Gde se u mozgu nalaze centri za maternji i strani jezik?

Da li možete verovati da je danas uz pomoć razvijene tehnologije moguće "zaviriti" u mozak i pogledati koji se to centri aktiviraju pri različitim aktivnostima?  Upravo je tehnikom mapiranja ovog vitalnog organa otkriveno da se prilikom učenja i upotrebe maternjeg i stranog jezika aktiviraju različiti delovi mozga.

PROČITAJTE I... SAVETI I UPUTSTVA ZA KORIŠĆENJE REČNIKA STRANOG JEZIKA

Naime, postoji deo mozga koji je zadužen za učenje i upotrebu jezika, za obradu leksike i izgradnju rečenica. Kada koristimo maternji jezik, ova zona se aktivira više u odnosu na to kada koristimo ili učimo strani jezik. Mozak onog ko uči strani jezik je prinuđen da koristi više izvora i načina da bi „dekodirao“ informacije, značenje reči i rečenica.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Usvajanje jezika je dugotrajan proces za koji je potrebno skladištenje informacija u mozgu koje će se kasnie iskoristiti u usmenom i pisanom obliku. Suprotno tome, učenje jezika je svestan proces koji zahteva potpunu kontrolu i prisutnost onoga ko uči.

Kada koristimo maternji jezik, svesni procesi su svedeni na minimum, jer je to znanje usvojeno još od malih nogu. S druge strane, da bi sklopili rečenicu na stranom jeziku prvo se aktivira ovaj nesvesni deo, ono što je usvojeno, a zatim svesni mehanizmi koji obrađuju, ispravljaju i prilagođavaju tu rečenicu.

PROČITAJTE I... 10 RAZLOGA ZAŠTO SVAKO TREBA DA UČI STRANI JEZIK

Taj svesni proces obrade jezičkog materijala zahteva trud i vreme, i mora da bude pokrenut namerno. Zato je težak put usavršavanja stranog jezika do nivoa fluentnosti njegovog maternjeg govornika.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

Za proces usvajanja jezika krucijalne su socijalne interakcije. Ovu pretpostavku su podržala naučna istraživanja koja su dokazala da postoji snažna veza između društvenog ponašanja deteta i njegovog kapaciteta da usvoji nove jezičke koncepte i vokabular.

Usvajanje i učenje jezika nisu isto. Potrebno je truda i volje da bi se jedan jezik savladao, kao i što češća njegova upotreba u komunikaciji sa drugim ljudima. Za razliku od ostalih vrsta znanja, jezik aktivira poseban deo mozga i proces je po svemu jedinstven i karakterističan.

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI