TOEFL i IELTS - sličnosti i razlike

Šta podrazumeva TOEFL?

TOEFL (Test Of English as a Foreign language) je test iz engleskog jezika kojim se proverava nivo znanja onih govornika kojima engleski nije maternji jezik. Polaganje ovog ispita neophodan je preduslov za upis na većinu američkih koledža i univerziteta, a takođe i mnogi programi za davanje stipendija zahtevaju položen TOEFL ispit.

Šta podrazumeva IELTS?

IELTS (International English Language Testing System) test je osmišljen da omogući procenu jezičkih sposobnosti kandidata koji žele da studiraju ili rade u sredinama u kojima je engleski jezik zvanične komunikacije. Univerziteti i poslodavci u mnogim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Kanadu i SAD, priznaju IELTS kao dokaz o poznavanju engleskog jezika.

Sličnosti i razlike TOEFL i IELTS ispita

TOEFL i IELTS su međunarodno priznati ispiti kojima se dokazuje nivo znanja engleskog jezika. Ono što im je zajedničko je to da ne mogu da se polože ili padnu, već se na osnovu osvojenog broja poena tumače rezultati, i određuje na kom je nivou nečije znanje jezika. Veliki broj univerziteta i institucija priznaje oba ispita pa je u tom slučaju svejedno za koji ćete se odlučiti, ali neke ustanove su isključive i traže samo IELTS ili samo TOEFL, i često vas uslovaljavaju određenim brojem bodova. Zbog toga se treba informisati na vreme kako biste bili sigurni da se prijavljujete za polaganje pravog ispita. Bitno je znati i da su rezultati oba ispita validni dve godine od datuma polaganja.

TOEFL i IELTS imaju četiri dela i testiraju sve četiri jezičke kompetencije – čitanje, slušanje, pisanje i govor. Razlikuju se u načinu polaganja - TOEFL se polaže isključivo putem kompjutera (čak se i usmeni deo snima kao odgovor na nešto što ste pročitali ili odslušali, a ne razgovara se sa ispitivačem), dok se IELTS polaže na papiru i piše se rukom, izuzev u nekim ispitnim rokovima kada ga je moguće polagati putem kompjutera. U svakom slučaju, na usmenom delu IELTS ispita razgovara se sa ispitivačem.

baner-kurs-engleskog-beograd

Polaganje TOEFL i IELTS ispita

Polaganje TOEFL ispita traje oko 4 sata, a IELTS ispita 2,5 sata, s tim da usmeni deo IELTS ispita koji traje 15-ak minuta ne mora da bude istog dana kao i pismeni deo. Polaganje i TOEFL i IELTS ispita je obično subotom.

TOEFL ispit se prijavljuje i plaća isključivo putem Interneta, na sajtu www.toefl.org, a IELTS ispit uplatom u prostorijama Britanskog saveta u Beogradu. Cena im je slična – polaganje TOEFL ispita košta 180 $, a polaganje IETLS ispita 18.500,00 dinara. Rezultati ispita su dostupni dve nedelje nakon polaganja (15 dana je potrebno za TOEFL i 13 dana za IELTS).

Pripremni kursevi za polaganje TOEFL i IELTS ispita

Pripremni kursevi za IELTS i TOEFL jednako traju i fond časova je isti, a razlikuju se udžbenici i materijal koji se koristi tokom kursa jer su prilagođeni konkretnom ispitu. Program pripreme za TOEFL je zahtevniji i potrebno je veoma dobro predznanje da biste se pripremali po programu za taj ispit. Za pripremu IELTS ispita, pored zahtevnijeg programa postoji i program pripreme koji je primereniji nižem nivou znanja, te je stoga preporučljiv onima koji zbog slabijeg predznanja ne mogu da prate pripremu za TOEFL, a svejedno im je koji ispit polažu.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Za više informacija posetite: Pripremni kursevi za TOEFL i IELTS ispite

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI