Saveti za bolju komunikaciju na stranom jeziku

Ukoliko niste sigrni kako da usavršite komunikaciju na stranom jeziku, pratite smernice koje slede. Svi će se složiti da je u današnje vreme znanje i aktivno korišćenje bar jednog stranog jezika imperativ kako poslovne, tako i lične komunikacije. Planirate da studirate u inostranstvu, da radite u predstavništvu strane firme, da putujete po svetu ili pak, imate dosta prijatelja koji ne govore vaš maternji jezik. Godinama učite jezik u školi, na fakultetu, usvojili ste sva gramatička pravila, odlično razumete pisani tekst, kao i kada vam se neko obraća na stranom jeziku.

Međutim, onog trenutka kada vi treba da progovorite, imate problem da oblikujete misao i da je usmeno izrazite. Možda vam se to dešava zbog toga što niste imali dovoljno mogućnosti da to svoje znanje praktično primenite, tj. da vežbate konverzaciju. Ukoliko želite da steknete samouverenost u komunikaciji na stranom jeziku ili da aktivirate i proširite svoje govorne veštine, narednih nekoliko praktičnih saveta mogu vam pomoći u tome.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary?
Kliknite na LINK.

PROČITAJTE SAVETE O POBOLJŠANJU KOMUNIKACIJE NA STRANOM JEZIKU

Čitajte naglas

Prvi korak ka sticanju samopouzdanja u komunikaciji na stranom jeziku jeste da se naviknete da čujete sopstveni glas na tom jeziku, a usput ćete raditi na usavršavanju izgovora.

Pevajte pesme na stranom jeziku

Muzika je savršen način da se opustite i kroz zabavu naučite nešto novo. Youtube naravno predstavlja neiscrpnu riznicu vaših omiljenih pesama koje možete da pratite uz date reči, a kasnije možete i samostalno da ih pevušite dok ste pod tušem ili dok kuvate, vozite itd. Usavršite govor slušajući omiljenu muziku!

Gledajte kratke video klipove i ponavljajte to što čujete

Pored muzike ovo predstavlja još jedan vid oslobađanja u konverzaciji kroz zabavu. Nije nužno da razumete baš svaku reč u filmu, ali je poželjno da ponavljate određene fraze koje se koriste u svakodnevnoj komunikaciji.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

Naučite da parafrazirate

Igrajte se jezikom i nađite raznovrsne načine da iskažete ono što ste čuli, a da ne bude samo ponavljanje istih reči. Vežbajte prepričavanje događaja i priča koristeći narativna vremena.

Snimite sebe kako govorite na stranom jeziku

Još jedan način kako da se oslobodite blokade u konverzaciji i naviknete na strani jezik. Slušanjem svoga govora na stranom jeziku možete raditi na ispravljanju grešaka koje se često potkradu u govoru.

Vežbajte brzalice

Jedna veoma korisna tehnika ukoliko imate poteškoća sa izgovorom koja će vam pomoći da „prelomite” jezik prilikom govora. Neće biti lako u početku, ali budite uporni i isplatiće se.

konverzacija-na-stranom-jezikuZamenite standardne glagole frazalnim glagolima

Ako ste naučili nove reči, kao i nove načine da izrazite misao, onda se potrudite da ih iskoristite kad god ste u mogućnosti. Zašto biste stalno govorili npr. The car stopped working, ako možete reći The car broke down.

Učite strani jezik posmatrajući druge

Pažljivo slušajte sagovornika i upijajte svaku novu reč. To se, naravno, podrazumeva samo ako znate da je taj sagovornik napredan i tečan govornik jezika. Isto tako, ukoliko ste fan nekog stranog glumca ili glumice, prepoznajte šta je to što njih čini tako upečatljivim govornicima.

Naučite svakodnevne fraze i kratke odgovore iz jezika koji učite

Nemojte stalno odgovarati „Yes” ili „No”, „Si” ili „No” kada vam se neko obraća. Ukoliko učestvujete u konverzaciji, možete svoje odgovore proširiti frazama kao što su „Yes, I see what you mean. Yes, you’ve got a point. ” (engleski), ili „Si, te entiendo. Si, tienes razón.” (španski).

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI