Nemački za početnike

Nemački za početnike - pročitajte savete za učenje nemačkog jezika za početnike!

Često početnici u učenju nemačkog jezika traže utehu u slavnom citatu Ričarda Porsona: ,,Life is too short to learn German.“ („Život je prekratak da biste učili nemački.“). Da ne bi bilo tako, pročitajte sledeće redove:

Nemački za početnike - savet 1 - Koristite drugi strani jezik

Koristite svoj maternji jezik, kako biste savladali nemački jezik. Koristite i znanje engleskog, kao prvog stranog jezika, kako biste savladali drugi jezik - nemački. Srpski jezik je iz nemačkog jezika preuzeo zaista puno reči, te se oslonite na sopstveno znanje srpskog kako biste razumeli Nemce. Ako čujete nemačku reč Bühne, možete pretpostaviti da je u pitanju bina. Prilog zurück (nazad) povežite sa germanizmom rikverc itd.

Po istom principu, ako ste ranije učili engleski jezik, to će vam i te kako biti od koristi. Kako su u pitanju dva germanska jezika, često ćete sresti reči nastale od istog korena, te imaju i isto značenje (garden – der Garten, my – mein, is – ist, house – das Haus).

Ali pazite i na takozvane „lažne prijatelje”, nekad će vas nemačka reč odvesti na potpuno drugu stranu. Reč das Zimmer (izgovara se cimer i znači „soba”), nije isto što i naš cimer (osoba sa kojom živimo). Nemački vremenski prilog bald (uskoro) nije isto što i engleski pridev bald (ćelav).


Ukoliko želiš da naučiš nemački jezik, a da pritom uštediš i vreme i novac, klikni na: Kurs nemačkog jezika


Nemački za početnike - savet 2 - Izbegavajte mešanje dva jezika

Izbegavajte mešanje dva jezika, engleski-nemački ili sprski-nemački. Ako ste počeli sa učenjem bilo kog stranog jezika, koncentrišite se na isti. Kada učite nov jezik, normalno je da imate gomilu praznina i još je normalnije kada naiđete na tu prazninu, odnosno na barijeru, da je popunite znanjem iz nekog drugog, bolje savladanog jezika. Vaš mozak će se truditi da dovrši misao koja je započeta i da pređe preko barijere, ali trudite se da suzbijete tu tendenciju.

baner-kurs-nemackog-beograd

Nemački za početnike - savet 3 - Razmišljajte na novi način

Učenje nemačkog jezika je učenje razmišljanja na novi način. Već nakon tri meseca učenja nemačkog, a možda i ranije, moguće je da se na najnižem nivou sporazumevate sa maternjim govornicima, stoga se trudite da od samog početka aktivno koristite stečeno znanje. Uzmimo, na primer, da želite sagovorniku da kažete da ste nešto uradili pre dva meseca, ali vi prosto ne znate tu konstrukciju. Snađite se i recite da ste to uradili u junu. Vaš mozak razmišlja na mnogo višem nivou, ali spustite se na kratko na niži nivo i koristite vokabular koji trenutno imate. Iako na počektu može da vam izgleda isuviše jednostavno, upravo na taj način ćete naučiti da razmišljate „u duhu“ nemačkog jezika te će vam biti sve logičnije i lakše građenje kompleksnijih konstrukcija.

Nemački za početnike - savet 4 - Koristite nemački što više na časovima

Trudite se da što je manje moguće koristite srpski jezik na nastavi nemačkog jezika. Svog predavača pitajte na nemačkom da vam nešto ponovi, napiše ili objasni. Pred svaki naredni čas razmislite kako biste mogli da kažete nešto novo o sebi ili da podelite neku novost u vašem životu. Ne izbegavajte konverzaciju na nemačkom jeziku, već koristite svaku priliku za razgovor. Pitanja koja dobijate od predavača imaju cilj da vas osposobe za učestvovanje u svakodnevnoj konverzaciji. Može se destiti da učite o oblasti koja za vas nije posebno zanimljiva, ili za koju mislite da vam neće biti potrebna u životu – tada ne preskačite pitanja, već razmislite o tome kako bi mogao da izgleda odgovor na postavljeno pitanje na nemačkom jeziku, a da pri tome primenite naučeno.

PROČITAJTE I... SAVETI ZA UČENJE NEMAČKIH REČI

Nemački za početnike - savet 5 - Rod imenica u nemačkom jeziku

Učite nemačke imenice sa rodovima. Za razliku od srpskog jezika koji ne poznaje upotrebu članova, u nemačkom jeziku član nosi rod imenice. Ako ne naučite da je kuća u nemačkom jeziku srednjeg roda, nećete moći da upotrebite tu istu imenicu u odgovarajućem padežu. Ako ne znate ili pogrešite rod imenice, možete zbuniti sagovornika, ili pokazati da ne vladate dobro ovim jezikom. Na rod u nemačkom jeziku može ukazati nastavak imenice, ili kategorija kojoj ona pripada, međutim zbog pojave izuzetaka poželjno je da na početnim nivoima posle svake lekcije sebi vizuelno predstavite nove imenice – u okviru table sa muškim, ženskim i srednjim rodom. Ako na taj način razvrstate imenice, istovremeno ćete obnoviti potreban vokabular, provežbati pisanje, ali i brže zapamtiti rod imenica.

Nemački za početnike - savet 6 - Učenja glagola u nemačkom jeziku

Svaki novi glagol koji naučite promenite u prezentu kroz sva lica, tako ćete utvrdi oblike prezenta i utvrditi njihovu upotrebu, ali i videti na koje glagole sa nepravilnom promenom treba da obratite pažnju. Ukoliko niste uvek raspoloženi za pisanje cele pomene, izdvojite makar samo oblike jednine i pri tome naročito obratite paznju na 2. i 3 . lice jednine u kome glagoli mogu da pokazuju promene ukoliko su nepravilni. Naučene glagole, kao i ostale vrste reči nikada ne učite napamet, već se uvek trudite da nađete primer njihove upotrebe (npr. novu reč upotrebite u jednoj izjavnoj i jednoj upitnoj rečenici). Pri tome uvek posebno obratite pažnju na mesto glagola. Pošto red reči u nemačkom nije toliko fleksibilan kao u srpskom jeziku, veoma je važno mesto glagla. Glagol u ličnom glagolskom obliku je u izjavnoj rečenici uvek na drugom mestu! Ukoliko na već početku dosledno počnete da primenjujete ovo pravilo možete da izbegnete najčešće greške u upotrebi glagola ali ćete i sebi olakšati građenje složenijih glagolskih vremena koja takođe poštuju ovo pravilo.

Nemački za početnike - savet 7 - Izgovaranje reči naglas omogućava bolje pamćenje

Novi vokabular redovno obnavljajte i u toku obnavljanja čitajte naglas! Naglas izgovorene reči se brže pamte, ali i utiču na vaše samopouzdanje pri sledećoj upotrebi istih. Na taj način ćete takođe primetiti i kombinacije koje vam zadaju poteškoće pri izgovoru – jedna od češćih je kombinacija sch koja se u nemačkom jeziku izgovara kao š. Ukoliko ne znate ili niste sigurni kako biste izgovorili reč, ne preskačite je, već odmah pogledajte pravilia izgovora u nemačkom jezikom. Kada naučite pravilo potražite reči koje sadrže iste kombinacije kako biste ga utvrdili i pri sledećem susretu sa istim pravilno izgovorili novi reč.

Nemački za početnike - savet 8 - Rečnik nemačkog jezika

Nabavite dobar rečnik nemačkog jezika. Treba vam adekvatan rečnik, koji obuhvata oko 40.000 pojmova, a pored toga morate naučiti kako da koristite rečnik. Predavač će vam ukazati na raspored i redosled oblika koji su navedeni u rečniku, kao i na to da se trudite da ne prevodite reči bukvalno i ne prihvatate prvi prevod na koji naiđete. Kao i u srpskom, većina reči ima više značenja. Ni iskusni prevodioci ne mogu uvek iz prva da pronađu pravi ekvivalent u jednom rečniku, te stoga uvek uzmite u obzik kontekst u kome je data reč upotrebljena. Na višim nivoima učenja jezika poželjno je da koristite nemačko-nemački rečnik, dok je za početak dovoljno da koristite srpsko-nemačke, englesko-nemačke, kao i ostale rečnike. Imajte u vidu da se google translate ne preporčuje, ali postoje kvalitetni online rečnici koji vam mogu biti od pomoći (npr. englesko-nemački rečnik dict.cc).

Nemački za početnike - savet 9 - Savladajte strah od pravljenja greške

Nikada se ne ustručavajte da postavite pitanje o onome što vam nije jasno – makar se radilo i o naizgled najjednostavnijim stvarima. Imajte u vidu da svako drugačijim tempom usvaja novi strani jezik – u zavisnosti od interesovanja za isti, poznavanja drugih stranih jezika ili od vremena koji ima na raspolaganju za učenje. Ne dozvolite da vas strah od pravljenja greške sputava u komuniciranju ili obeshrabri u učenju. Greške su neminovne, i svako ko je u procesu učenja prošao je dosta puto kroz istu situaciju. Ukoliko vam je ukazano na grešku razmislite zašto ste je napravili i kako biste mogli da izbegnete ponavljanje iste. Uzmimo za primer određivanje roda u nemačkom jeziku – imenica devojčica je srednjeg roda – das Mädchen – što na prvi pogled izgleda neobično u odnosu na naš jezik, pa je i samim tim mesto na kome se veoma često pravi greška. Međutim, ako zapamtimo da su imenice sa nastavkom -chen srednjeg roda, možemo da izbegnemo pravljenje greške sledeći put kada se susretnemo sa sličnom imenicom. Uvek se potrudite da iz grešaka naučite nešto novo!

Nemački za početnike - savet 10 - Übung macht den Meister ! = „Majstor“ se postaje vežbom!  

Za učenje nemačkog jezika, kao i svakog drugog stranog jezika, potrebno je vreme. Učenje zahteva izloženost ciljnom jeziku na duže vreme. Proces učenja znatno ćete ubrzati gledanjem i slušanjem sadržaja na nemačkom jeziku. Gledajte filmove, pratite televizijske kanale, slušajte muziku sa nemačkog govornog područja, gledajte strane serije i filmove sinhronizovane na nemački jezik. Potrudite se da pronađete sadržaj koji odgovara vašem nivou znanja i koji vas zanima, ali i onaj manje interesantan ne izbegavajte, ako znate da bi doprineo vašem učenju jezika. Slušajte nemački jezik koliko i kad god stignete jer - Übung macht den Meister!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

Saznajte sve o učenju nemačkog jezika i životu u zemljama nemačkog govornog područja na sajtu www.ucenjenemackog.rs

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  Pogledajte šta o našim kursevima stranih jezika kaže poznati glumac Viktor Savić:

  <
  <

  MENI