Engleske rečenice koje najviše bune đake, ali su gramatički tačne

Svi znamo da engleski jezik nije uvek najlaše za prevođenje i da ima stvari oko kojih nam je potrebna profesionalna pomoć kako bi ih savladali. Upravo je takav slučaj sa sledećim rečenicama za koje ćete sigurno reći da nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa gramatičkom tačnošću. Međutim, one ipak jesu gramatički tačne, a evo o kojim rečenicama je reč!

ONE MORNING I SHOT AN ELEPHANT IN MY PAJAMAS. HOW HE GOT INTO MY PAJAMAS I'LL NEVER KNOW.

Kako razumete ovu rečenicu? Reč je o poznatoj šali iz Groucho Marx-a. Da li ste je podelili na ovaj način: One morning [I shot an elephant] [in my pajamas]? OK, tada baš i nema mnogo smisla, zar ne? Ali! Pogledajte ovu podelu: One morning [I shot] [an elephant in my pajamas]. I sada je lakše, kada in my pajamas nije shvaćena kao odredba za mesto.

PROČITAJTE I: 5 INTERESANTNIH ČINJENICA O ENGLESKOM VOKABULARU

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

THE HORSE RACED PAST THE BARN FELL.

Kako vam zvuči ova rečenica: The horse that was raced past the barn fell?  Logičnije nego prva verzija? Verovali ili ne,  te dve rečenice su potpuno iste i obe gramatički tačne. Pogledajte još jedan primer.  I told you about the book which was written by Orhan Pamuk.  Njen kraći oblik je: I told you about the book written by Orhan Pamuk. Obe su tačne i upotrebljive, baš kao i u prethodnom primeru!

PROČITAJTE I: SAJTOVI ZA UČENJE I ČITANJE VESTI NA ENGLESKOM JEZIKU

THE COMPLEX HOUSES MARRIED AND SINGLE SOLDIERS AND THEIR FAMILIES.

Rečenica je potpuno tačna. Da vidimo sada redom. Da li reč HOUSE može biti glagol? Rečnik kaže MOŽE. Tada ona ima značenje: obezbediti smeštaj. Reč COMPLEX ovde nije upotrebljen kao pridev nego kao imenica, u značenju: više istovetnih zgrada na jednom mestu. A reč MARRIED nije upotrebljena kao glagol u prošlom vremenu, već kao pridev. Imajući sve to u vidu, pročitajte rečenicu još jednom. I kako vam se čini? Bolje je, je l da?

A SHIP SHIPPING SHIP SHIPS SHIPPING SHIPS.

Znate i samo da ne postoji rečenice bez glagola, ali kako pronaći glagol u ovoj rečenici? Glagol je SHIPS.

Predlog: Izazovite nekoga ovim rečenicama i uživajte u njegovom izrazu lica kada shvati značenje rečenice jer ste mu vi pomogli da promeni način gledanja na njih. Srećno!

Foto: Designed by katemangostar / Freepik

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte kako izgleda konverzacijski kurs engleskog jezika u EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu:

  <
  <

  MENI