Kako da zapamtite nove reči i izraze na stranom jeziku

Bogaćenje vokabulara jedan je od izazova kada je učenje stranih jezika u pitanju. Naravno, sve zavisi od toga koliko želite da obogatite svoj vokabular stranim rečima. Jedan od boljih saveta koji ćete dobiti je da slušate izgovor reči kao i da je ponavljate u sebi i upotrebite u nekim rečenicama.

Uvek je dobra ideja i da ponesete i mali rečnik ispisan tim novootkrivenim izrazima i čitate ih tokom svog slobodnog vremena.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Pripremili smo vam 9 smernica koje će vam olakšati učenje jezika i pomoći da brže zapamtite nove reči, fraze, idiome:

 1. Kada čujete neku novu nepoznatu reč, napišite je par puta kako biste zapamtili svako slovo.
 2. Izgovarajte tu reč naglas. Vežbajte njen tačan izgovor.
 3. Uz pomoć teksta ili rečenice pokušajte da zaključite koje bi značenje nepoznate reči moglo biti. Potom proverite u rečniku ili internetu.
 4. Igrajte jezičke igrice -  na papirićima ispišete reči sa jedne i njihovo značenje sa druge strane papirića, i onda proveravate svoje znanje. Te papiriće možete nositi u džepovima ili u novčaniku da bi vam uvek bili pri ruci
 5. Sklopite rečenicu u kojoj ćete iskoristiti tu reč. Neka rečenica bude lične prirode jer su tada veće šanse da ćete je zapamtiti.
 6. Nemojte korisiti samo jedan oblik reči već istražite kako glasi imenica, glagol ili pridev iste te reči.
 7. Trudite se da je što više koristite u govoru novi izraz koji ste čuli. Koristite ga u razgovoru sa drugima, ubacite ga kao pošalicu ili  kada se za to ukaže prilika. To upravo može biti jedan od razloga i načina kako ljudi uspeju da progovore jezik gledajući filmove bez prevoda – često koriste replike u razgovoru.
 8. Kada dobijete domaći zadatak, iskoristite nove reči i napišite esej. Prvo ćete morati malo da se potrudite oko njih, ali već sledeći put njihova upotreba će biti lakša, i sve tako dok se ta reč sama ne pojavi kada o nečem pišete ili govorite.
 9. Obratite pažnju na reči koje koriste novinari, voditelji, učitelji i vaši sagovornici. Reč se najbolje pamti kada je potpomognuta bojom nečijeg glasa, izrazom njegovog lica ili samom pričom u kojoj je izgovorena, jer su asocijacije jedan od najmoćnijih pomagala dobrog pamćenja.

PROČITAJTE I... SAVETI I UPUTSTVA ZA KORIŠĆENJE REČNIKA STRANOG JEZIKA

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

Reči su deo svega što naš okružuje. Na vama je da odaberete filmove, muziku, knjige i sagovornike koje volite. Baveći se onim što volite, reči će same naći put ka vašoj dugoročnoj memoriji. Ne odustajte i srećno!

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  <
  <

  MENI