Kako unaprediti znanje engleskog jezika na lak i zanimljiv način

Jedan od najpouzdanijih načina da unapredite znanje nekog stranog jezika jeste pohađanje kursa i kontinuitet u učenju. Međutim, postoji dosta načina kako da na svakodnevnom nivou unapredite svoj engleski, u nastavku delimo sa vama 7 proverenih saveta i naša preporuka je da ih iskoristite odmah!

Pišite dnevnik
Zapisivanje misli, ideja, zanimljivosti koje ste tog dana čuli na stranom jeziku, ne samo da će poboljšati vaš pisani engleski, već ćete početi i da razmišljate na njemu. Počnite od najjednostavnijih situacija, do nekih vaših planova ili interesantnih priča koje ste upravo pročitali. Nakon što ispišete nekoliko redova ili stranica, pažljivo proverite da li je sve gramatički ispravno i vežbajte čitanje.

Slušajte muziku i edukativan sadržaj na engleskom
Nema boljeg i korisnijeg načina da provedete slobodno vreme ili dok čekate u redovima, prevoz ili se vozite slušanje muzike na jeziku koji želit da usavršite. Na internetu postoji veliki broj audio knjiga na engleskom koje čitaju poznati glumci. Izaberite žanr koji volite, štivo koje planirate da pročitate ili koju ste pročitali na srpskom ali niste čuli/čitali verziju na engleskom. Proverite izvore poput Scientific American, BBC i australijski ABC Radio.

PROČITAJTE I: NAJČEŠĆE SKRAĆENICE U ENGLESKOM JEZIKU

kako_unaprediti_engleski_jezik_1

Engleski bez prestanka
Pustite BBC, CNN ili bilo koji drugi radio na engleskom i neka vam se čuje dok se vi bavite kućnim poslovima. Čak i ako ne slušate pažljivo, to će vam pomoći da steknete osećaj za prirodni ritam i intonaciju engleskog jezika.

Karaoke
Nakon što ste ste pronašli hit koji danima pevušite, skinuli stihove i zapamtili ih, vreme je za performans! Iako se nekim rečima namerno promeni izgovor zbog rime, većina reči imaju isti izgovor kao u normalnom govoru. Time što ćete zapamtiti parove reči koje se rimuju, umnogome ćete poboljšati svoj izgovor.

PROČITAJTE I: 7 SAVETA KAKO MOŽETE UZ MUZIKU NAUČITI STRANI JEZIK

Stripovi
Više nego u knjigama, u stripovima ima obilje dijaloga i to onakvih kakvi su u realnom životu, sa spelingom prilagođenim svakodnevnom izgovoru. Sleng, idiomatski izrazi i šale mogu predstavljati problem, zato bi trebalo pažljivo odabrati strip. Ozbiljnije stripove je lakše razumeti od onih koji su šaljivog sadržaja.

Monolingvalni rečnik
Iako je nivo znanja na nižem nivou, moguće je i poželjno korisiti monolingvalni, tj. englesko-engleski rečnik. Tako ćete prestati da razmišljate na srpskom i da bukvalno prevodite na engleski, a takođe ćete naići na mnoge druge korisne reči u opisima traženih reči.

Dečko ili devojka rodom iz Engleske
I što se ono kaže, najslađe za kraj. Ovde nema posebnih napomena kako najbolje iskorisiti takvu priliku u svrhu učenja jezika. To ostavljamo vašoj mašti na volju. Međutim, nema sumnje da srodna duša iz Engleske svakako predstavlja neverovatnu motivaciju da se usavrši znanje jezika.

Foto: Designed by nensuria / Freepik

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte utiske našeg polaznika o kursu engleskog u EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu:

  <
  <

  MENI