Pet načina da uz zabavu naučite nemački jezik

Opšte je poznato da su gramatički i prevodilački načini učenja jezika zastareli i monotoni. Naravno da ćete dosta naučiti i ako popunjavate silne radne sveske i pročitate svaki tekst u udžbeniku. Zapravo i trebalo bi to da uradite. Međutim, ako ste baš puni entuzijazma i sa puno volje učite ovaj jezik, a sve je više takvih đaka, evo još par saveta, kako da se dodatno zabavite:

  1. Pevajte

Nije potrebno da imate savršene glasovne sposobnosti, ali učenje tekstova pesama i često ponavljanje istih uz muziku će učiniti da vam se neke fraze prosto ,,zalepe“. Dečje pesmice ili narodna muzika, a imaju je i Nemci, pomoći će u učenju osnovnog vokabulara, jer je lagana leksički i gramatički.

  1. Gledajte nemački televizijski program, filmovi i serije

Provodite više vremena ispred TVa, ili ekrana kompjutera. Ne morate da izazovete sindrom na nemačkom poznat kao Glotzaugen (ne odvajanje od ekrana), ali pogledajte sve dobro ocenjene nemačke filmove i serije. Pratite neki reality show, iako možda ne volite tu vrstu zabave, jer baš to vam može pomoći da naučite nemački žargon i jezik ulice. Gledajte sinhronizovane filmove i serije. Još je bolje ako možete vašu omiljenu ekranizovanu priču, koju već znate napamet, da pogledate u nemačkoj verziji.

  1. Organizujte veče igara

Okupite se sa poznanicima sa kursa ili sa prijateljima, koji takođe pričaju nemački i organizujte vaše zabavno nemačko veče. Igrajte se pantomine, asocijacija, pogađanja osoba, i sve to, naravno, na nemačkom jeziku.

  1. Germanizujte sve oko sebe

Cilj je da konstantno budete okruženi nemačkim jezikom. Etiketirajte sve moguće predmete po kući. I sve to dopunite izuzetno zanimljivim članovima, der, die i das. Ne postoji mogućnost da ćete ikada nakon toga pogrešiti kog je člana određena reč.

I vaši ukućani će ponešto naučiti, što je još jedna dobra stvar.

Slično možete uraditi i sa svojim mobilnim telefonom, mejl stranicom, facebook nalogom. Prebacite ih na nemački jezik i naučićete izraze i reči, koje inače svakodnevno koristite.

  1. Kuvajte po nemačkim receptima

Možda ćete morati malo da se pripremite i prelistate rečnik pre nego se uhvatite za varjaču i počnete da kuvate po receptu na nemačkom jeziku. Ali krenite najpre sa vama već poznatim jelima, a zatim možete isprobati i tradicionalna nemačka jela.

Pre samog kuvanja, napišite spisak namirnica za nabavku, naravno na nemačkom jeziku. Verujem da nakon toga neće postojati namirnica čiji nemački evkivalent nećete znati.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Saznajte sve o učenju nemačkog jezika i životu u zemljama nemačkog govornog područja na sajtu www.ucenjenemackog.rs

 

Pogledajte našu ponudu kurseva nemačkog jezika:

Premium kurs nemačkog jezika
Kurs Deutsch express

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd