Tečno i lako: 6 saveta poliglote kako da naučite jezik

Metju Jolden (Matthew Youlden) govori tečno devet jezika i sa pravom za sebe može reći da je poliglota. Kaže da je svaki jezik savladao bez mnogo poteškoća, a u jednom od intervjua delio je savete za tečno i lako učenje stranih jezika. Metju je inače iz Velike Britanije, a trenutno radi i živi u Berlinu. U nastavku vam donosimo 6 njegovih saveta koji će vam skratiti proces usavršavanja jezika.

Savet br. 1: Zbog čega učiš strani jezik?

Iako možda ovo pitanje banalno zvuči, u tome ipak ima istine. Ako se ne odredi razlog učenja nekog jezika onda će se vrlo brzo izgubiti na motivaciji. Razlozi mogu biti razni: od toga da vam je poznavanje određenog jezika neophodno za vaše dalje usavršavanje, do toga da vam se određeni jezik dopada ili da biste želeli da, na primer, čitate Harija Potera u originalu. I kada naiđete na poteškoće, nemojte posustajati. Setite se samo razloga zbog kog ste počeli sa učenjem jezika!

PROČITAJTE I... 4 JEZIČKE VEŠTINE - MALI VODIČ KAKO DA IH SAVLADATE

Savet br. 2: Što više konverzacije na stranom jeziku!

Metoda za usvajanje stranog jezika ima mnogo, ali Metju predlaže što više komunikacije na ciljnom jeziku. On kaže za sebe da ono naučeno uvek pokušava da svakodnevno korisiti. Ako nema nekog maternjeg govornika sa kojim bi pričao, onda se trudi da razmišlja na tom jeziku, da čak i sam sa sobom komunicira na istom, da ga korisiti i u pisanoj formi, na primer u pisanju mejlova i slično. Njegov najvažniji savet je da se nauči kako se misli na nekom stranom jeziku, što je bio i savet mog strica, kada sam kao mala počinjala sa učenjem nemačkog: „Kada naučiš da razmišljaš na nemačkom, onda ćeš ga i progovoriti.“ Hvala mu na tome!

Savet br. 3: U društvu je lepše!

Metju je većinu jezika naučio zajedno sa svojim bratom blizancem. I dan danas su jedno drugom najbolji partneri za učenje jezika. Njegov predlog je: nađite sebi partnera! To može biti neka osoba sa kursa, poznanik koji takođe uči ili dobro govori neki strani jezik, ili rođak. Izbor je prosto na vama!

PROČITAJTE I... 10 RAZLOGA ZAŠTO SVAKO TREBA DA UČI STRANI JEZIK

Savet br. 4 : Zabavite se!

Budite kreativni u procesu učenja jezika. Na primer, Metju i njegov brat su naučili grčki tako što su na istom pisali pesme i kasnije ih snimali, a predlažu na primer i pisanje stripa, lirike ili pak nekih fantastičnih priča.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

Savet br. 5: Oslobodi se straha!

Najstrašnije od svega je činjenica da kada imate šansu da konačno progovorite na stranom jeziku, vi zablokirate ili idete linijom manjeg otpora, pa se sporazumevate na jeziku kojim bolje vladate. Pogrešno! Kada imate mogućnost, onda je i iskoristite: pitajte za pravac, naručite jelo, probajte da ispričate neki vic. Na početku se mogu javiti poteškoće u izgovoru, gramatici, ali ne dajte da vas to obeshrabri.

PROČITAJTE I... KOJI JEZICI SU NAJLAKŠI, A KOJI NAJTEŽI ZA UČENJE?

Savet br. 6: Gledaj i uči!

Kod učenja stranog jezika nećemo isto nameštati jezik ili usta dok pričamo i dok izgovaramo određene reči. Zato Metju kaže da, iako bi moglo da deluje malo zastrašujuće, posmatrajte usta kod maternjeg govornika pri izgovoru nekih reči i onda ga izimitirajte, što vernije možete. „Ali“, ponavlja Metju, „ako vam je neprijatno, kao dobra zamena može da posluži gledanje tv-a.“

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI