Saveti za savršen izgovor

Poznato je da postoji mnogo mogućnosti da se izgovor uvežba i svakako da je jedna od najboljih mogućnost da svakodnevno koristite jezik i to u komunikaciji sa maternjim govornikom ili na časovima stranog jezika sa predavačem. Međutim, ako nemate dovoljno takvih mogućnosti, dajemo vam savete za usvajanje savršenog izgovora.

1. Slušajte sebe!
Ako ne slušate sebe dok govorite neki strani jezik, nećete moći da spoznate koje teškoće imate pri izgovoru i teško ćete uspeti to i da popravite. Jedan od načina je da pokušate da se snimite i vaš snimak uporedite sa snimkom maternjeg govornika.

2. Pričajte sporije!
Mnogi smatraju da će ako brzo pričaju to poboljšati njihov izgovor, ali to nije jedan od načina. Ako želite da usavršite vaš izgovor, potrebno je da polako izgovarate glasove, kombinacije glasova i cele rečenice.

3. Vizualizujte reči!
Pre nego izgovorite neki glas ili neku reč, pokušajte da vizualizujete kako biste ih izgovorili, tačnije vizualizujte oblik i poziciju usana i lica, a zatim izgovorite reč.

4. Vežbajte ispred ogledala!
Ovo je jedan od zaista dobrih načina. Nabavite uz to neki video i posmatrajte kako se izgovaraju zadate reči, a potom ponovite, ali ispred ogledala.

5. Slušajte radio ili gledajte TV!
Najbolji savet koji bi neko mogao da vam da jeste da što više slušate jezik koji učite, jer samo tako na najbolji način možete usvojiti savršen izgovor.

6. Pevajte!
Načite neku poznatu pesmu na stranom jeziku i zapevajte. Pevanje pomaže da se opustite, što rezultira time da pravilno izgovorite zadatu reč, ali i da poboljšate intonaciju.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pogledajte našu ponudu kurseva stranih jezika

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd