10 saveta za učenje engleskog jezika za početnike

U današnje vreme, engleski jezik je postao „lingua franca” - internacionalni jezik opšteg sporazumevanja među strancima. Ukoliko ste još uvek početnik u učenju engleskog jezika, bez brige! Pripremili smo nekoliko proverenih saveta za učenje engleskog jezika za početnike, napisanih od strane iskusnih profesora, koji će vam sigurno pomoći da lakše otpočnete avanturu učenja jezika.

1. Ne izvinjavajte se zbog toga što ne razumete sve ili što ne govorite dobro

Zapamtite da ste Vi tek počeli da učite engleski jezik. Niko od vas ne može, niti će očekivati da preko noći naučite strani jezik. To što je neko počeo da uči engleski u trećoj godini života pa ga do sada poznaje kao maternji jezik, ne znači da treba da vas bude stid pred takvom osobom. Stavite do znanja, prvo sebi a onda i ostalima, da ste svesni da NE ZNATE engleski, ali trenutno UČITE i NAPREDUJETE.

2. Zaboravite na strah i stid

Ne dozvolite da vas strah od nepoznatog savlada. Kada čujete kako drugi govore engleski jezik i vidite u kojoj meri je on zastupljen u svakodnevnom životu, prva reakcija može biti panika jer ćete pomisliti „kako ću ja sada za kratko vreme da sve to naučim i savladam.

Učenje stranog jezika, pre svega, zahteva vreme i nećete sve to morati niti moći da naučite za nekoliko dana. Drugo, vi ste svesni da nešto ne znate i trudite se da to naučite i to je nešto čega se nikada ne treba stideti već budite ponosni na sebe jer stičete jednu novu veštinu za ceo život.

Strah i osećaj stida biće jedine kočnice koje će vas sprečavati da naučite engleski jezik i da ostvarite svoj cilj. Za potpuno savladavanje nekog stranog jezika, pa tako i engleskog, potrebno je dve do tri godine aktivnog učenja.

3. Dozvoljeno je korišćenje srpskog jezika

Bez obzira na to koliko se profesori zalažu da od samog početka što više koristite engleski jezik i da vas nauče da se ne oslanjate u velikoj meri na maternji jezik, to ne znači da ne treba ponekad da potražite pomoć na srpskom. U našem jeziku se nalazi veliki broj pozajmljenica iz engleskog, tako da je ponekad nemoguće razdvojiti ta dva jezika u upotrebi. Oslonite se na znanje maternjeg kako biste razumeli određeni princip ili kako biste shvatili kontekst.

baner-kurs-engleskog-beograd

4. Ne mešajte jezike

Koliko god da je dozvoljeno, preporučuje se da se oslanjate na znanje maternjeg ili nekog drugog stranog jezika, budite pažljivi da ne upadnete u zamku. Ukoliko posedujete znanje nekog stranog jezika, vrlo često će vas navika „vući ka onome što vam je već poznato. To može predstavljati veliki problem pri usvajanju novih gramatičkih pravila i vokabulara. Trudite se da razgraničite engleski jezik koji sada učite od onoga što već znate. Isto tako nikako se ne savetuje da učite dva jezika paralelno, naročito ukoliko ste početnik, upravo iz tog razloga da ne bi došlo do mešanja gradiva. Skoncentrišite se sada na učenje engleskog jezika.

PROČITAJTE I... 10 RAZLOGA ZAŠTO SVAKO TREBA DA UČI STRANI JEZIK

5. „Meni ne treba gramatika ja hoću da pričam”

Jedna od najčešćih fraza sa kojom se profesori susreću među polaznicima početnog kursa engleskog jezika. Naravno da svi žele da progovore engleski jezik, ali učenje jezika bez gramatike je nemoguće! Učenje suvoparnih gramatičkih pravila je naravno dosadno i odbijajuće, zato prepustite svoju edukaciju profesoru koji će tačno znati kako da vas nauči da koristite tu dosadnu gramatiku tako da vi to čak ni ne primetite.

Umesto da se koncentrišete na to da vi kategorički odbijate da učite gramatiku i da se stalno protivite, zaboravite na to i nećete ni primetiti kada i kako ste tu gramatiku naučili. Kao što matematiku ne možete koristiti bez poznavanja brojeva i osnovnih matematičkih funkcija, tako ni jezik ne možete govoriti bez poznavanja osnovnih gramatičkih pravila. Učenje engleskog jezika za početnike bi trebalo da prestavlja bazu svega onoga što će se naučiti tokom daljeg usavršavanja, zato postavite dobre temelje.

6. Ne prevodite rečenice u glavi

Prva i najveća greška koju pravimo jeste što prevodimo rečenice u glavi sa srpskog na engleski pre nego što ih izgovorimo. Zaboravite na ovu lošu naviku. Vežbajte razmišljanje na engleskom jeziku kako ne biste imali potrebu da pre govora to što želite da kažete prevodite sa srpskog na engleski. Šta više, 99% ćete pogrešiti, jer srpski i engleski nisu slični jezici u tolikoj meri i rečenična konstrukcija se znatno razlikuje.

7. Nemojte previše da mislite

U vezi sa prethodnim savetom, opustite mozak! Mnogo mislite i zato ne možete da izgovorite najjednostavniju rečenicu. U trenutku kada želite nešto da kažete, nemojte u glavi prelistavati da li treba da upotrebite Present simple ili Present continuous, ili da li ste napravili pravilan redoled. Jednostavno recite šta imate na umu, nije bitno da li ćete pogrešiti, bitno je da se oslobodite!

8. Učite cele konstrukcije ne izdvojene reči

Najveći problem je to što smo u školi svi naučili da zapisujemo nepoznate reči u sveske mehanički i pored njih prevod na srpskom bez ikakvih objašnjenja. Nikada nemojte učiti reči na taj način, 1 reč na engleskom = 1 reč na srpskom. Nove nepoznate reči uvek učite i pamtite u okviru nekog konteksta. Zapišite ceo izraz, rečenicu kao primer kako se određena reč može koristiti i tako je učite.

9. Koristite preporučenu i dodatnu literaturu

Profesori će za vas izarati najbolje udžbenike renomiranih izdavača. U EQUILIBRIO - Obrazovnom sistemu najčešće se koristi „Face to Face”, drugo izdanje (izdavač: Cambridge University Press), udžbenik koji svojim savremenim pristupom i aktuelnim temama engleski jezik na jednostavan način približava učenicima. Ali, osim obaveznih udžbenika, važno je i pratiti literaturu koja odgovara vašem nivou znanja, odnosno, prema preporuci profesora, bitno je da čitate tekstove koji su pisani na engleskom jeziku, a vremenom da ta dodatna lektira postane sve ozbiljnija, kako biste usvojili nove reči i proširili svoje znanje.

10. Učenje se ne završava završetkom kursa

Najčešće jedan Premium kurs traje dva meseca i obuhvata jedan podnivo učenja stranog jezika. Prema preporukama Saveta Evrope, to je optimalno vreme za usvajanje gradiva jednog podnivoa. Ipak, završetkom kursa, ukoliko ne nastavljate iz nekog razloga odmah sa pohađanjem sledećeg nivoa, važno je da budete u stalnom kontaktu sa engleskim jezikom - kroz vesti, muziku, filmove, razgovor sa izvornim govornicima i sl. Za ovladavanje engleskog jezika na nivou obrazovanog izvornog govornika (C1 nivou) potrebne su godine rada.

I za kraj zaboravite izgovore, zaboravite na prečice, zaboravite na ekspres varijante jer učenje engleskog zahteva vreme, budite uporni, budite željni znanja, i najvažnije, pronađite motivaciju!

Ukoliko planirate da počnete da učite engleski jezik pogledajte kurs Engleski za početnike

Pogledajte korisne savete za početnike u učenju stranog jezika:

<
<

MENI