Nemački za početnike

Ovde možete pronaći par iskrenih i dobronamernih saveta za lakše učenje nemačkog jezika. Često početnici traže utehu u slavnom citatu Ričarda Porsona: ,,Life is too short to learn German.“ („Život je prekratak da biste učili nemački.“). A da ne bi bilo tako, pročitajte sledeće redove:

Koristite vaš maternji jezik, kako biste savladali strani. Koristite i znanje engleskog, kao prvog stranog jezika, kako biste savladali drugi. Srpski jezik je iz nemačkog jezika preuzeo zaista puno reči, te se oslonite na sopstveno znanje srpskog kako biste razumeli Nemce. Ako čujete nemačku reč Bühne, možete pretpostaviti da je u pitanju bina. Prilog zurück (nazad) povežite sa germanizmom rikverc itd.

Po istom principu, ako ste ranije učili engleski jezik, to će vam i te kako biti od koristi. Kako su u pitanju dva germanska jezika, često ćete sresti reči nastale od istog korena, te imaju i isto značenje ( garden – der  Garten, my – mein, is – ist, house – das Haus).

Ali pazite i na takozvane „lažne prijatelje”, nekad će vas nemačka reč odvući na potpuno drugu stranu. Reč das Zimmer (izgovara se cimer i znači „soba”), nije isto što i naš cimer (osoba sa kojom živimo). Nemački vremenski prilog bald (uskoro) nije isto što i engleski pridev bald (ćelav).

Izbegavajte mešanje dva jezika, engleski-nemački ili sprski-nemački. Ako ste počeli sa učenjem bilo kog stranog jezika, koncentrišite se na isti. Kada učite nov jezik, normalno je da imate gomilu praznina i još je normalnije kada naiđete na tu prazninu, odnosno na barijeru, da je popunite znanjem iz nekog drugog, bolje savladanog jezika. Vaš mozak će se truditi da dovrši misao koja je započeta i da pređe preko barijere, ali trudite se da suzbijete tu tendenciju.

Učenje novog jezika je učenje razmišljanja na nov način. Već nakon tri meseca učenja, a možda i ranije, moguće je da se na najnižem nivou sporazumevate sa maternjim govornicima, stoga se trudite da od samog početka aktivno koristite stečeno znanje. Uzmimo, na primer, da želite sagovorniku da kažete da ste nešto uradili pre dva meseca, ali vi prosto ne znate tu konstrukciju. Snađite se i recite da ste to uradili u junu. Vaš mozak razmišlja na mnogo višem nivou, ali spustite se na kratko na niži nivo i koristite to malo vokabulara koje trenutno imate.

Trudite se da što je manje moguće koristite srpski jezik na nastavi stranog jezika. Svog predavača pitajte na nemačkom da vam nešto ponovi, napiše ili objasni. Pred svaki naredni čas razmislite kako biste mogli da kažete nešto novo o sebi ili da podelite neku novost u vašem životu.

Učite nemačke imenice sa rodovima. Ovo već nije savet, ovo već ide sa glagolom – morati. Kako naučite novu reč, učite je zajedno sa određenim članom. Ako ne naučite da je kuća u nemačkom jeziku srednjeg roda, nećete moći da upotrebite tu istu imenicu u odgovarajućem padežu. Ako ne znate ili pogrešite rod imenice, možete zbuniti sagovornika, ili ćete prosto zvučati nepismeno.

Nabavite dobar nemački rečnik. Treba vam adekvatan rečnik, koji obuhvata negde oko 40 000 pojmova, a pored toga morate naučiti kako da koristite rečnik. Sam rečnik može biti pogrešna alatka ako je u pogrešnim rukama. Trudite se da ne prevodite reči bukvalno i naravno, nemojte prihvatati prvi prevod na koji naiđete. Kao i u srpskom, većina reči ima više značenja. Ni iskusni prevodioci ne mogu uvek iz prva da pronađu pravi ekvivalent u jednom rečniku.

Zaboravite na google translate. Ovo je sad već molba.

I na kraju, dajte nemačkom vremena. Za učenje jezika je potrebno vreme. Ni maternji jezik niste naučili za godinu dana. Učenje nemačkog jezika, kao i bilo kog drugog, zahteva izloženost nemačkom jeziku na duže vreme. Gledajte nemačke filmove, gledajte nemačke televizijske kanale iako vam se program ne sviđa, gledajte strane serije i filmove sinhronizovane na nemački jezik. Slušajte nemački jezik koliko i kad god stignete.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Saznajte sve o učenju nemačkog jezika i životu u zemljama nemačkog govornog područja na sajtu www.ucenjenemackog.rs

 

Pogledajte našu ponudu kurseva nemačkog jezika:

Premium kurs nemačkog jezika
Kurs Deutsch express

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

*Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da me predstavnik EQUILIBRIO - Obrazovnog sistema može lično kontaktirati u vezi sa prijavom na ovaj kurs jezika. (putem telefona ili i-mejla)

MENI