Učenje jezika - saveti za roditelje

Roditelji i predavači žele samo najbolje za, ali i od svoje dece. Međutim, nedostatak komunikacije između roditelja i predavača može uzrokovati brojne probleme, te su se iz toga izdvojili saveti za roditelje koji će olakšati detetu učenje stranih jezika. Razni pritisci imaju veliki uticaj na to da li će dete biti uspešno u učenju stranog jezika. Roditelji žele da podrže svoju decu, ali često ne znaju na koji način, tako da su najčešće roditelji ti koji  rade domaće zadatke svoje dece. Više je nego očigledno da je to kontraproduktivno pošto predavač tada ne može znati da li je učenik savladao datu lekciju ili su pak njegovi roditelji ti koji dobro znaju to gradivo.

Dakle, kako mogu roditelji i predavači uspešno da sarađuju i time omoguće učenje jezika i van učionice? Navešćemo nekoliko saveta koji, ako ih se roditelji pridržavaju, mogu omogućiti savršenu radnu sredinu kod kuće.

Puštajte deci pesmice na engleskom jeziku. Možda je najzgodnije to činiti pre spavanja ili tokom vožnje kolima. Odaberite pesmice u kojima se stihovi često ponavljaju i koje imaju pevljive refrene. To što deca slušaju engleske reči je već vežba samo po sebi jer će melodičnost koja je karakteristična za engleski jezik dete na taj način veoma lako usvojiti. Cilj je izložiti dete glasovima engleskog jezika. Pesmice ostaju u našem umu još dugo vremena nakon slušanja, što čini pesmice savršenim za učenje jezika.

Kupite muzički DVD na engleskom jeziku. Odaberite onaj na kom likovi pokretima demonstriraju i dočaravaju značenje reči pesama. Deca koja su stara godinu i po dana uživaće gledajući scene prepune boja i sa lakoćom će usvajati nove reči i izraze.
Pronađite obrazovne programe na engleskom jeziku,  kako na televiziji tako i na DVD-u. Postoje programi koji se bave najrazličitijim temama. Odaberite one teme koje najviše odgovaraju afinitetima Vašeg deteta. Ipak, trudite se da postoji jednaka zastupljenost programa koji su na maternjem i na engleskom jeziku, jer ponekad preterano izlaganje stranom jeziku može uticati na usvajanje i razvoj maternjeg jezika kod Vašeg deteta.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Pronađite izvornog govornika engleskog jezika. To može biti neko ko će voditi računa o Vašem detetu dok ste Vi na poslu: bebisiterka, komšija ili prijatelj. Dogovorite se sa tom osobom da  komunicira sa Vašim detetom samo na engleskom jeziku. Naoružajte ih slikovnicama i knjižicama na engleskom. Ovde nije cilj formalno podučavanje jezika već da se kroz razgovor, čitanje i igru postave osnove razumevanju i čistom izgovoru glasova engleskog jezika, što će kroz dalje školovanje biti nadograđivano.

Čim Vaše dete počne da koristi kompjuter, možete iskoristiti divne sadržaje i materijale koje Internet nudi. Odaberite one programe koji nude interaktivan pristup učenju jezika i koji ujedno nude i slušanje izgovora govornika engleskog jezika. Ukoliko je to moguće, sedite sa Vašim detetom dok ono radi za kompjuterom i ponudite pomoć kada je to potrebno. Takve aktivnosti ne moraju da budu vremenski dugačke. Deset do petnaest minuta dnevno obezbediće siguran napredak.

Ovo su samo neke od ideja i preporuka koje će Vam pomoći da, izlažući dete sadržajima na engleskom jeziku, obezbedite rano usvajanje osnova jezika i time u svemu tome učestvujete na konstruktivan i smislen način. Sa srećom!

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI