Kako se to piše, sa –ible ili –able? (Drugi deo)

Nakon reči o pravilima koja vam mogu pomoći da budete samouvereni pri upotrebi nastavka  –able, ovom prilikom će biti više govora o pravilima zahvaljujući kojima ćete biti sigurni da određeni pridevi moraju imati nastavak –ible.

Pravilo 1

Dobra je vest da se nastavak –ible ne koristi za pravljenje novih reči (za razliku od nastavka –able), tako da je potrebno naučiti samo određeni broj prideva. Neki od najčešće upotrebljavanih su dati u tabeli koja sledi:

accessibleeligibleinvincibleresponsible
audibleexpressiblelegiblereversible
collapsiblefeasiblenegligiblerisible
contemptibleflexibleostensiblesuggestible
convertiblegullibleperceptiblesusceptible
digestiblehorriblepermissibletangible
divisibleincredibleplausibleterrible

 

Naravno, moguće je dodavati prefikse ovim pridevima i tako čiriti broj prideva koji se završavaju na –ible. Na primer, impossible, ili irresponsible ili biocompatible. Ali ipak, kada su poznati ovi najfrekventniji pridevi sa datim nastavkom, dalja nadgradnja znanja je veoma laka i spontana.

 

Pravilo 2

Ovde je reč o pravilu koje je pominjano kada je bilo reči o nastavku –able. Za razliku od tog nastavka, kada uklonite nastavak –ible, ono što vam od reči ostaje (koren reči) sam po sebi nema značenje. Pa tako, na primer, reč terrible nakon uklanjanja nastavka –ible ostaje vam koren reči terr-, koji nema značenje. Sa druge strane, podsećanja radi, kada uklonimo nastavak –able sa prideva acceptable, ostaje nam glagol accept. Ipak, postoji par izuzetaka koji ne podležu datom pravilu i koje je potrebno naučiti napamet: accessible, suggestible, collapsible, flexible, and digestible.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pogledajte našu ponudu kurseva engleskog jezika:

Premium kurs engleskog jezika
Konverzacijski kurs engleskog jezika
Kurs Engleski MAX 3

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd

MENI