Pedro Almodovar

Pedro Almodovar Kalatrava je režiser, scenarista i producent španske kinematorafije i nesumnjivo jedan od najpoznatijih umetnika koje Španija danas ima. Rođen je 1949. godine u španskoj oblasti koja se zove Kastilja La Manća. Međutim, sa šesnaest godina je odlučio da se preseli u Madrid, gde je radio kao upravnik u Telefonskoj kompaniji.

Tokom osamdesetih godina uronio je u svet madridske scene i počeo je da igra male porfesionalne pozorišne uloge sa pozorišnom grupom Los Goliardos, gde je upoznao Karmen Mauru, koja će nešto kasnije postati njegova muza.

Na samom početku svoje karijere, najpre je pisao brojne stripove, članke i kolumne za različite časopise. U tom periodu u Madridu se desio veliki kulturni preokret zvani Movida madrileña, što je u stvarnosti označavalo slobodu izražavanja, kršenje tabu tema i morlanih kodeksa, a Almodovar se u potpunosti integrisao u to okruženje.

Godine 1980. snimio je svoj prvi dugometražni film pod nazivom Pepi, Lusi, Bom i druge devojke. Nakon ovog filma, usledili su mnogi drugi poput: Lavirint strasti (1982), Mračne navike (1983), Šta sam uradio da zaslužim ovo? (1984),  i po prvi put deli autorstvo scenarija sa piscem Hesusom Fererom za film Matador (1985). Takođe, prvi put sarađuje sa Banderasom u filmu Zakon želje (1987). Osim Banderasa, Penelope Krus je glumica sa kojom Almodovar često sarađuje.

Penelope Krus i Pedro Almodovar

Penelope Krus i Pedro Almodovar

Almodovarove filmove karakterišu veoma složena centralna radnja, snažne teme, satira i humor. Osim toga, veliku ulogu u njegovim filmovima imaju boje, muzika i dekor. U gotovo svim svojim filmovima, Almodovar se bavi temama porodice, strasti i ličnim identitetom.

Nakon brojnih osvojenih nagrada i uspeha na međunarodnim i svetskim filmskim festivalima, Almodovar je uz pomoć svog brata osnovao sopstvenu produkcijsku kuću pod nazivom El Deseo S.A. Od tog trenutka, on započinje novu etapu u svojoj karijeri i stvara nekoliko filmova od velikog značaja, što ga dovodi to toga da postaje inspiracija mnogim mladim umetnicima koji žele da budu uspešni kao i on.

Tada su usledili filmovi Žene na rubu nervnog sloma (1988), Veži me (1989), Visoke potpetice (1991), Kika (1993) i Živo meso (1997). Usledio je period kada je počeo da radi na ozbiljnim dramskim temama i tako je nastao film Sve o mojoj majci (1999), a potom i Pričaj s njom (2002). Od novijih Almodovarovih filmova, bez sumnje treba istaći Bol i slava (2019) i Paralelne majke (2021), a u oba filma glavnu ulogu igra Penelope Krus.

Kada su u pitanju nagrade koje je Almodovar do sada osvojio, nesumnjivo su najvažnija dva Oskara za filmove Sve o mojoj majci (1999) i Pričaj s njom (2002), zatim nagrada Zlatni globus za iste filmove i nagrada Goja za filmove Žene na rubu nervnog sloma, Sve o mojoj majci i Vrati se.

Ukoliko želite da naučite još mnogo toga o Pedru Almodovaru i španskoj kinematografiji, pozivamo vas da nam se pridružite na kursevima koje smo spremili za vas, s obzirom na to da je jedna od tema koje obrađujemo upravo ova.

 

PROČIJATE I... SIESTA - VREME ZA DREMKU

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI