Saveti za usavršavanje usmenog izražavanja

Veština usmenog izražavanja je kompleksna i zahteva kontinuiran rad i trud. Međutim, ključ nije u mukotrpnom radu od koga se brzo umorite, već u stvaranju navike. Ukoliko sporazumevanje na stranom jeziku uključite u svoju svakodnevnu rutinu, vrlo brzo ćete uvideti da postajete sve opušteniji i fluentniji, gotovo bez truda. Da biste stvorili ovu naviku, neophodno je da usvojite nekoliko praktičnih saveta i usavršavanje usmenog izražavanja će se brzo pojaviti kao rezultat.

U ŠKOLI

Proverite da li ste dobro razumeli pitanje ili govornu vežbu koju vam je profesor zadao. Jako je važno da tačno znate kakav se odgovor od vas očekuje, pa profesora uvek možete pitati za pojašnjenje. Govorne vežbe su nekada usmerene na uvežbavanje tačnosti, a nekada fluentnosti, i bitno je znati da li se od vas očekuje da u svom odgovoru upotrebite neku ciljnu konstrukciju koja se obrađuje na tom času, ili pak da se trudite da se izrazite što slobodnije, ne obazirući se na greške. Obe vrste vežbi su podjednako korisne.

Pažljivo slušajte ostale polaznike u grupi dok pričaju na času. Ne samo da kroz odgovore drugih polaznika možete proveriti da li ste dobro razumeli određeno pitanje ili govornu vežbu, već i sami možete dobiti ideje za svoje odgovore. Naročito je korisno da, dok drugi polaznici odgovaraju na neko pitanje, u sebi postavljate podpitanja i produbljujete razumevanje. Čak i kada pitanje nije upućeno direktno vama, u sebi smislite šta biste vi mogli da kažete na određenu temu.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Budite aktivni učesnik u govornim vežbama. Ukoliko ste u paru ili grupi sa polaznicima koji su fluentniji od vas, odgovarajte na njihova pitanja punim rečenicama i trudite se da i vi njima postavljate pitanja. Ukoliko ste, pak, u paru ili grupi sa polaznicima koji su manje fluentni od vas, postavljajte im što više pitanja. U oba slučaja, važne su komunikacija i sporazumevanje, pa se ne obazirite na moguće gramatičke nepravilnosti drugih polaznika, jer će uz adekvatna pitanja i međusobnu pažnju do sporazumevanja svakako doći.

Obraćajte se profesoru isključivo na stranom jeziku. Čak i da imate pitanja koja se ne tiču gradiva - poput Mogu li do toaleta? ili Mogu li da zatvorim prozor?- od izuzetne je važnosti da ih postavite na jeziku koji učite. Pitajte profesora na početku kursa kako da postavite ova i slična pitanja, zapišite ih i uvežbavajte kod kuće, kako biste bili spremni da ih spontano koristite na času.

Sporazumevajte se na stranom jeziku i van časa. Vežbajte spontane fraze i rečenice sa svojim profesorom i van časa. Pozdravite svog profesora na stranom jeziku i mentalno se pripremite za čas još u hodniku.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

VAN ŠKOLE

Pripremajte usmene prezentacije kod kuće. Ukoliko za rad kod kuće dobijete pisani sastav, napišite ga, a potom uvežbajte pred ogledalom ili ukućanima. Takođe možete pripremati usmene prezentacije na bilo koju od tema koje se obrađuju na časovima. Nakon svake lekcije, usmeno odgovarajte na pitanja sa časa i razmislite šta biste još mogli da kažete o temama o kojima se razgovaralo na času.

Družite se sa polaznicima iz grupe. Organizujte okupljanja na kojima biste mogli da nastavite diskusiju sa časa, ili organizujte odlazak na kafu ili na neki drugi događaj kada biste razgovarali samo na stranom jeziku. Predložite profesoru projekat u paru ili grupi koji biste potom pripremili sa polaznicima iz grupe i prezentovali na času.

Odvojite jedan sat u toku svakog dana kako biste komunicirali isključivo na stranom jeziku. Napravite dogovor sa prijateljima ili ukućanima koji dobro govore strani jezik koji učite  - jedan sat u toku svakog dana biće rezervisan za komunikaciju na tom stranom jeziku. Na taj način, strani jezik postaće neizostavni deo vaše svakodnevice i vremenom ćete biti sve spremniji za svaku novu komunikativnu situaciju.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI