Muzika u nastavi stranih jezika

Muzika je neizostavni deo naše svakodnevice, uz nju se opuštamo, zabavljamo, a opšte je poznato i da klasična muzika pomaže koncentraciji. Međutim, u nastavi stranih jezika muzika objedinjuje sva pomenuta svojstva, kojima se pridodaje i momenat učenja. Naime, uz muziku je moguće učiti i uvežbavati strani jezik kroz konstruktivnu zabavu. Sledi nekoliko razloga zašto profesori pesmama bogate sadržaj nastave kako bi đacima istu učinili zanimljivijom.

Muzika služi kao konstruktivni predah. To je naročito tačno na časovima intenzivne obrade i uvežbavanja određene zahtevnije gramatičke jedinice, kada se umorite od ,,tradicionalnih¨ vežbi ili vam je teško da uočite upotrebu obrađenih konstrukcija u govoru. Tada se puštanje pesama veselijeg, opuštajućeg ritma koristi najpre kao predah, a potom i za spontano uočavanje ciljnih konstrukcija, sadržanih u pažljivo odabranim pesmama i strukturisanim pratećim aktivnostima.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Muzika služi kao stimulus za konverzaciju. Pesme koje se puštaju u nastavi često su poznate gotovo svim učenicima, a postoji pregršt pesama koje se svojom tematikom uklapaju u leksičke i tematske celine koje se obrađuju na času. Stoga, aktivnost koja prati puštanje pesme može se uraditi na početku časa, tako da vas uvede u teme o kojima će se diskutovati na času, čime se doprinosi i relevantnosti i aktuelnosti teme koju nudi udžbenik. Štaviše, čak se i nakon obrađene leksičke i gramatičke jedinice može pustiti pesma koja će dopuniti obrađene teme i svojom sadržinom podstaći konverzaciju u kojoj ćete imati priliku da upotrebite obrađene konstrukcije.

Muzika služi kao podstrek učenicima na nižim nivoima. Velika je zabluda da se se ovaj vid aktivnosti može raditi samo na takozvanim višim nivoima znanja. Postoji veliki broj popularnih pesama, koje se pažljivo prilagođenim aktivnostima mogu približiti čak i učenicima na početnim nivoima učenja stranog jezika. Primera radi, iako učenici na tim nivoima raspolažu skromnim vokabularom, pesme obiluju rečima koje se rimuju, tako da se fokus aktivnosti može staviti upravo na uočavanje istovetnog izgovora pojedinih reči, čije značenje ne mora biti važno. Uspešna izrada aktivnosti koja sledi doprinosi vašem samopouzdanju.

Na kraju je važno istaći da se muzika u nastavi ne treba shvatati olako, već da se posebna pažnja mora posvetiti odabiru pesama i prilagođavanju pratećih aktivnosti. I sami ste primetili da se svaka grupa učenika razlikuje po svojim afinitetima, jezičkim potrebama i sposobnostima. Učenici idu ukorak sa ovim trendovima u nastavi, jer je zanimljivo kada se pristup učenju osavremeni i prilagodi realnim životnim uslovima. I na kraju, složićete se da će najveća nagrada biti spoznaja da se učenje jezika delom može odvijati spontano i gotovo nesvesno, uz promišljanje i otvoren um za sveže ideje.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI