20 zanimljivosti o svetskim jezicima

Postoje brojne razlike ili sličnosti među jezicima, kao i razne karakteristike koje su manje ili više poznate. U nastavku je navedeno 20 zanimljivosti koje se tiču stranih jezika a koje možda do sada niste znali.

1. Na svetu postoji 2.700 jezika, sa preko 7.000 različitih dijalekata širom sveta.

2. Najzastupljeniji jezici na svetu su kineski, španski, engleski i hindu.

3. Kineski, koji ima najveći broj govornika u svetu, ima preko 50.000 znakova. Ako biste želeli da čitate novine morali biste da znate minimalno 2.000 znakova.

4. Prema nekim istraživanjima, svake dve nedelje jedan jezik nestane. Do današnjeg dana, preko 230 jezika je potpuno izumrlo, a 2.400 su u tom smislu ugroženi. Na primer, jedan jezik iz Meksika je u opasnosti da nestane zato što poslednja dva živa govornika odbijaju da razgovaraju.

5. Biblija je najprevođenija knjiga na svetu. Dostupna je u 2.454 različita jezika. Knjiga „Pinokio” je na drugom mestu, dok je Agata Kristi autorka čije se knjige najviše prevode.

6. Jezici vrše uticaj jedan na drugi. Na primer, 30% engleskog jezika čine leksičke pozajmljenice iz francuskog. Na primer, sve reči koje se vezuju za balet i kojima se opisuje ovaj ples su francuske.

7. Onomatopeje nisu iste u svim jezicima. Zvuk krckanja u Americi se emituje rečima kao što su „Snap! Crackle! Pop!” dok u Nemačkoj se koriste reči „Knisper! Knasper! Knusper!”, u francuskom „Cric! Crac! Croc!”, a u španskom „Cris! Cras! Cros!”. Za pčele se u Africi ne kaže da zuje, već se to imitira rečima tipa „zoem-zoem”. I dok je u Americi mjaukanje mačke „meow”, u Vijetnamu je to „meo-meo”, „nau” u Estoniji i „ngjau” na malajskom. Krave su u Indiji svete životinje, i ne govore „moo” već „hamba”. Tajlandske sove kažu „hook hook” umesto „hoot”, a u Albaniji prasići ne kažu „oink” nego „hunk hunk”.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

8. Baskijski jezik koji se govori u planinskim predelima Španije i Francuske, jedini je evropski jezik koji nije povezan ni sa jednim drugim poznatim jezikom, odnosno ne pripada nijednoj jezičkoj porodici.

9. Prosečna osoba u toku dana izgovori oko 4.800 reči.

10. HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPPEDALIOPHOBIA je strah od dugih reči.

11. Papa tvituje na čak devet jezika, a njegov španski nalog ima najviše pratilaca.

12. U Vatikanu je moguće koristiti bankomat na latinskom jeziku.

13. Brojni naučnici tvrde da učenje drugog jezika poboljšava razne funkcije mozga, pamćenje, kao i da oni koji govore ili uče drugi jezik usporavaju proces starenja mozga.

14. Najmanje polovina svetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika.

PROČITAJTE I... NAJČEŠĆE SKRAĆENICE U ENGLESKOM JEZIKU

15. Esperanto je veštački jezik čije je osnovne karakteristike sačinio Ludvig Lazar Zamenhof davne 1887. godine i kojim govori između 500.000 i 2.000.000 ljudi.

16. Izmišljeni jezici su više nego popularni! Prvo što će vam pasti na pamet jesu jezici iz Gospodara prstenova, dotraki jezik iz Igre prestola, na’vi jezik iz Avatara i naravno nezaobilazni klingonski iz Zvezdanih staza. Ipak, kada je reč o izmišljenim jezicima Tolkin je ovom detalju posvetio najviše pažnje jer u trilogiji Gospodar prstenova postoji čak 12 izmišljenih jezika.

17. Po broju padeža apsolutni rekorder je češki jezik koji se govori na Kavkazu i koji ima 64 padeža.

18. Srpski je jedini evropski jezik sa digrafijom, odnosno dva pisma u okviru jednog jezika.

19. Postoji 13 načina da izgovorite glas ‘o’ u francuskom jeziku.

20. Engleski jezik je zvanični jezik neba! Nije bitno odakle su, svi piloti govore engleskim jezikom na međunarodnim letovima. Isto tako, italijanski jezik je zvanični jezik klasične muzike.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte utiske naše polaznice o kursu konverzacijskog engleskog u EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu:

  <
  <

  MENI