Engleski za početnike

Danas je postalo diskutabilno da li se engleski smatra stranim jezikom upravo zbog sveopšte prihvaćenosti ovog jezika u svetu. Šta više, danas se podrazumeva da govorite engleski jezik, dok se pod "znanjem stranog jezika" pretpostavlja da znate još neki strani jezik.

Zaista, engleski je postao "lingua franca", internacionalni jezik, jezik opšteg sporazumevanja među strancima. Kako se u takvom svetu osećate vi koji ste apsolutni početnik?! Otuđeno, uplašeno, postiđeno? Tada i nastaje najveća greška koju možete napraviti, da usled straha ili stida ipak odlučite da ne naučite engleski jezik.

Uverićemo vas da skupite hrabrost i da se otisnete u vode savladavanja ovog stranog jezika. Pratite nekoliko iskrenih saveta profesora apsolutnim početnicima kako da počnu sa učenjem engleskog jezika.

  1. Ne izvinjavajte se zbog toga što ne razumete sve ili što ne govorite dobro

Vi ste tek počeli da učite engleski jezik, zapamtite to. Niko od vas ne može, niti će očekivati da preko noći naučite strani jezik. To što je neko počeo da uči engleski jezik u trećoj godini života pa do sada poznaje engleski kao maternji jezik, ne znači da treba da vas bude stid pred takvom osobom. Stavite do znanja, prvo sebi a onda i ostalima, da ste svesni da NE ZNATE engleski, ali trenutno UČITE i NAPREDUJETE.

  1. Zaboravite na strah i stid

Ne dozvolite da vas strah od nepoznatog savlada. Kada čujete kako drugi govore engleski jezik i vidite u kojoj meri je on zastupljen u svakodnevnom životu, prva reakcija može biti panika jer ćete pomisliti "kako ću ja sada za kratko vreme da sve to naučim i savladam". Pre svega učenje stranog jezika zahteva vreme i nećete sve to morati niti moći da naučite za nekoliko dana. Drugo, vi ste svesni da nešto ne znate i trudite se da to naučite i to je nešto čega se nikada ne treba stideti već budite ponosni na sebe jer stičete jednu novu veštinu za ceo život. Strah i osećaj stida biće jedine kočnice koje će vas sprečavati da naučite engleski jezik i da ostvarite svoj cilj.

  1. Zaboravite na savete

Svi će imati dobronameran savet za vas sada kada ste počeli da učite engleski. Dogodovštine i savete udeliće vam komšinica koja je prošle godine išla na kurs, kolega koji celog života uči engleski gledajući serije, rođaka koja je engleski učila na fakultetu... Poznato? Zaboravite na sve savete osim onih koje dobijete od profesora! Učenje jezika je vrlo individualan proces, nećete jezik učiti i usvajati na isti način kao osobe koje vam dele savete. Pre svega slušajte sopstveni instinkt, sledite način učenja koji vama najviše odgovara.

  1. Dozvoljeno je korišćenje srpskog jezika

Bez obzira na to koliko se zalažemo da od samog početka što više koristimo engleski jezik i da naučimo da se ne oslanjamo u velikoj meri na maternji jezik, to ne znači da ćete se ogrešiti ukoliko se ponekad okrenete srpskom jeziku za pomoć. U srpskom jeziku se nalazi veliki broj pozajmljenica iz engleskoj jezika tako da je ponekad nemoguće razdvojiti ta dva jezika u upotrebi. Oslonite se na znanje maternjeg jezika kako biste razumeli određeni princip u engleskom jeziku ili kako biste shvatili kontekst.

  1. Ne mešajte jezike

Koliko god da je dozvoljeno, šta više preporučuje se, da se oslanjate na znanje maternjeg ili nekog drugog stranog jezika, budite pažljivi da ne upadnete u zamku. Ukoliko posedujete znanje nekog stranog jezika, vrlo često će vas navika "vući" ka onome što vam je već poznato. To može predstavljati veliki problem pri usvajanju novih gramatičkih pravila i vokabulara. Trudite se da razgraničite engleski jezik koji sada učite od onoga što već znate. Isto tako nikako se ne savetuje da učite dva jezika paralelno, naročito ukoliko ste početnik, upravo iz tog razloga da ne bi došlo do mešanja gradiva. Skoncentrišite se sada na učenje engleskog jezika.

  1. "Meni ne treba gramatika ja hoću da pričam"

Jedna od najčešćih fraza sa kojom ćemo se susreti među polaznicima početnog kursa engleskog jezika. Naravno da svi žele da progovore engleski jezik, ali učenje jezika bez gramatike je nemoguće! Da li želite da govorite gramatički ispravno ili da zvučite smešno i neuko? Učenje suvoparnih gramatičkih pravila je naravno dosadno i odbijajuće, zato prepustite svoju edukaciju profesoru koji će tačno znati kako da vas nauči da koristite tu dosadnu gramatiku tako da vi to čak ni ne primetite. Umesto da se koncentrišete na to da vi kategorički odbijate da učite gramatiku i da se stalno protivite, zaboravite na to i nećete ni primetiti kada i kako ste tu gramatiku naučili. Kao što matematiku ne možete koristiti bez poznavanja brojeva i osnovnih matematičkih funkcija, tako ni jezik ne možete govoriti bez poznavanja osnovnih gramatičkih pravila.

  1. Ne prevodite rečenice u glavi

Prva i najveća greška koju pravimo jeste što prevodimo rečenice u glavi sa srpskog na engleski pre nego što ih izgovorimo. Zaboravite na ovu lošu naviku. Vežbajte razmišljanje na engleskom jeziku kako ne biste imali potrebu da pre govora to što želite da kažete prevodite sa srpskog na engleski. Šta više 99% ćete pogrešiti jer srpski i engleski nisu slični jezici u tolikoj meri i rečenična konstrukcija se znatno razlikuje.

  1. Previše mislite

U vezi sa prethodnim savetom, isključite mozak! Mnogo mislite i zato ne možete da izgovorite najjednostavniju rečenicu. U trenutku kada želite nešto da kažete, počnete u glavi da "vrtite" sve ono što ste do sada naučili na času, hoću li iskoristiti present simle ili present continuous, da to nije ona caka koju smo imali, da li treba član ili ne treba, koji je redosled... i naravno blokada!

  1. Učite cele konstrukcije ne izdvojene reči

Najveći problem je to što smo u školi svi naučili da zapisujemo nepoznate reči u sveske mehanički i pored njih prevod na srpskom bez ikakvih objašnjenja. Nikada nemojte učiti reči na taj način, 1 reč na engleskom = 1 reč na srpskom. Nove nepoznate reči uvek učite i pamtite u okviru nekog konteksta. Zapišite ceo izraz, rečenicu kao primer kako se određena reč može koristiti i tako je učite.

I za kraj zaboravite izgovore, zaboravite na prečice, zaboravite na ekspres varijante jer učenje engleskog zahteva vreme, budite uporni, budite željni znanja, i najvažnije pronađite motivaciju!

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

 

Pogledajte našu ponudu kurseva engleskog jezika:

Premium kurs engleskog jezika
Konverzacijski kurs engleskog jezika
Kurs Engleski MAX 3

 

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd