15 izraza u nemačkom jeziku za drage osobe

Za sve one koji misle da je nemački jezik suviše grub da bi se na njemu izrazila nežnost, predstavljamo 15 izraza za malo sladunjavog tepanja dragoj osobi.  Naravno od Nemaca možemo kao i uvek očekivati neke neverovatno kreativne.

1. Schatzi

Najzastupljeniji izraz je upravo ovaj. Schatz (blago) je najučestaliji izraz koji ćemo čuti među zaljubljenim parovima, ali i starijim osobama. Takođe, može se tepati i detetu sa Schatz. Još češće se mogu čuti deminutivi "Schatzi" ili "Schätzchen."

2. Knuddelbär

Ima li šta lepše od maženja i zagrljaja, pa još kad se radi o medama, onako mekanim i slatkim? Knuddel možemo prevesti kao "mazni" pa koristimo uz reči kao što su medved ili čak miš Knuddelmaus. Naravno da su mede slatke naročito kad su u deminutivu - Bärchen.

3. Schmusebärchen

Schmusen je samo još jedan način da kažemo "maziti" ili "cmakati se" uz dodati deminutiv - chen na reč bär dobijemo "medicu koji voli da se mazi".

4. Schmusebacke

Šta još možemo da cmačemo? Obraze! Schumsebacke je "cmakati, ljubiti obraze".

5. Mausezähnchen

Ok, ovo je već malo čudno, ali Nemcima je preslatko. Mali zečiji zubići (Mausezähnchen).

6. Mausebär

Izgleda da Nemcima ponestaje slatkih životinja za tepanje pa moraju da izmišljaju nove. Zamislite kombinaciju medveda i miša! To vam je Mausebär. Nemcima je očigledno ovo preslatko 🙂

7. Schnecke

Schnecke je puž, definitivno, ne naročito privlačno poređenje. Puževi su spori, lepljivi, ljigavi. Definitivno ne postoji asocijacija sa nečim preslatkim, ali ako vas dečko ili devojka oslove sa Schnecke ili Schnuckelschneke (puž koji gricka), definitivno se radi o romansi!

8. Igelschnäuzchen

Igel je jež i moramo priznati da nema ništa slađe od malog ježa. Možda u nemačkom i ima, "mala ježeva njuška" Igelschnäuzchen.

9. Hasenfürzchen

Pored medveda, miša, puža i ježa, naravno na listi slatkih životinjica nalazi se i zec ili Hase. Pa ima li šta slađe i mekše od malog zeca? Može li Knuddelhase ili čak hasenfürzchen? Prevod ovog drugog potražite sami 😛 hahahhahahah Pa sve je dozvoljeno u ljubavi, zar ne? 😀

10. Honigkuchenpferd

Nisu vam dovoljne medice, zeke, mišići, pužići, pa ni njuškice, ono standardno süsse (slatkiš), honigbär (medeni meda) ili zuckermaus (šećerni zeka)?! Hoćete još viši nivo slatkoće? Ok, spremite se za honigkuchenpferd ili "konja od medenjaka"!

11. Knutschkugel

Knutschkugel je "loptica za cmakanje," ok čudno zvuči ali shvatate poentu, nešto je malo slatko okruglo da jednostavno morate da ga uganjavite. Zaista nije lako objasniti i prevesti sve ove izraze. Šta više ova reč se koristi za male automobile (city car) poput Smarta i slično koje viđamo po gradu.

12. Moppelchen

Kad smo već kod okruglica, nemojte se uvrediti kada vas draga osoba oslovi sa Moppelchen - jer to je isključivo iz ljubavi. Moppel je debeljko, pa da se malo ublaži ovaj izraz upotrebićemo deminutiv - Moppelchen - debelica, buckić i slično.

13. Schnuckiputzi

Schnucki, za ovo ne postoji prevod. Bitno da ima prizvuk nečeg slatkog i maznog. Recimo da je nešto slatko.

14. Schnurzelpurzel

Da vam se nekad zavrti u glavi od ovih izraza! Ovo već nema nikakvog smisla sem što zvuči onako slatko i rimuje se Schnurzelpurzel.

15. Schnuckiputzihasimausierdbeertörtchen

Sad se već nemački pokazuje u svom pravom svetlu sa složenicama i dugim rečima, to je ono što se traži. Mislili ste da će vas izneveriti, kad ono probajte vi da tepate nekome i izgovorite u jednom dahu Schnuckiputzihasimausierdbeertörtchen (slatkiš+zeka+mišić+pita od jagoda).

A ako želite da budete dosadni i ne tako kreativni možete se poslužiti sa standardnim:

Liebling (dragi/a)
"Liebling" je najjednostavniji način kako ćete se obratiti dragoj osobi. Liebling možemo koristiti i u značenju omiljeni, na primer Lieblingsbuch - omiljena knjiga.

Süsse ili Süsser (sladak/slatka)
Reč "süss" je pridev u nemačkom jeziku koji znači sladak, a u ovom kontekstu koristimo ga za ono naše slatkiš. Pa tako se devojci možete obratiti sa Süsse a momku sa Süsser.

Koji je vaš omiljeni termin?

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Saznajte sve o učenju nemačkog jezika i životu u zemljama nemačkog govornog područja na sajtu www.ucenjenemackog.rs

 

Pogledajte našu ponudu kurseva nemačkog jezika:

Premium kurs nemačkog jezika
Kurs Deutsch express

 

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

ucenje-jezika-beograd