5 tajni uspešnog učenja stranih jezika

Učenje i usavršavanje stranog jezika nije nimalo lak posao. Ukoliko se upuštate u ovu avanturu znajte da ne postoje prečice, i da ukoliko se opredelite da krenete linijom manjeg otpora znajte da će vas zamka sačekati pre nego kasnije i da ćete već na samom početku uvideti da ne možete "varati".

Pa ipak nije sve tako mračno, postoje brojni "trikovi" koji vam mogu olakšati proces učenja stranog jezika. Ukoliko poslušate neki od korisnih i praktičnih saveta saveta, iznenadićete se brzinom kojom usvajate nova znanja.

Predlažemo vam da se upoznate sa sledećih 5 malih tajni uspešnog učenja stranih jezika!

  1. Prihvatite svoje greške

Najveći problem prilikom učenja stranog jezika jeste upravo strah od grešaka. I upravo iz tog straha da napravite grešku i "ispadnete" smešni pred profesorom ili kolegama na času, podižete zid koji će kasnije biti jako teško srušiti. Problem je u tome što uskraćujete sebe da se izražavate na stranom jeziku i da vežbate izgovor.

Prvo što morate da shvatite jeste da svi prave greške i da su greške sastavni deo procesa učenja, šta više neophodan. Tako što pravite greške, i svesni ste svojih grešaka, vi postajete precizniji.

Ne ustručavajte se, vežbajte, grešite, svi greše. Vaše kolege na času će isto tako grešiti, a profesor je tu da vas uputi i usmeri a ne da vas kritikuje zbog grešaka.

  1. Vežbajte

Vežba, vežba, vežba. Ne postoji drugo objašnjenje. Potrudite se da "vežbate" strani jezik svakoga dana, iskoristite pauzu, put do posla, dok čekate u redu... Bitno je da budete okruženi jezikom koji učite i to kroz različite formate i medije. Kada kažemo da vežbate i budete okruženi jezikom, to može da podrazumeva slušanje muzike ili radio programa na tom stranom jeziku, čitanje knjige ili magazina, slušanje audio lekcija, gledanje video lekcija na YouTube-u, vežbajte uz neku aplikaciju na vašem telefonu... Opcije su brojne. Sve su to odlični načini da budete izloženi stranom jeziku, da usvajate nove reči i izraze, da slušate izvorne govornike i upijate način na koji oni izgovaraju određene reči, kako konstruišu rečenicu, način na koji komuniciraju...

Slušanje i posmatranje izvornih govornika je izrazito bitno tokom procesa učenja stranog jezika. Iskoristite sve prednosti interneta i počnite da se dopisujete sa ljudima iz sveta koji takođe uče taj jezik ili još bolje sa izvornim govornicima.

  1. Učite nove reči

Flash cartice, pisanje soptvenog rečnika, stikeri, podsetnici, aplikacije... iskoristite svaki mogući način da učite nove reči. Napravite fleš kartice, listu novih reči i iskoristite svaku priliku da ponovite te nove reči.

Pronađite i neki mali džepni rečnik i mali rečnik idioma i izraza koje uvek možete poneti sa sobom.

Ukoliko sami pišete rečnik ili fleš kartice, uvek se trudite da reči "smeštate" u određeni kontekst. Nikako nemojte učiti reči izdvojeno, same za sebe. Uvek je nove reči bolje učiti u kontektu, napišite kratku rečenicu ili frazu u kojoj se vidi upotreba te reči; nikako ne zaboravite da dodate član (ukoliko se on navodi u stranom jeziku koji učite, na primer kao što je nemački), dodajte neki pridev, prilog, glagol, sve ono što vam može olakšati pamćenje te reči.

  1. Napravite balans

Ukoliko ste početnik u učenju stranog jezika, jedna od čestih grešaka je ta da više vremena posvetite na primer učenju gramatike a da zapostavite učenje vokabulara, vežbanje čitanja i pisanja. Ukoliko želite da budete uspešni u učenju stranog jezika, neophodno je da se sa podjednakom pažnjom posvetite svim jezičkim veštinama - čitanju, pisanju, slušanju i govoru. Ne zaboravite da napravite i balans između učenja gramatike i novog vokabulara.

Da biste lakše ostvarili ovaj balans, napravite plan učenja kojeg ćete se redovno pridržavati. Postavite ciljeve koje želite da dosegnete i redovno radite na ostvarenju istih.

Naravno, pola posla je urađeno ukoliko ste spremni za učenje. Zato budite organizovani i pripremite materijale za učenje na vreme. Tu je takođe neophodno da pronađete balans kako se ne biste oslonili samo na jedan izvor i jedan format. Pronađite partnera za vežbanje konverzacije, pronađite audio i video lekcije, testove provere znanja gramatike i vokabulara.

  1. Postavite realne ciljeve

Ukoliko želite da budete uspešni u učenju stranog jezika, budite iskreni prema sebi i najvažnije je da sebi postavite realne ciljeve. Već dovoljno poznajete sebe i svoje sposobnosti i možete lako proceniti kojom brzinom možete učiti i napredovati. To što ste sebi postavili suviše visok cilj s idejom da ćete zbog toga biti posvećeniji učenju, apsolutno grešite. Kada ne ostvarite cilj koji vam je bio suviše visok i nedostižan možete izazvati kontraefekat i izgubiti samouverenost i odustati od učenja. Uvek je dobro postaviti sebi nešto zahtevnije ciljeve kako biste uvek bili motivisani da se trudite više, ali daleko od toga da treba preterivati.

Kao i u svemu u životu potrebno je imati meru. Korak po korak, sa realnim i ostvarivim ciljevima, vi ste sve bliži vašem krajnjem cilju a to je da apsolutno vladate znanjem stranog jezika koji učite.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

 

Pogledajte našu ponudu kurseva stranih jezika

 

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd