Siesta - vreme za dremku

Siesta je jedna od prvih reči koja će vam pasti na pamet kada vam neko spomene Španiju. Zašto i šta je to siesta? Siesta je španski običaj verovatno dobro poznat onima koji su barem jednom bili u Španiji. Ovaj fenomen definiše se kao kratka dremka nakon ručka, posebno u letnjim mesecima.

Ova dremka se uglavnom praktikuje između 14h i 16h posle podne. U suštini, ovo nije fenomen koji se vezuje samo za Španiju, takođe postoji i u drugim zemljama kao što su Italija, Grčka, ali i u državama Latinske Amerike.

Siesta datira još od perioda Rimskog carstva, ali u Španiji je zvanično počela da se praktikuje nakon Španskog građanskog rata. U to vreme je bilo uobičajeno da radnik ima dva posla (jedan ujutru, a drugi posle podne) kako bi mogao da izdržava svoju porodicu.

Dvosatna pauza je omogućavala radnicima, posebno onima u ruralnim sredinama, da se odmore ili otputuju nakon završenog prvog posla. Radnik bi se u podne vraćao kući da jede i odmori, kako bi na taj način bio spreman da obavlja drugi posao u drugom delu dana.

Siesta se takođe odnosi na ljudsku potrebu za drugim periodima odmora, izvan uobičajenog noćnog spavanja. Prema rečima stručnjaka, siesta je veoma korisna za zdravlje i pomaže u slučajevima stresa. Budući da se radi o odmoru koji uglavnom traje u proseku 10 do 30 minuta,  većina ljudi drema u udobnoj fotelji, stolici ili na kauču u dnevnoj sobi.

PROČITAJTE I... ŽARGON U ŠPANSKOM JEZIKU

Kako se o ovom španskom fenomenu mnogo pričalo poslednjih decenija, osim stručnjaka koji su istraživali ovaj fenomen, i sami Španci vam mogu objasniti kako kvalitetno treba dremnuti. Naime, vrlo je važno da siesta ne poremeti ritam svakodnevnih aktivnosti, pa bi u skladu sa tim trebalo da traje 25-30 minuta.

Španci čak imaju i trik kako kontrolišu početnu fazu sna, pa često u ruci drže neki predmet (ključeve od kuće, kašičicu...) dok odmaraju. Taj predmet će im ispasti iz ruke uz opuštanje mišića koje prati dubok san i buka kada udari o tlo će ih probuditi.

Siesta je bila veoma popularna ranijih godina, ali se u današnje vreme praktikuje sve manje. S obzirom na to da Španci imaju dvokratno radno vreme, oni pauzu od 2h u većni slučajeva koriste za ručak ili kafu uz razgovore sa prijateljima ili kolegama. S druge strane, ima i onih koji i dalje više vole da to vreme iskoriste za kratku dremku i da napune baterije za ostatak dana.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI