Crazy in English

Znate kako se često govori o tome da je stres postao hronično stanje 21. veka? I u skladu sa tim, različiti vidovi ljudskog ponašanja se različito doživljavaju, ali neretko se dešava da netipične ili na neki način ekscentrične osobe umemo da nazovemo “ludim”. Nekada kažemo da je neko lud u pozitivnom kontekstu jer nam je neobičan, stoga i zanimljiv. S   druge strane, nekada zaziremo od nekog jer ga istinski smatramo mentalno obolelim. Srpski jezik u oba slučaja nudi spektar sinonima, fraza i žargonskih izraza kojima možemo opisati nekoga kao “ludog”. Neki od najpoznatijih su blesav, šašav, ćaknut, udaren u glavu, šenuo je, nije sav svoj, nije pri sebi, odlepio je, nisu mu sve ovce/koze na broju, fali mu koja daska u glavi, poremećen itd.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary? Kliknite na LINK.

Engleski jezik u sličnom stilu nudi raznovrsne sinonime za reč ‘crazy’ čiji stepen varira od konteksta u kome se određena reč koristi, te imamo neformalnije prideve kao što su silly, wacky, wacko, loony, nuts, mad, ali i prideve formalnijeg tipa kao što su delusional, deranged, insane, disturbed. Kolokvijalne imenice kojima opisujemo mentalno poremećenu osobu su najčešće a freak, a lunatic (takođe pridev), a crackpot, a nutcase, a weirdo, a loon i mnoge druge.

Engleski jezik obiluje idiomatskim izrazima koji na najrazličitije načine opisuju kako neko može da poludi, a ovde možete videti nekoliko najzanimljivijih.

go bananas – If you announce that you are going to drop out of school, your parents will go bananas! (Ako objaviš da ćeš se ispisati iz škole, tvoji roditelji će odlepiti!)

not all there – Our neighbour wears a woolen hat in the summer; he’s not all there. (Naš komšija nosi vunenu kapi leti; nije baš pri sebi.)

as nutty as a fruitcake – My dog runs and barks all the time, he is as nutty as a fruitcake. (Ovu frazu na srpskom bismo preveli “lud kao struja”.)

not have all one’s marbles – The man is acting very strangely. He doesn’t have his marbles. (Ovaj čovek se ponaša jako čudno. Nisu mu sve ovce na broju.)

a basket case – Emma will turn into a basket case if this stressful situation continues. (Ema će postati izgubljen slučaj ako se ova stresna situacija nastavi.)

Izbor je raznovrstan, a vi ipak pazite da se neka od ovih fraza ne zalepi i na vas.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI