A kako se to kaže na engleskom?

Znatiželja. Nije li to reč koja opisuje onoga ko ima želju za znanjem, ima želju da zna? Naravno. To je ona prelepa dečija osobina koja je ujedno i jedan od najvažnijih razloga zašto deca tako lako uče strane jezike. Zato sada, u vreme prazničnih dana, pogledajte oko sebe, pokažite prstom na sve što nas okružuje u ove prelepe dane i zapitajte se, onako detinje znatiželjno: “A kako se to kaže na engleskom?“

Evo par ideja čisto da probijemo led zajedno.

1. Svećice

Nisu li prelepe? Zaista deluju čarobno, prosto vas ubace u praznično raspoloženje, bilo da krase ulicu kojom šetate ili jelku u vašoj dnevnoj sobi. Svećice se na engleskom kažu fairy lights. Sigurno se pitate kakve veze deterdžent Fairy ima sa svećicama, pa da ih krasi isto ime. E, pa ovako. Reč fairy u stvari znači dobra vila. O deterdžentu nekom drugom prilikom, a to što se svećice povezuju sa dobrom vilom mora da ima pomenuta magična osećanja za uzrok. Najlepša su ta vilinska svetla kada su jedina koja u prostoriji gore. Zvezdano se nebo tada preseli na zidove vaše sobe. Uživajte!

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

2. Božićna zvezda

Prelepa biljka jarko crvenih listova. Na engleskom se kaže Poinsettia /pɔɪn’setiə/. To je meksička biljka koja svoje ime duguje američkom ambasadoru u Meksiku, Joel R. Poinsett-u. On je, naime, tu prelepu biljku prvi put doneo u Ameriku iz Meksika. Postoji i legenda koja kaže da je jedan dečak želeo da prisustvuje proslavi Božića u svom selu, ali se u putu setio da nema poklon za novorođenog Hrista. Tada je usput nabrao granje kao poklon. Ostala deca u crkvi su mu se podsmevala, ali onog trenutka kada je svoj poklon spustio na jaslice, grane su olistale prelepim crvenim zvezdastim listovima.

3. Imela

Stari Kelti su verovali da imela ima isceliteljsku moć pa je korišćena kao protivotrov, kao lek protiv neplodnosti i kao zaštita od zlih duhova. Takođe je bila simbol mira i među Rimljanima je važilo pravilo da neprijatelji koji se sretnu pod drvetom imele moraju da odlože oružje i zagrle se. Na engleskom se imela kaže mistletoe /ˈmɪsltəʊ/. Postoji prelepo verovanje vezano i za ovu biljku. Naime, narodi skandinavskih zemalja povezivali su imelu sa boginjom ljubavi i verovatno se tu krije razlog zašto se veruje da će ono dvoje koji se poljube ispod grane imele pratiti ljubav i uspeh u narednoj godini.

 

Pogledajte našu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI