Najčešće pogrešno pisane reči u engleskom jeziku

Ponekad je teško savladati pravopis stranog jezika, posebno ako taj jezik nema jasna i izdiferecirana pravila spelinga, a naročito izgovora reči. Nama je Vuk Karadžić znatno olakšao snalaženje u srpskom jeziku uvođenjem pravila: Piši kako govoriš, čitaj kao što je napisano. Međutim, engleski jezik nije imao svog Vuka, a pritom je vekovima unazad prolazio kroz brojne uticaje latinskog, grškog, francuskog kao i mnogih drugih jezika. Stoga nije iznenađujuće da mnogi učenici, pa čak i maternji govornici engleskog, prave greške u spelingu. Neke od najčešćih „žrtava” ovih pisanih grešaka jesu podvučeni delovi u dole navedenim rečima:

MISSPELL – izgleda da je i naziv samog problema problematičan za neke. ‘Mis’ jeste negativan prefiks koji nosi značenje greške, suprotnosti, i dodaje se ispred reči ‘spell’, zato se uvek piše duplo S, a ne mispell.

BEAUTIFUL – piše se sa jednim, a ne sa duplim L. -ful je sufiks koji od mnogih imenica čini prideve (wonderful, hopeful itd.), zato ga nemojte mešati sa pridevom FULL (The glass is full.).

EXPERIENCE – reč koja potiče od latinskog ‘experientia’, a često je pogrešno pišu kao ‘expirience’.

BELIEVE je ispravno, a ne ‘belive’ ili ‘beleive’. Dakle, redosled slova je IE.

RECEIVE s druge strane ima suprotan redosled slova EI, a ne kao što se neretko javlja ‘recieve’.

EMBARRASSED – dilema se često javlja koje je slovo duplo, R ili S. Pišite duplo oba, RR i SS.

ACCOMMODATION – sličan problem oko duplih slova može se rešiti simpatičnom asocijacijom: CC – 2 children, MM – 2 mums, D – 1 dad.

QUESTIONNAIRE – ovo je pozajmljenica iz francuskog jezika, tako da njemu duguje specifičan speling.

SUCCEED – glagolski oblik sadrži EE što se obično izgovara kao dugo /i:/. Imenica SUCCESS ima malo drugačiji oblik, kao i pridev SUCCESSFUL (CC i SS u spelingu), dok se u prilogu SUCCESSFULLY javlja LL zbog nastavka –ly.

WITHth u ovoj reči predstavlja fonemu /ð/ , ali je mnogi pišu nepravilno whit jer su pogrešno povedeni upitnim wh- rečima u engleskom kao što su what, where, why itd.

Ostale reči u engleskom jeziku na čiji speling treba obratiti pažnju su foreign, rhythm, disappear, disappoint, weird, jealous, neighbour, independent…

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI