesni deo, ono što je usvojeno, a zatim svesni mehanizmi koji obrađuju, ispravljaju i prilagođavaju tu rečenicu.

PROČITAJTE I... 10 RAZLOGA ZAŠTO SVAKO TREBA DA UČI STRANI JEZIK

Taj svesni proces obrade jezičkog materijala zahteva trud i vreme, i mora da bude pokrenut namerno. Zato je težak put usavršavanja stranog jezika do nivoa fluentnosti njegovog maternjeg govornika.

Za proces usvajanja jezika krucijalne su socijalne interakcije. Ovu pretpostavku su podržala naučna istraživanja koja su dokazala da postoji snažna veza između društvenog ponašanja deteta i njegovog kapaciteta da usvoji nove jezičke koncepte i vokabular.

Usvajanje i učenje jezika nisu isto. Potrebno je truda i volje da bi se jedan jezik savladao, kao i što češća njegova upotreba u komunikaciji sa drugim ljudima. Za razliku od ostalih vrsta znanja, jezik aktivira poseban deo mozga i proces je po svemu jedinstven i karakterističan.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

 

Pogledajte našu ponudu kurseva stranih jezika

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

*Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da me predstavnik EQUILIBRIO - Obrazovnog sistema može lično kontaktirati u vezi sa prijavom na ovaj kurs jezika. (putem telefona ili i-mejla)

MENI