Kako da uvežbate nemačke umlaute?

Postoje tri vokala u nemačkom jeziku (Ä Ö Ü/ ä ö ü) koji se zovu umlauti, tj. pomućeni vokali. Kao što i sam srpski naziv govori, to su samoglasnici koji su nastali spajanjem dva različita glasa, odnosno vokala. Kombinacijom ta dva vokala dobijate jedan, laički rečeno, nejasan vokal. Nikako nije svejedno kako ćete izgovoriti nemačke umlaute. Pogrešnim izgovorom dobićete potpuno drugu reč, te može doći do nesporazuma sa sagovornikom.

Umlauti u nemačkom jeziku

Naime, postoje A, O i U umlaut. Krenimo od možda najlakšeg A umlauta. Možemo reći da se on izgovara kao vokal E, ali to ne bi bilo najdetaljnije objašnjenje. Ako želite da besprekorno uvežbate ovaj pomućeni vokal, dovoljno je da par minuta odvojite i odradite sledeću vežbu. Krenite najpre da izgovarate normalno dugo slovo E. Usta su vam razvučena horizontalno i stoje u normalnom položaju, koji vam je potreban kad izgovarate „srpsko“ E. Probajte zatim da izgovorite isto to dugo E, ali da vam polažaj usta bude uspravan, kao da želite da izgovorite A, a da to pritom ne uradite. Prostije rečeno, položaj usana je kao da se spremate da izgovorite A, ali zapravo proizvodite glas E. To je pomućeno nemačko A.

Slične vežbe mogu biti od koristi i kod preostala dva umlauta O i U. Oni vam mogu zvučati isto, ali to nikako nije slučaj. Umlaut O je kombinacija vokala O i E. Počinjemo na isti način. Izgovorite dugo obično slovo E.  A zatim namestite usne u oblik kruga, kao kada hoćete da izgovorite obično slovo O. Umesto glasa O izgovarate E.

PROČITAJTE I... DUPLO S ILI SS U NEMAČKOM JEZIKU - KAKO DA GA PIŠETE PRAVILNO?

baner-kurs-nemackog-beograd

Iako zvuči slično kao i umlaut O, umalut U se drugačije izgovara. I u ovom slučaju je to kombinacija dva vokala, ali sada su u pitanju vokali U i I. Izgovorite najpre dugo obično I. Usta su vam horizontalno razvučena, kao kada u sprkom jeziku koristite dugo I. Da biste izgovorili nemački umlaut U, taj isti glas izgovarate, dok su vam usne nameštene za izdgovor vokala U.

Kako pišemo nemačke umlaute?

Umlaute označavamo sa dve tačkice iznad samog slova. Rukopis je individualna stvar, te i sam umlaut možete pisati kako vam je lakše, kako se naviknete ili kako usvojite od vašeg profesora, koristeći tačkice ili crtice. U kucanoj formi nailazićete na Ä, Ö i Ü, odnosno ä ö ü.

Ako vas pak mrzi da podešavate tastaturu, umlaute možete označiti dodavanjem slova E iza vokala A, O i U. Svaki govornik nemačkog jezika i svaki pretraživač interneta prepoznaće o kojoj se reči radi.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Saznajte sve o učenju nemačkog jezika i životu u zemljama nemačkog govornog područja na sajtu www.ucenjenemackog.rs

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte utiske našeg polaznika o kursu nemačkog jezika u EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu:

  <
  <

  MENI