10 reči u nemačkom koje morate znati ovog proleća!

Stiglo nam je proleće, dok uživate u prvim sunčanim zracima u nekoj bašti, zašto ne biste naučili i neke prolećne reči koje će vam koristiti ukoliko učite nemački jezik.

  1. die Frühlingsgefühle = prolećna groznica

Doslovan prevod: prolećna osećanja

Značenje: Sven as uhvati ta prolećna groznica sa prvim sunčanim danima. Puni smo energije i dobrog raspoloženja koje donosi prolćno vreme.

Frühlingsgefühle haben

  1. der Frühjahrsputz = prolećno spremanje

Čim dođe lepše vreme Nemci kreću u veliko spremanje kuće i dvorišta. Sklanjaju se zimske stvari i sređuju se baste. Ovo se obično radi pre Uskrsa. Ni nama nije stran ovaj pojam velikog prolećnog spremanja. 

einen Frühjahrsputz machen

  1. die Frühjahrsmüdigkeit = prolećni umor

Prolećni umor je česta pojava koja pogađa one koji su malo osetljiviji na vremenske prilike. Može delovati sasvim neobično da se početkom osećate umorno a ne puni energije, ali prolećni umor je jedan od prvih "vesnika" nove sezone i organizmu je potrebno vreme da se tome prilagodi posle duge zime.

  1. Frühjahrswiesn = prolećni festivali

Nemačka je zemlja festival! Ovaj pojam nastao je u južnoj Nemačkoj i opisuje festival koji se održavaju tokom prolećne sezove. Naravno, sve je inspirisano najvećim i najpoznatijim festivalom, Oktoberfestom, stoga obavezno posetite i neki od ovih manjih festivala ukoliko tokom proleća posetite Nemačku.

baner-kurs-nemackog-beograd
  1. der Frühlingsanfang = početak proleća

Nemci imaju i posebnu reč za početak proleća 🙂

  1. der Frühlingsbote = vesnik proleća

Ptičice pevaju, trava počinje da raste, drveće počinje da se zeleni, pojavljuju se prvi pupoljci cveća, dani su duži… restorani širom Nemačke počinju da nude sveže špargle (sledi objašnjenje). Svi znamo da nam proleće kuca na vrata! 

  1. die Spargelsaison ili die Spargelzeit = sezona špargli

Svakome ko je imao priliku da poseti i boravi u Nemačkoj bar nekoliko dana, ubrzo je postalo jasno da su Nemaci apsolutno ludi za šparglama (Spargel). Za one koji ne znaju šta su špargle, to je vrsta sezonskog povrća, postoje zelene i bele špargle.

U Nemačkoj tradicionalno jelo od špargli sastoji se od belih špargli, holandez sosa, šunke (Schwarzwälder Schinken) i kuvanog krompira.

  1. das Naturgefühl = osećaj jedinstva sa prirodom

Kada se priroda probudi tokom proleća, Nemci rado odlaze u prirodu upravo zbog ovog osećaja i potrebe da budu okruženi prirodom.

  1. die Blumenpracht = prelepe aleje cveća

Ukoliko želite da svojim nemačkim prijateljima udelite kompliment, pohvalite im Blumenpracht, jer ako Nemci nešto vole to je da imaju lepo uređenu baštu sa puno cveća. 

  1. die Bowle – piće od pomešanog voća i penušavog vina

Ono što je Glühwein (kuvano vino) zimi, to je Bowle leti i zimi. Ovo osvežavajuće piće pravi se od seckanog voća, penušavog vina, uz dodatak voćnog soka. Pravo osveženje za tople prolećne dane.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Saznajte sve o učenju nemačkog jezika i životu u zemljama nemačkog govornog područja na sajtu www.ucenjenemackog.rs

 

Pogledajte našu ponudu kurseva nemačkog jezika:

Premium kurs nemačkog jezika
Kurs Deutsch express

 

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

*Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da me predstavnik EQUILIBRIO - Obrazovnog sistema može lično kontaktirati u vezi sa prijavom na ovaj kurs jezika. (putem telefona ili i-mejla)

ucenje-jezika-beograd-popust

MENI