Kako se to piše, sa –ible ili –able? (Drugi deo)

Nakon reči o pravilima koja vam mogu pomoći da budete samouvereni pri upotrebi nastavka  –able, ovom prilikom će biti više govora o pravilima zahvaljujući kojima ćete biti sigurni da određeni pridevi moraju imati nastavak –ible.

Pravilo 1

Dobra je vest da se nastavak –ible ne koristi za pravljenje novih reči (za razliku od nastavka –able), tako da je potrebno naučiti samo određeni broj prideva. Neki od najčešće upotrebljavanih su dati u tabeli koja sledi:

accessible eligible invincible responsible
audible expressible legible reversible
collapsible feasible negligible risible
contemptible flexible ostensible suggestible
convertible gullible perceptible susceptible
digestible horrible permissible tangible
divisible incredible plausible terrible

 

Naravno, moguće je dodavati prefikse ovim pridevima i tako čiriti broj prideva koji se završavaju na –ible. Na primer, impossible, ili irresponsible ili biocompatible. Ali ipak, kada su poznati ovi najfrekventniji pridevi sa datim nastavkom, dalja nadgradnja znanja je veoma laka i spontana.

 

Pravilo 2

Ovde je reč o pravilu koje je pominjano kada je bilo reči o nastavku –able. Za razliku od tog nastavka, kada uklonite nastavak –ible, ono što vam od reči ostaje (koren reči) sam po sebi nema značenje. Pa tako, na primer, reč terrible nakon uklanjanja nastavka –ible ostaje vam koren reči terr-, koji nema značenje. Sa druge strane, podsećanja radi, kada uklonimo nastavak –able sa prideva acceptable, ostaje nam glagol accept. Ipak, postoji par izuzetaka koji ne podležu datom pravilu i koje je potrebno naučiti napamet: accessible, suggestible, collapsible, flexible, and digestible.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pogledajte našu ponudu kurseva engleskog jezika:

Premium kurs engleskog jezika
Konverzacijski kurs engleskog jezika
Kurs Engleski MAX 3

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

*Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da me predstavnik EQUILIBRIO - Obrazovnog sistema može lično kontaktirati u vezi sa prijavom na ovaj kurs jezika. (putem telefona ili i-mejla)

ucenje-jezika-beograd-popust

MENI