Internet - pomoć u učenju jezika

Svakodnevni život je skoro pa nezamisliv bez interneta, preko kog komuniciramo, na kom se obaveštavamo i reklamiramo, na kom kupujemo, gledamo filmove i igramo igrice. Naravno da se internet toliko razvio da, između ostalog, obiluje sadržajima koji nam mogu pružiti pomoć u učenju jezika. U ovom tekstu ćemo koristiti konkretne primere za engleski, ali sve teme se odnose i na druge jezike.

Rečnik. Učenje jezika bez rečnika je kao slikanje bez četkice – moguće je, ali... Velika prednost nove tehnologije je što se na internetu mogu naći raznovrsni rečnici što nam omogućava ne samo da neuporedivo brže pronađemo ono što nas zanima (u odnosu na klasične štampane rečnike), već i da lakše uporedimo objašnjenja.

I svetski poznate izdavačke kuće nude svoje rečnike na besplatno korišćenje na svojim sajtovima. Veoma je zgodno što najčešće postoji i mogućnost da kliknete na ikonicu i čujete kako se reč izgovara, a neki, kao što je Mekmilan, nude i sinonime sa pregledom razlika i sličnosti za svaki upit.

Sajtove sa rečnicima vredi dobro istražiti jer se uglavnom mogu naći brojne interesantne stvari, kao što su aplikacije za pametne telefone, igrice, saveti i sl.

Evo nekih onlajn rečnika:

www.oxfordlearnersdictionaries.com

www.macmillandictionary.com

www.dictionary.cambridge.org/dictionary

www.learnersdictionary.com

Vežbanja. U engleskom postoji izraz practice makes perfect, što znači da se redovnim vežbanjem napreduje mnogo brže. Idealno je vežbati sve – gramatiku, vokabular, čitanje, slušanje i pisanje. Nažalost, retko ko ima toliko vremena. Ali sve se to može vežbati onlajn, ako samo malo istražite mogućnosti. Najlakše je ukucati ključne reči u pretraživač, npr. freeonline (interactive) english exercises elementary level grammar. Ovo je samo primer, ali važno je da navedete koji ste nivo[1] i oblast koja vas zanima (gramatika, vokabular, čitanje, slušanje, pisanje).

Na ovim sajtovima možete naći dosta sadržaja:

www.ego4u.com

www.learnenglish.britishcouncil.org

www.eslgamesworld.com/

www.a4esl.org

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Multimedijalni sadržaji. Ne znam šta se ne može naći na Jutjubu, što je za one koji uče jezike izrazito korisno. U obliku kratkih videa možete naći lekcije iz gramatike, leksike, izgovora i čega sve ne. To je posebno pogodno za one koji bolje uče slušajući.

Možete i slušati pesme uz tekst ili gledati serije sa titlovima, pa čak i sapunice koje su namenjene ljudima koji uče jezik. Konkretno, znam za dve sapunice za one koji uče nemački – JojosuchtdasGluecki Extra, a za učenike engleskog tu je BigCitySmallWorld. Propratna vežbanja koja su interaktivne prirode i veoma zanimljiva nalaze se na sajtu DeutscheWelle(JojosuchtdasGlueck) i Britanskog saveta zaBigCitySmallWorld.

Zajednice za učenje jezika. Ma koliko da ste samostalni u učenju jezika, jedna od najznačajnijih stvari je kontakt sa izvornim govornicima, što spada u još jednu blagodet novih tehnologija komunikacije. Postoje brojne zajednice koje okupljaju ljude koji žele da nauče nove jezike. Princip je fer razmena – svako ima profil na kom navede koji jezik mu je maternji i kojim još jezicima vlada i u kolikoj meri, pored liste jezika koje ga zanimaju da nauči. Tu možete ostvariti kontakte, pa kasnije preći na komunikaciju preko Skajpa.

Ako pretražite Gugl rečima online language learning community naći ćete još bezbroj istih, od kojih neke čak povezuju učenike i profesore jezika.

Puno sreće u istraživanju novih mogućnosti!

 


[1]Opisni nivoi u rastućem nizu su beginner, elementary, pre-intermediate ili lower intermediate, intermediate, upper intermediate, advanced, proficient. Ukoliko niste sigurni, potražite neki test za određivanje nivoa (placement test )ili zamolite nekog profesora za pomoć.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI