Igrice u nastavi stranih jezika

Tradicionalni metod nastave stranih jezika podrazumevao je suvoparno usvajanje gradiva: nastavnik je onaj koji je tu da izdeklamuje pravila, a učenik da prepisuje zapisano i da „nabuba” za naredni test, a da i ne pokuša da neku od obrađenih fraza ili gramatičkih pravila upotrebi u govoru. Dugo se tako radilo, sve dok u nastavni proces nisu uvedene nove, kreativnije metode, koje su podrazumevale i igrice u nastavi stranih jezika.

Neke od igrica koje se koriste u nastavi stranih jezika su:

 1. didaktičke
 2. kreativne
 3. interaktivne

Didaktičke igrice se orijentišu na jedan određeni cilj koji može biti raznolik: jezik, kultura ili neke druge teme.

Kod kreativnih igrica cilj nije ponavljanje nekih naučenih sadržaja, već je cilj da uz zanimljiv sadržaj polaznik nauči i nešto novo. Forma kojoj se kod ovakvih tipova igrica pribegava jeste rad u grupama po dvoje ili troje, a trebalo bi da se insistira na podsticanju kreativnosti samih polaznika kao što je, na primer, kreativno pisanje.

Interaktivne igrice podrazumevaju, kako i sam njihov naziv govori, interakciju među polaznicima. Kad je o nastavi reč, mogu uspešno da se koriste na prvim časovima sa nekom grupom učenika kada se polaznici međusobno ne poznaju dobro, i tada mogu da razgovaraju na zadate teme i kasnije jedni druge predstave ostalim đacima. Kod ovakvog tipa igrica je dobro što polaznici imaju veću mogućnost da koriste jezik koji uče i da poboljšaju svoje izražavanje.

Ono na šta bi predavač stranog jezika trebalo da obrati pažnju kada uvodi igrice je sledeće:

 • igricu treba dobro razumeti pre nego što je iskoristite u nastavi
 • izbegavajte igrice koje imaju previše pravila
 • birajte igrice shodno nivou koji pohađaju polaznici
 • pravila igrice objašnjavajte svojim rečima, ali se služite gestikulacijom i mimikom kako bi vas što bolje razumeli.
 • gledajte da igrica ne traje predugo

Neke od mojih omiljenih igrica koje sa đacima rado odigram na početku ili kraju časa su:

 • Igrice koje uključuju kartice. Može se vežbati vokabular, gramatika i izgovor.
 • Rollenspiele – često im zadajem uloge na određenu leksičku jedinicu i imaju zadatak da osmisle zajednički dijalog i da ga kasnije odglume. Dakle, nešto kao simulacije neke od mogućih svakodnevih situacija.
 • Kettenspiele - igrica koja funkcioniše po pitanju lanca, jer se pitanja postavljaju prvo jednoj osobi koja osobi pored sebe postavi sledeće pitanje i tako u krug. Ovo primenjujem na nižim nivoima i pokazuje se kao odlična vežba, jer se početnici više oslobađaju i više koriste jezik; naravno, onoliko koliko su u mogućnosti.
baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

Ratespiele - igrice pogađanja. Zanimljive su, opuštajuće, a svakako korisne. Pogodne su za više nivoe.

Korišćenje igrica na časovima ima svoje prednosti jer je sam proces nastave interesantniji zahvaljujući čemu se uči lakše i jednostavnije. Atmosfera na času je opuštenija, a tada se i neka gramatička pravila i konstrukcije lakše pamte. Uz igrice se lako može proveriti naučeno, a što je možda i najvažnije, polaznik razvija veću sposobnost upotrebe ciljnog jezika.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

  <
  <

  MENI