Prednosti učenja u grupi

Mnogi misle da je najefikasnije učiti jezik individualno sa profesorom. Međutim, učenje u grupi ima dosta pogodnosti koje bi trebalo uzeti u obzir pri donošenju odluke.

KOMUNICIRATE SA LJUDIMA NA VAŠEM NIVOU

Važnost profesora ne dovodi se u pitanje – morate imati nekog ko će vam davati smernice i povratnu informaciju o tome kako se koristite jezikom. Ali, vrlo je korisno imati priliku da pričate sa drugima koji su na istom nivou znanja kao i vi.

Zašto?

Prva stvar – možete da se uporedite. Dobijete sliku o tome kako zvučite u odnosu na druge. Ako čujete da ste fluentniji i rečitiji, to vam daje samopouzdanje. Ako je slika obrnuta, onda možete da saznate kako bi trebalo da zvučite, što vam može dati ideju na čemu treba više da radite. U ovoj proceni mišljenje profesora od ključne je važnosti (posebno za one koji su previše samokritični).

Drugo – možete da učite jedni od drugih. Često polaznici imaju različite prednosti i slabosti. Ako vam nešto nije jasno, drugi učenici koji su to savladali mogu vam priskočiti u pomoć. Istina je da to može biti mač sa dve oštrice, tako da je najbolje o nedoumicama diskutovati sa nekim ko je jako dobar u grupi, ali proveriti sa profesorom.

Treće –  vežbate kritičko slušanje. Da li možete da prepoznate šta su drugi pravilno rekli, a šta pogrešno? Time mislim na to da li možete da prepoznate ono što ste učili prethodno, a ne da drugima treba „loviti greške“. Ovde važi ona poslovica da se na tuđim greškama uči. I ne samo to, profesor će, ispravljajući druge, više puta ponavljati ono što je važno, što je dodatna prilika da to zapamtite i da se fokusirate na to.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

BIĆETE DISCIPLINOVANIJI

Učenje jezika traži samodisciplinu. Treba vam ili to ili velika motivacija da biste u učenju imali kontinuitet koji daje najbolje rezultate. Mnogi polaznici kurseva kažu da su odustali od rada sa privatnim profesorom jer su stalno pomerali i otkazivali časove iz svakakvih razloga.

Postojanje rasporeda podstiče vas da ga pratite. Znate da, ako propustite previše časova, nećete moći da pratite predavanja. Tempo grupe može vas sprečiti da budete lenji.

UPOZNAĆETE NOVE LJUDE

Na engleskom se kaže the more, the merrier, što bi kod nas značilo što više, to bolje (bukvalno: veselije). Iako ove reči ne treba shvatiti previše doslovno, jer je negde optimalan broj polaznika od šest do osam,  atmosfera učenja u grupi često je zabavnija i opuštenija. Kad ste sami sa profesorom, usmereni ste samo na sebe i uglavnom ste dosta ozbiljniji. U društvu drugih, ima više prilika za smeh i šalu. Na te časove dolaze ljudi sa kojima delite barem jedno interesovanje tako da stvarate nove kontakte; i ne samo to, možete proširiti krug prijatelja, a možda i pronaći novu ljubav.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI