Da li znate šta je to TOEFL ispit i zbog čega vam je potreban?

Kad god studenti razgovaraju o odlasku u inostranstvo radi nastavljanja studija spominju i TOEFL ispit, zar ne? Zbog čega je ovaj ispit neophodan korak kada mladi žele da postanu studenti nekog od univerziteta zapadnoevropskih ili američkih univerziteta?

U nastavku ćemo vam predstaviti sve bitne informacije o TOEFL međunarodno priznatom ispitu iz engleskog jezika, kao i načine kako ga možete adekvatno pripremiti!

Samo ime TOEFL skraćenica je za Test of English as a Foreign Language. Namenjen je ljudima kojima engleski jezik nije maternji, ali im je potreban zbog verifikovanja znanja jezika. Poznat je po svojoj objektivnosti (od tri do šest ovlašćenih stručnjaka pregleda vaše eseje i procenjuje kvalitet vašeg usmenog odgovora) po usko akademskom sadržaju.

Sastoji se od četiri dela jer testira sve četiri jezičke veštine. Na svakom delu ispita možete osvojiti maksimalno 30 poena.

Razumevanje pročitanog teksta (Reading)

Ovaj deo ispita uključuje tri do pet tekstova dužine do oko 700 reči. Svaki tekst praćen je sa 12-14 pitanja. Ukupno vreme za izradu je 60-100 min, što je 20 minuta po tekstu. Ne zaboravite, sve se radi za kompjuterom, tako da je 20 minuta tačno 20 minuta. Pitanja proveravaju vaše razumevanje teksta na temu iz oblasti, recimo, istorije, biologije, hemije, fizike, psihologije, andragogije, i drugih kako prirodnih tako i društvenih nauka.

PROČITAJTE I... Kako izgleda TOEFL ispit?

Razumevanje odslušanog teksta (Listening)

Slušaćete 4-6 predavanja i 2-3 razgovora dužine od oko 3-5 minuta. Svako predavanje je praćeno sa po 6 pitanja, a svaki razgovor sa po 5 pitanja. Ukupno vreme izrade 60-90 minuta. Rekli smo razgovor? Da, razgovor između studenata, studenta i profesora, studenta i administrativnog radnika univerziteta. I to su realne situacije u kojima biste mogli da se nađete kada počnete da studirate na stranom univerzitetu, zar ne?

Veština usmenog izražavanja (Speaking)

Nakon desetominutne pauze sledi treći deo ispita. To je veoma interesantan deo TOEFL iBT ispita jer je Vaše vreme za odgovor ograničeno na 45 sekundi (i na 60 sekundi). Zvuči zastrašujuće, ali vežba zaista čini čuda. Pitanja se odnose na odslušano predavanje, na razgovor studenata, ali ima i takvih pitanja na koja odgovor dajete shodno svom mišljenju i stavu. Nije potrebno da nešto pročitate i odslušate da biste dali odgovor na ovakva pitanja. Jedno takvo pitanje moglo bi da glasi:

Describe something that you use to reduce stress. Explain why it is helpful. Include details and examples to support your opinion. (Imate 15 sekundi da se pripremite i 45 sekundi da date odgovor na ovakvo pitanje.)

baner-kurs-engleskog-beograd

Veština pisanog izražavanja (Writing)

Poslednji deo testa (Writing) podrazumeva pisanje dva eseja. Prvi esej se piše na osnovu pročitanog teksta i odslušanog predavanja koja imaju istu temu. U predavanju se obično iznose informacije koje su u suprotnosti sa onim informacijama koje su date u tekstu. U odgovoru je potrebno na pravilan način prikazati ta dva suprotna ugla posmatranja iste problematike. Za taj esej imate 20 minuta.

Drugi esej, ujedno i poslednji zadatak ispita, jeste esej koji pišete na datu temu iznoseći svoj stav po pitanju date problematike. Da biste to uradili, dato vam je 30 minuta.

PROČITAJTE I... Razlike između TOEFL i IELTS ispita

Test traje četiri sata i polaže se u jednom danu. Preciznije rečeno, polaže se odjednom, jer imate samo jednu desetominutnu pauzu nakon drugog dela ispita. Sve se radi za kompjuterom, čak i veština usmenog izražavanja (Speaking), gde će Vaš odgovor biti snimljen samo jedanput. Nemate prava da ponovite svoj odgovor ukoliko iz nekog razloga njime niste zadovoljni.

Cena TOEFL iBT ispita je oko 230$. Ispit se plaća isključivo putem interneta (www.toefl.org). Ispit možete polagati u nekom od ispitnih centara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Subotici. Testiranja se organizuju nekoliko puta mesečno. Ukoliko ste nezadovoljni postignutim rezultatima, TOEFL iBT ispit možete polagati koliko god puta poželite, ali uvek u celini. Ne možete ponovo polagati samo pojedine delove ispita.

Polaganje TOEFL iBT ispita svakako jeste jedan od važnijih koraka na putu koji vodi do studiranja na stranom univerzitetu. Što veći broj poena postignete na samom ispitu, vrata većeg broja prestižnih univerzitata će za vas biti širom otvorena. Zbog toga zaista ne čudi što je razgovor o TOEFL iBT ispitu nezaobilazan kad god se govori o odlasku u inostranstvo radi studiranja.


Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Za više informacija posetite: Pripremni kursevi za TOEFL i IELTS ispite

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI