Idiomi i izrazi na temu proleća

Konačno smo dočekali i proleće, uživanje u sunčanim danima i prirodi koja cveta svugde oko nas. Kako biste spremno dočekali mnogima omiljeno godišnje doba, pripremili smo za vas nekoliko zanimljivih „prolećnih” idioma.

Budući da je sve u znaku zelenila, cvetanja, sunca, buđenja, tako će i ovi idiomi i izrazi sadržati ključne pojmove vezane za proleće. Uživajte u proleću i obogatite svoj vokabular nekim novim korisnim izrazima!

ENGLESKI IDIOMI

Full of the joys of spring – Ovaj izraz koristimo da opišemo osobu koja je veoma srećna i puna entuzijazma.
No spring chicken – Ovaj zanimljivi izraz opisuje osobu koja nije više tako mlada.
Spring clean – I kod nas se koristi izraz „prolećno spremanje”.
Spring fever – Ne misli se na pravu prehladu, već na opšti osećaj umora koji možemo osećati početkom proleća; i mi koristimo termin prolećni umor.
Spring in one’s step – Ovaj izraz opisuje osobu koja nam izgleda veselo i puna energije.
Fresh as a daisy – Kada za nekoga kažemo da je „svež kao bela rada”, mislimo da ta osoba izgleda zdravo i da je puna energije.
Not a cloud in the sky – Vreme je lepo i nema ni oblaka na nebu! Znači da je sve uredu i da se čini da će tako i ostati, da nemamo razloga za brigu.
Chasing rainbows – Ukoliko ste jedan od onih koji uvek jure dugu, pokušavate da dostignete nemoguće!
Soak up some sun – Nakon duge zime jedino na šta mislimo je da upijamo što više sunca! I zaista, ovaj izraz označava izležavanje na suncu pri čemu ćemo i dobiti i boju.
A ray of sunshine – Kada za nekoga ili nešto kažemo da je kao „zrak sunca” mislimo da nas ta osoba ili stvar čini srećnim.
Brighten up the day – „Razvedriti (dan)” ne odnosi se samo na vreme već i na osobe i situacije koje će nam ulepšati dan.
April showers bring May flowers – Proleće ne bi bilo proleće da nekada ne padne i kiša! Kada kišni dani potraju tokom proleća, koristimo ovaj izraz kako bismo se podsetili da je prolećna kiša neophodna kako bi priroda cvetala.
March comes in like a lion and out like a lamb – Još jedan izraz koji se odnosi na vreme. Mart mesec nije nam omiljen kada je reč o vrmenu jer često početak marta je jako hladan, vreme je oštro poput lava, da bi postalo blago poput jagnjeta.

NEMAČKI IDIOMI

Nekoliko termina i izraza u nemačkom jeziku koje morate znati kada je reč o proleću!

die Frühlingsgefühle - Prolećni umor, i u nemačkom postoji ovaj izraz.
der Frühjahrsputz – Prolećno spremanje.
der Frühlingsbote – Vesnik proleća.
die Spargelsaison ili die Spargelzeit – Vreme špargli. Za one koji su neko vreme proveli u Nemačkoj, sasvim je jasno zašto postoji termin „vreme špargli” koji se odnosi na proleće. Nemci su apsolutno ludi za ovim povrćem i u proleće kada je sezona špargli morate probati kako se u Nemačkoj sprema ovo povrće.
das Naturgefühl – Osećaj jedinstva sa prirodom. Kako se priroda budi, sunce nas sve više greje i okruženi smo zelenilom i cvećen, ne čudi što Nemci žele da što više vremena provedu u prirodi!

baner-kurs-nemackog-beograd

ITALIJANSKI IDIOMI

Una rondine non fa primavera – Jedna lastavica ne čini proleće. To što smo videli jednu lastavicu ne znači da je proleće stiglo. Generalno govoreći, ovaj izraz se odnosi na situaciju da jedan izolovani slučaj (nečega) ne znači da je to pravilo, ili da je stvar gotova i slično.

Ovaj izraz koristi se i u engleskom i u španskom jeziku:
„One swallow does not make a summer” (engleski)
„Una golondrina no hace verano” (španski)

Aprile, ogni goccia un barile – Izraz koji se odnosi na kišne dane u aprilu mesecu. Doslovno prevedeno, u italijanskom stilu, u aprilu svaka kap kiše je kao bačva vina. Prema ovoj izreci, tokom aprila svaka kap kiše koja padne sa neba pretvoriće se u kap vina u našem buretu. Simbolično, sve aludira na buđenje prirode, cvetanje, na bogatstvo, kiša pada kako bi grožđe raslo i pretvorilo se u vino.

PROČITAJTE I... IDIOMI - ISTE IZREKE NA RAZLIČITIM JEZICIMA

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte utiske našeg polaznika o kursu engleskog u EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu:

  <
  <

  MENI