Kako unaprediti znanje engleskog jezika

Pišite dnevnik
Znam da se danas skoro svi nasmeju na ovakvu ideju. To je nekada bilo u modi. Ali! Nedavno sam imala priliku da razgovaram sa jednom srednjoškolkom čije je znanje engleskog bilo na zavidnom nivou. Kada smo razgovarale o načinima učenja jezika, rekla mi je da je pisanje dnevnika za nju pravo otkrovenje. Ne samo da bi pisala sve što je radila tog dana, jer to ume brzo da dosadi, već je imala jednu originalnu ideju. Pisala bi o svemu što je na vestima čula ili u novinama pročitala. Zapisivala bi i svoje komentare i navodila pretpostavke o tome kako će se te priče odvijati u budućnosti. Tada bi imala razloga da se posle određenog vremena vrati na to što je napisala, proveri da li su joj pretpostavke bile istinite i možda ispravi neke greške.

Slušajte MP3
Nema boljeg i korisnijeg načina da ubijete vreme dok čekate u redovima, dok čekate prevoz ili se vozite. Na internetu postoji sijaset audio knjiga koje čitaju poznati glumci. Alhemičar Paula Koelja kojeg čita Džeremi Airons, na primer?! Izaberite žanr koji volite, knjigu koju volite i koju ste pročitali na srpskom ali niste čuli/čitali verziju na engleskom. Takođe u MP3 formatu možete naći radio emisije na teme koje vas interesuju. Proverite izvore poput Scientific American, BBC i australijski ABC Radio. Morate biti skoncentrisani da biste razumeli tok priče i tada učite neverovatno mnogo.

Engleski bez prestanka
Nađete BBC, CNN ili bilo koji drugi radio na engleskom i pustite neka se čuje dok se vi bavite kućnim poslovima. Čak i ako ne slušate pažljivo, to će vam pomoći da steknete osećaj za prirodni ritam i intonaciju engleskog jezika.

Karaoke
Nakon što ste poludeli za pesmom, skinuli stihove i zapamtili ih, vreme je za performans! Iako se nekim rečima namerno promeni izgovor zbog rime, većina reči imaju isti izgovor kao u normalnom govoru. Time što ćete zapamtiti parove reči koje se rimuju, umnogome ćete poboljšati svoj izgovor.

Stripovi
Više nego u knjigama, u stripovima ima obilje dijaloga i to onakvih kakvi su u realnom životu, sa spelingom prilagođenim svakodnevnom izgovoru. Sleng, idiomatski izrazi i šale mogu predstavljati problem, zato bi trebalo pažljivo odabrati strip. Ozbiljnije stripove je lakše razumeti od onih koji su šaljivog sadržaja.

Monolingvalni rečnik
Čak iako je nivo znanja na nižem nivou, moguće je i poželjno korisiti monolingvalni, tj. englesko-engleski rečnik. Tako ćete prestati da razmišljate na srpskom i da bukvalno prevodite na engleski, a takođe ćete naići na mnoge druge korisne reči u opisima traženih reči. Korist je višestruka.

Dečko ili devojka rodom iz Engleske
I što se ono kaže, najslađe za kraj. Ovde nema posebnih napomena kako najbolje iskorisiti takvu priliku u svrhu učenja jezika. To ostavljamo vašoj mašti na volju. Međutim, nema sumnje da srodna duša iz Engleske svakako predstavlja neverovatnu motivaciju da se usavrši znanje jezika.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

 

Pogledajte našu ponudu kurseva engleskog jezika:

Premium kurs engleskog jezika
Konverzacijski kurs engleskog jezika
Kurs Engleski MAX 3

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd