4 jezičke veštine - kako ih savladati?

Da biste savladali jedan jezik potrebno je da usavršite sve četiri veštine koje poznavanje jezika podrazumeva: čitanje, pisanje, slušanje i govor na jeziku koji učite. Svakoj veštini se pristupa na poseban način i u početku vam se može činiti da je neku lakše a neku teže savladati. Evo par saveta kako da usavršite veštinu kojom niste zadovoljni i da naučite neke tehnike koje će vam sam proces učenja jezika učiniti mnogo lakšim.

Najčešće ćete prvo morati da naučite da slušate a zatim čitate na stranom jeziku.

Slušanje je veština koja se razvija od samog početka. Prvo ćete slušati profesora kako izgovara određenu reč, zatim prelazite na vežbanja koja sadrže video ili audio zapise koje treba preslušati, a zatim dati neke odgovore na osnovu onoga što ste čuli. Naravno, nemojte se ograničavati samo na to, gledanje filmova bez titlova (ili sa titlovima na tom stranom jeziku) i slušanje muzike su od velike pomoći. Još jedna dobra vežba je diktat jer kombinuje slušanje i pisanje.

Čitanje je pasivna veština, što znači da zahteva samo razumevanje onoga što je pred vama, a neophodna je kao osnova za sve druge. Korisno je čitati što više: odlomke, romane, novine, časopise i raditi vežbanja kao što su odgovaranje na pitanja o tekstu koji ste pročitali, dopunjavanje rečenica...

Slušanje i  čitanje su pasivne veštine, jer zahtevaju samo da razumete ono što je napisano ili izgovoreno, bez vašeg aktivnog učešća i upotrebe jezika.

Dolazimo i do pisanja, ova veština zahteva da već sami znate kako da formulišete prostu rečenicu na stranom jeziku. Ovo je aktivna veština, jer sada vi sami morate upotrebiti ono što ste čuli, pročitali i naučili. Najbolje je da za početak pišete kratke rečenice i obratite pažnju na gramatiku. Zatim polako prelazite na kraće odlomke i tekstove, odredite sebi temu i vežbajte. Nije loše ni da naučite kako se pišu pisma, mejlovi, dnevnici tj. da učite upotrebu konkretnih reči i fraza na stranom jeziku.

Govor je takođe aktivna veština, za većinu ljudi najteža, jer zahteva da u trenutku formirate rečenice i odgovarate na pitanja (nemate vremena da razmišljate i prepravljate rečenicu kao kada pišete). Načini za razvijanje ove veštine su zadaci u kojima se radi u paru ili u grupi, gde razgovarate međusobno na zadatu temu ili postavljate jedni drugima pitanja. Osim ove vežbe, zanimljiv način je i gluma ili recitacija, gde ćete već u glavi imati bar delimično spremne rečenice i tok razgovora i na taj način ih uvežbavati i osloboditi se u govoru.

I možda najvažniji savet je da uklonite barijere u svojoj glavi, nijedan jezik nije nemoguće naučiti niti je strašno praviti greške. Što ste opušteniji manje su šanse da vam bilo koja od ovih veština predstavlja problem.

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

 

Pogledajte našu ponudu kurseva stranih jezika

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

*Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da me predstavnik EQUILIBRIO - Obrazovnog sistema može lično kontaktirati u vezi sa prijavom na ovaj kurs jezika. (putem telefona ili i-mejla)

ucenje-jezika-beograd-popust

MENI