5 saveta za učenje jezika koje možete primeniti već danas

Bez obzira na to da li ste početnik ili već govorite neki strani jezik, sigurno ste svesni činjenice (ili ćete ubrzo postati) da učenje stranog jezika nije lak i brz proces. Ozbiljno učenje jezika je kompleksan proces koji zahteva ne samo vaše vreme, već i vašu nepodeljenu pažnju i apsolutnu posvećenost. Pa ipak, to nije nešto što bi trebalo da vas odvrati od želje da naučite ili usavršite strani jezik. Kako bi vama olakšali posao, profesori su pripremili male tajne učenja stranih jezika uz koje ćete znatno lakše dostići svoj cilj.

Pronađite partnera za učenje jezika

Iako postoji mnogo načina kako možete vežbati naučeno gradivo, najbolji način je da pronađete partnera za učenje. Strani jezik zahteva da bude primenjen u praksi, zato se udružite sa koleginicom/kolegom iz grupe ili sa prijateljem koji možda već govori taj jezik i počnite da vežbate. Dogovorite pravilo da svaki put kada komunicirate, bilo usmeno ili se dopisujete, koristite isključivo strani jezik koji učite. Tako možete biti sigurni da ćete sasvim sigurno svakog dana vežbati i koristiti jezik koji učite.

Telefonom, dopisivanjem ili uživo uz kafu, bitno je da se strani jezik koristi i da se pri tome trudite da koristite baš one fraze i primere koje ste naučili na poslednjem času. Ne brinite ukoliko budete morali s vremena na vreme da malo "varate" i da se oslonite na maternji jezik, samo budite uporni u ovoj vežbi.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

PROČITAJTE I... 4 JEZIČKE VEŠTINE - KAKO IH SAVLADATI?

Ne zaboravite na rečnik

Sigurni smo da svi vi imate rečnik kod kuće i da se ne možete ni setiti kada ste ga poslednji put otvorili! Rečnici postoje i koriste se s dobrim razlogom. Ukoliko ste odlučili da budete uspešni u učenju i savladavanju stranog jezika, iskoristite svoj rečnik na najbolji mogući način.

Ukoliko ste sumnjičavi ili ne znate kako se rečnik pravilno koristi, obavezno se konsultujte sa svojim profesorom. Primetićete i sami da vam rečnik može znatno olakšati učenje i usvajanje novih reči i izraza.

Takođe, profesori će vas često savetovati da sami vodite svoj rečnik tako što ćete zapisivati sve nove reči i fraze koje ste naučili na časovima. Poslušajte svog profesora jer je to odličan način da naučite nove reči, ali idite i jedan korak dalje. Iskoristite rečnik (jednojezični ukoliko imate i ukoliko ste u mogućnosti da ga koristite) kako biste pronašli sinonime te nove reči koju ste upravo čuli, pronađite primere kako tu reč možete iskoristiti u rečenici i sve to zabeležite u svoj rečnik.

PROČITAJTE I... SAVETI I UPUTSTVA ZA KORIŠĆENJE REČNIKA STRANOG JEZIKA

Čitajte titlove

Verovali ili ne, jedan od najboljih načina da učite strani jezik jeste upravo uz filmove i serije. Pre svega, u filmovima se koristi onaj kolokvijalni govor kakav nećete baš uvek pronaći u knjigama i udžbenicima pa stoga možete naučiti mnoge zanimljive i primenljive fraze.

Ukoliko ipak niste na nekom višem nivou da biste mogli bez poteškoće da pratite neki film, iskoristite titlove. Titlove možete koristiti u svakom slučaju čak i da ste već napredovali u znanju. To je odličan način da usvajate strani jezik jer paralelno slušate način izgovaranja određene reči i njenu upotrebu u kontekstu, dok čitate taj isti govor. Ovo je višestruko korisna vežba kojom učite nove reči i izraze, vežbate izgovor, kao i veštine čitanja, slušanja i razumevanja.

Većina filmova nudi mogućnost izbora titla na različitim jezicima, pa iskoristite tu prednost. Ukoliko je potrebno zaustavite film, zabeležite neku frazu koja vam se učinila zanimljivom ili koju ne razumete pa potražite značenje.

Najbolji način za ovakvu vežbu je da gledate nešto što ste do sada odgledali više puta i šta već dobro poznajete. Baš za takav film koristite titl i pokušajte da se koncentrišete na sam govor, budući da ne morate da pratite pažljivo radnju.

Aktivno slušanje je veoma korisno za učenje stranog jezika. Već nakon nekoliko sličnih vežbi primetićete i na času da znatno lakše pratite vežbe.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

Slušajte radio

Veoma je bitno da slušate "živ" govor, i to što je više moguće. Slušanje radija je odličan način da uvek budete u kontaktu s jezikom, ali i da istovremeno usavršavate veštinu slušanja i da poboljšate izgovor. Jednom kada pogrešno naučite pogrešan izgovor reči, veoma je teško osloboditi se te navike i ispravite greške. Zato pažljivo slušajte!

Nije dovoljno da samo slušate muziku, odnosno popularne pesme na radiju, već se savetuje i slušate neke radijske emisije koje će vam biti zabavne i istovremeno korisne. Danas je to bar lako uz internet.

Pronašli smo za vas nekoliko adresa gde možete ponaći najrazličitije radio stanice na svetu i to na svim svetskim jezicima.

www.listenlive.eu

http://tunein.com/radio/World-c57954

http://www.radio.net/

www.surfmusic.de

www.live-radio.net/info.shtml

Koristite jezik ili ćete ga zaboraviti

Ukoliko zaista želite da naučite strani jezik, potrudite se da ga uklopite u svakodnevni život. Učenje stranog jezika je komplikovan proces koji zahteva vreme, a pre svega zahteva doslednost i praktičnu primenu.

Strani jezik koji učite morate na svaki mogući način preneti u svoje svakodnevne obaveze. Na primer, jezik na mobilnom telefonu i na računaru podesite na strani jezik koji učite, zapisujte beleške, dopisujte se i ćaskajte sa kolegama sa kursa, gledajte filmove, serije i TV programe na tom jeziku, čitajte magazine...

Sve je stvar vežbe i ukoliko se budete pridržavali ovih pravila ubrzo ćete primetiti napredak. Neka vam upotreba stranog jezika koji učite postane navika. Suština je da budete u stalnom kontaktu sa njim, ali i kulturom. Uranjanje u kulturu zemlje čiji jezik učite dodatno će vam pomoći u procesu učenja.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte kako izgleda nastava na Premium kursevima jezika u EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu:

  <
  <

  MENI