Kako da učite strani jezik kada ste na odmoru

Odlazak na odmor je ne samo prilika da se odmorite od posla, već i da se bavite aktivnostima koje vas zabavljaju i opuštaju. Pa zašto ne biste iskoristili priliku da učite strani jezik bez domaćih zadataka i klasičnih gramatičkih vežbanja? U najvećem broju slučajeva, promena perspektive je upravo ono što vam nedostaje kako biste napredovali u učenju stranog jezika. Uz nekoliko praktičnih saveta, pretvorite učenje u zabavu.

Odgledajte neki dobar film. Dok radite ili studirate, obaveze vam retko kada dopuštaju da odgledate neki novi film ili čak ponovo pogledate svoje omiljene filmove. Kada ste na odmoru, vremena je na pretek. Pronađite titlove na stranom jeziku koji učite i uživajte u konstruktivnom odmoru.

Konačno pročitajte dodatnu lektiru. Često ste frustrirani jer zbog privatnih i poslovnih obaveza ne stižete dodatno da čitate na stranom jeziku u toku samog kursa. Odmor je pravo vreme za to. Pre nego što odete na odmor, potražite od profesora materijal za čitanje prilagođen za vaš nivo znanja, tako da na odmoru možete da uživate u dobroj knjizi, služeći se stranim jezikom koji učite.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Komunicirajte sa strancima. Dok ste na odmoru, iskoristite vreme da aktivno komunicirate sa govornicima jezika koji nije vaš maternji. Razgovarajte o vremenu sa konobarom u kafiću, upitajte slučajne prolaznike kako da stignete do određenog mesta, iako već znate gde bi trebalo da idete, razmenite koju reč sa prodavcem u pekari ili samoposluzi. Svima njima će biti drago što ste se potrudili da se sporazumete na njihovom maternjem jeziku i sigurno će vam izaći u susret.

Pogledajte predstavu na stranom jeziku. Kada ste na odmoru u stranoj zemlji, raspitajte se koje se predstave izvode u lokalnom pozorištu i zaputite se tamo. Iako možda nećete razumeti sve što glumci govore, mnogo toga ćete moći da zaključite na osnovu scenskog pokreta. Pored toga, doživećete nezaboravno iskustvo za koje biste teško imali prilike u svojoj zemlji.

Zaplešite uz materijale za slušanje na stranom jeziku. Potražite od svog profesora audio zapise (podcasts) prilagođene vašem nivou znanja i slušajte gde god da se nalazite - na plaži, hotelskoj sobi ili u kamp kućici. Umesto da kupujete vodič kroz grad koji obilazite, pronađite materijal za slušanje koji će vam na stranom jeziku opisivati znamenitosti tog grada dok vi šetate i fotografišete.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

Vodite dnevnik ili pišite blog. Svakog dana napišite nekoliko rečenica o mestu koje ste tog dana posetili ili osobi koju ste upoznali. Ne samo da ćete vežbati pisano izražavanje na jeziku koji učite, već ćete sačuvati uspomene na proveden odmor.

Šaljite razglednice. Kupite nekoliko živopisnih razglednica, napišite nekoliko redova o svojim aktivnostima i mestu u kome provodite odmor, i pošaljite ih porodici i prijateljima. Čak i da ne razumeju, moći ćete da im detaljnije prepričate kada se vratite i na taj način ponovo doživite lepe trenutke sa odmora.

Tvitujte, instagramujte. Čak i kada smo na odmoru, komuniciramo sa prijateljima putem društvenih mreža. Pa zašto onda ne biste postavljali objave ili slike uz komentare na stranom jeziku? Ne samo da ćete se zabaviti, nego će i vaši prijatelji osetiti delić atmosfere sa vašeg odmora, koju ćete na taj način podeliti sa njima.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI