5 saveta koje možete primeniti već danas

Bez obzira na to da li ste početnik ili već govorite neki strani jezik, sigurno ste svesni činjenice (ili ćete ubrzo postati) da učenje stranog jezika nije lak i brz proces. Ozbiljno učenje stranog jezika je kompleksan proces koji zahteva ne samo vaše vreme, već i vašu nepodeljenu pažnju i apsolutnu posvećenost. Pa ipak, to nije nešto što bi trebalo da vas odvrati od želje da naučite ili usavršite strani jezik. Kako bi vama olakšali posao, profesori će vas rado uputiti u male tajne učenja stranih jezika uz koje ćete znatno lakše dostići svoj cilj.

  1. Dve glave su pametnije od jedne

Iako postoji mnogo načina kako možete vežbati naučeno gradivo, najbolji način je da pronađete partnera za učenje.

Strani jezik zahteva da bude primenjen u praksi, zato se udružite sa koleginicom/kolegom iz grupe ili sa prijateljem koji možda već govori taj jezik i počnite da vežbate. Dogovorite pravilo da svaki put kada komunicirate, bilo usmeno ili se dopisujete, koristite isključivo strani jezik koji učite. Tako možete biti sigurni da ćete sasvim sigurno svakog dana vežbati i koristiti jezik koji učite.

Telefonom, dopisivanjem ili uživo uz kafu, bitno je da se strani jezik koristi i da se pri tome trudite da koristite baš one fraze i primere koje ste naučili na poslednjem času. Ne brinite ukoliko budete morali s vremena na vreme da malo "varate" i da se oslonite na maternji jezik, samo budite uporni u ovoj vežbi.

  1. Ne zaboravite na rečnik

Sigurni smo da svi vi imate rečnik kod kuće i da se ne možete ni setiti kada ste ga poslednji put otvorili! Rečnici postoje i koriste se s dobrim razlogom. Ukoliko ste odlučili da budete uspešni u učenju i savladavanju stranog jezika, iskoristite svoj rečnik na najbolji mogući način.

Ukoliko ste sumnjičavi ili ne znate kako se rečnik pravilno koristi, obavezno se konsultujte sa svojim profesorom. Uvidećete da vam rečnik može znatno olakšati učenje i usvajanje novih reči i izraza.

Takođe, profesori će vas često savetovati da sami vodite svoj rečnik tako što ćete zapisivati sve nove reči i fraze koje ste naučili na časovima. Poslušajte svog profesora jer je to odličan način da naučite nove reči, ali idite i jedan korak dalje. Iskoristite rečnik (jednojezični ukoliko imate i ukoliko ste u mogućnosti da ga koristite) kako biste pronašli sinonime te nove reči koju ste upravo čuli, pronađite primere kako tu reč možete iskoristiti u rečenici i sve to zabeležite u svoj rečnik.

  1. Čitajte titlove

Verovali ili ne, jedan od najboljih načina da učite strani jezik jeste upravo uz filmove i serije. Pre svega, u filmovima se koristi onaj kolokvijalni govor kakav nećete baš uvek pronaći u knjigama i udžbenicima pa stoga možete naučiti mnoge zanimljive i primenljive fraze.

Ali ukoliko niste na nekom višem nivou da biste mogli bez poteškoće da pratite neki film, iskoristite titlove. Titlove možete koristiti u svakom slučaju čak i da ste već napredovali u znanju. To je odličan način da usvajate strani jezik jer paralelno slušate način izgovaranja date reči i njenu upotrebu u kontekstu, dok čitate taj isti govor. Ovo je višestruko korisna vežba kojom učite nove reči i izraze, vežbate izgovor, kao i veštine čitanja, slušanja i razumevanja.

Većina filmova na disku nudi mogućnost izbora titla na različitim jezicima, takođe na internetu možete pronaći iste. Ukoliko je potrebno zaustavite film, zabeležite neku frazu koja vam se učinila zanimljivom ili koju ne razumete pa potražite značenje.

Najbolji način za ovakvu vežbu je da gledate film koji ste do sada odgledali više puta i koji već dobro poznajete, do te mere da znate šta će akteri sledeće izgovoriti. Baš za takav film koristite titl i pokušajte da se koncentrišete na sam govor, budući da ne morate da pratite pažljivo radnju budući da već znate šta će se dogoditi u filmu.

Aktivno slušanje je veoma korisno za vas ukoliko učite strani jezik. Već nakon nekoliko sličnih vežbi primetićete i na času da znatno lakše pratite vežbe.

  1. Slušajte radio

Veoma je bitno da slušate "živ" govor, i to što je više moguće. Slušanje radija je odličan način da uvek budete u kontaktu s jezikom, ali i da istovremeno usavršavate veštinu slušanja i da poboljšate izgovor. Jednom kada pogrešno naučite pogrešan izgovor reči, veoma je teško osloboditi se te navike i ispraviti izgovor. Zato pažljivo slušajte!

Nije dovoljno da samo slušate muziku, odnosno popularne pesme na radiju, budući da vrlo često ne možete ni da razumete sve reči u pesmi niti da ih jasno čujete. Preporučuje se da slušate neke radijske emisije koje će vam biti zabavne i istovremeno korisne. Danas je to bar lako uz internet.

Pronašli smo za vas nekoliko adresa gde možete ponaći najrazličitije radio stanice na svetu i to na svim svetskim jezicima.

www.listenlive.eu

http://tunein.com/radio/World-c57954

http://www.radio.net/

www.surfmusic.de

www.live-radio.net/info.shtml

  1. Koristite jezik ili ćete ga zaboraviti

Ukoliko zaista želite da naučite strani jezik, potrudite se da ga uklopite u svakidašnji život. Učenje stranog jezika je komplikovan proces koji zahteva vreme, a pre svega zahteva doslednost i praktičnu primenu.

Strani jezik koji učite morate na svaki mogući način preneti u svoje svakodnevne obaveze. Jednostavno, okružite se stranim jezikom koji učite. Na primer, jezik na mobilnom telefonu i na računaru podesite na strani jezik koji učite, trudite se da razmišljate na tom jeziku, zapisujte beleške na stranom jeziku, dopisujte se i ćaskajte sa kolegama sa kursa, gledajte filmove, serije i TV programe na tom jeziku, čitajte magazine...

Sve je stvar vežbe i ukoliko se budete pridržavali ovih pravila ubrzo ćete primetiti napredak. Neka vam upotreba stranog jezika koji učite postane navika. Suština je da budete u stalnom kontaktu sa jezikom, ali i kulturom. Uranjanje u kulturu zemlje čiji jezik učite dodatno će vam pomoći da usvojite jezik.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

 

Pogledajte našu ponudu kurseva stranih jezika

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

*Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da me predstavnik EQUILIBRIO - Obrazovnog sistema može lično kontaktirati u vezi sa prijavom na ovaj kurs jezika. (putem telefona ili i-mejla)

ucenje-jezika-beograd-popust

MENI