Kako je australijski sleng uticao na engleski jezik

Možda će vam zvučati čudno da spominjemo australijski engleski kada se kod nas akcenat isključivo stavlja na britanski i američki engleski, ali uverićemo vas da vi već koristite neke izraze iz australijskog slenga a da to niste ni znali!

Reč selfie proglašena je za reč godine 2013. prema Oxfordovom rečniku, a sigurno ste je izgovorili nebrojeno puta i nikada se niste zapitali odakle ona potiče. Možda će vas iznenaditi da reč selfie dolazi upravo iz Australije - prvi zabeleženi primer upotrebe ove reči je na jednom online forumu kada je Australijanac Nejtan Houp postavio fotografiju svoje usne sa objašnjenjem da se posekao dok je pio na žurci za 21. rođendan svog prijatelja.

PROČITAJTE I: 10 SMEŠNIH IZRAZA U ENGLESKOM JEZIKU

To nije prvi put da je neka lokalna australijska reč dospela u opšti vokabular engleskog jezika. Zapravo, australijski sleng uticao je na engleski jezik širom sveta. Zato ne bi trebalo da vas iznenadi da je Oxfordov rečnik počeo redovno da ažurira online izdanje unoseći reči i izraze iz australijskog engleskog. Do sada je dodato oko 2.000 reči, definicija i izraza koje poreklo vode iz australijskog slenga.

Samo neke od ovih reči uspele su da steknu svetsku slavu, možda nijedna kao reč selfie, ali uspele su da dospeju u opštu upotrebu.

PROČITAJTE I: BRITANSKI I AMERIČKI ENGLESKI: LEKSIČKE RAZLIKE

"Greenies, mozzies i sunnies"

Za većinu govornika australijskog engleskog, nastavak -IE je sastavni deo svakodnevnog govora. Za razliku od deminutiva, kao na primer ‘birdie’ ili ‘doggie’, sufiks -IE u australijskom engleskom naglašava neformalnost reči, ali na način da se često naglašava i bliskost između sagovornika koji mogu komunicirati na taj način. Australijski engleski obiluje ovakvim rečima:

‘barbie’ (a barbecue), ‘mushie’ (a mushroom), ‘prezzie’ (a present), i ‘sunnies’ (sunglasses)

Tako su neke od ovih reči naišle i na opštu prihvaćenost u upotrebi engleskog jezika. Neke od takvih reči su ‘budgie’ (a budgerigar), ‘greenie’ (a conservationist or environmentalist), ‘mozzie’ (a mosquito), ‘pollie’ (a politician), i ‘surfie’ (a surfer).

Osim ovog sufiksa u australijskom engleskom primećujemo i zastupljenost sufiksa -O. Pa su tako an ‘ambo’ (ambulance officer), a ‘reffo’ (refugee), i a ‘rello’ (relative) dobro poznati primeri. Takođe još neki od primera sleng reči na -O koje su u opštoj upotrebi u engleskom jeziku i koje ćete češće čuti su ‘demo’ (a demonstration), ‘muso’ (a musician), i ‘preggo’ (pregnant).

Kako je australijski sleng poznat po ovim sufiksima, možda je još poznatiji i po određenim skraćenicama. Pa tako sigurno ste nebrojeno puta čuli za ‘uni’ (university).

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Još neki od primera australijskog slenga koji je opšte prihvaćen su reč ‘mate’ (a friend, a colleague) i pridev ‘bloody’ koji se koristi da bi pojačao, dodatno istaknuo značenje ‘that’s a bloody good film’.

Sigurno ste čuli i za izraz ‘petrolhead’ za ljubitelja automobila ili ‘ratbag’ za problematičnu osobu, i ovi izrazi dolaze nam iz Australije. Koliko ste puta samo do sada čuli i upotrebili glagol ‘to crash’ kada biste rekli da idete da spavate. Poreklo ovog slenga, pogodili ste Australija.

Za kraj ostavljamo najpoznatiji sleng izraz 'G'day' koji se koristi kao opšti pozdrav umesto Hello, a vrlo često ga prati mate: 'G'day mate!'

Sličnih primera je mnogo, ali evo za kraj evo nekoliko konkretnih primera gde su upotrebljeni ovi sleng izrazi:

Is there a mozzie in this rook? I’m sure something bit me.

I have a family reunion this weekend. All the rellies will be there.

I forgot my jeans were in the wash so I had to come to uni in my trackie daks.

Do you like my new red lippie?

There are firies in the street, there must be a fire somewhere.

Tell me if you see a servo somewhere! We're running out of gas.

Navedene reči su skraćene od:

 • Mozzie - mosquito
 • Rellies - relatives
 • Tradies refers to tradesmen and women, such as builders
 • Trackie Daks is a short form of tracksuit pants, or sweat pants
 • Lippie - lipstick
 • Firies - firefighters
 • Servo - gas station, petrol station

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  <
  <

  MENI