SHORT – kratko ili nisko?

Voditelj Ivan Ivanović se često u svojim emisijama šali na račun svoje visine. Za njega bismo mogli reći da je SHORT – nizak. Ali isto tako možemo za nečiju kosu reći da je SHORT. Dakle, pridev SHORT ima dva značenja – nisko i kratko.

Međutim, prisutne su u engleskom jeziku fraze i idiomi koji u sebi kriju reč SHORT i u kojima ona nema niti jedno od pomenutih značenja. Kako bilo, fraze se lako pamte jer se lako i često mogu upotrebiti u svakodnevnom govoru.

 

TO MAKE A LONG STORY SHORT

Reč je o frazi koja se upotrebljava na kraju izlaganja kako biste sumirali sve što je do tada rečeno. Prevod na naš jezik bi bio “SKRATITI PRIČU”.

 

SELL YOURSEL SHORT

Tom frazom govorite da sebe (ili drugoga) ne cenite dovoljno i da takav stav pokazujete u svakodnevnoj komunikaciji sa drugima. Never sell yourself short!

 

SHORT OF SOMETHING

I’m afraid I’m a little short this month. Interesantno, zar ne? To svakako ne znači da sam ovoga meseca nizak, a da već sledećeg to neću biti. Data rečenica je u stvari skraćen oblik rečenice I’m afraid I’m a little short (of money) this month, što bi značilo da nemam dovoljno novca ovoga meseca. Takođe je ovu frazu moguće upotrebiti i u drugim kontekstima jer fraza short of znači nemati dovoljno (nečega). Fraza veoma sličnog značenja bi bila run out of something (potrošiti, iskoristiti nešto).

 

SHORT FOR SOMETHING

Ova fraza se upotrebljava kada koristite skraćene oblike za pun naziv nečega. Na primer, Call me Jo—it's short for Joanna ili file transfer protocol or FTP for short.

 

U pravu ste. Ume da bude frustrirajuće kada potražite reč u rečniku i vidite da ona ima toliko značenja da ponekad ni dva stupca nisu dovoljna da se ona u njih smeste. Ali, ne očajavajte. Pamtite one koje vam se najviše dopadaju, koje biste najčešće mogli da iskoristite, bilo iz praktičnih ili uživalačkih razloga. Moj predlog? Počnite sa Never sell yourself short!

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pogledajte našu ponudu kurseva engleskog jezika:

Premium kurs engleskog jezika
Konverzacijski kurs engleskog jezika
Kurs Engleski MAX 3

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

*Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da me predstavnik EQUILIBRIO - Obrazovnog sistema može lično kontaktirati u vezi sa prijavom na ovaj kurs jezika. (putem telefona ili i-mejla)

ucenje-jezika-beograd-popust

MENI