Pet najprevođenijih knjiga sa španskog na druge jezike

Španska književnost se smatra vrlo bogatom i jedinstvenom, pružajući nam svetski poznata dela i njihove autore. Kroz dela napisana na španskom jeziku, možemo dobiti uvid u život u zemljama špankog govornog područja i stvoritu svojim glavama slike kako junaci izgledaju, kako se ponašaju, šta osećaju, praveći, pritom, sliku o celoj naciji. Mnoštvo dela je sa špankog prevođeno na druge jezike, a mi smo izvojili pet najpolularnijih, koji su, ujedno, i naša topla preporuka za čitanje, bilo na našem jeziku ili u izvornoj varijanti.

1. Don Kihot (šp. Don Quijote)

Preteča modernog romana u Evropi i delo jednog od najpoznatijih pisaca svetske književnosti Migela de Servantesa (Miguel de Cervantes). Od prvog objavljivanja prvog dela 1605. godine u Madridu, preveden je na čak 140 jezika. Radi se o plemiću srednjih godina koji nakon čitanja velikog broja viteških romana umišlja da je vitez i da je njegova dužnost da se bori protiv zla i spasava nevine. On tako kreće u potragu za avanturama zajedno sa svojim vernim prijateljem Sančom Pansom (Sancho Panza). Iako beskrajno smešna i simpatična, knjiga predstavlja oštru kritiku društva, crkve i inkvizicije tih godina u Španiji, kao i književnosti, s obzirom da se u njemu mogu pronaći razna piščeva stanovišta o delima i autorima tog vremena. Sam roman je parodija na spomenute viteške romane koji su tada bili izuzetno popularni.

2. Sto godina samoće (šp. Cien años de soledad)

Glavni predstavnik magijskog realizma (šp. realísmo mágico), književnog pokreta nastalog u Hispanoamerici u kojem se fantastično uklapa u stvarno i predstavlja kao nešto svakodnevno i realno. Knjiga koja je obeležila stvaralaštvo kolumbijskog autora i nobelovca Gabrijela Garsiju Markesa (Gabriel García Márquez) i učinila ga poznatim u celom svetu. Prvi put je objavljena u maju 1967. godine u Buenos Ajresu, a od tada je prevedena na ukupno 46 jezika. Govori o sedam generacija porodice Buendia (Buendía) u izmišljenom kolumbijskom selu po imenu Makondo (Macondo). Simbolično predstavlja istoriju Latinske Amerike i govori o tome koliko je važno da se sećamo prošlosti kako ne bismo ponavljali iste greške. Mnogi kritičari smatraju da je roman bio direktna kritika vlasti zbog različitih kršenja ljudskih prava u tom dobu u Kolumbiji.

3. Kuća duhova (šp. La casa de los espíritus)

Još jedan predstavnik magijskog realizma i prvi roman čileanske spisateljice Isabel Aljende (Isabel Allende). Prvi put je objavljen u Barseloni 1982. godine i  preveden je na 35 jezika. Govori o četiri generacije porodice Trueba (Trueba) kroz 20. vek u Čileu i prati politički razvoj ove zemlje u postkolonijalnom periodu. Pored toga, govori o ljubavi, prijateljstvu, porodici i smrti.

4. Tetka Hulija i piskaralo (šp. La tía Julia y el escribidor)

Sedmi roman jednog od najpoznatijih hispanoameričkih pisaca i nobelovaca Maria Vargasa Ljose (Mario Vargas Llosa) poreklom iz Perua. Prvi put je objavljen u Limi 1977. godine, a od tada je preveden na nešto više od 30 jezika. Govori o osamnaestogodišnjoj studentkinji koja se zaljubljuje u 14 godina starijeg, razvedenog muškarca. Radnja se odvija 1950. godine, a priča je polubiografska i inspirisana je Ljosinim prvim brakom.

5. Senka vetra (šp. La sombra del viento)

Remek delo moderne španske književnosti autora Karlosa Ruisa Safona (Carlos Ruiz Zafón). U pitanju je prvi od četiri dela sage Groblja zaboravljenih knjiga (šp. El cementerio de los libros olvidados). Knjiga je prvi put objavljena u Španiji 2001. godine, a prevedena je na više od 30 jezika. Radnja je smeštena u Barselonu 19. veka u godinama koje su usledile nakon Španskog građanskog rata. Govori o dečaku po imenu Danijel (Daniel) čija majka umire kratko nakon njegovog rođenja i odgaja ga otac koji poseduje knjižaru. Jednog dana na tajanstvenom mestu zvanom Groblje zaboravljenih knjiga, Danijel pronalazi misterioznu knjigu pod nazivom Senka vetra izvesnog Hulijana Karaša (Julian Carax) i njome postaje opsednut. Ubrzo otkriva da on možda ima jedinu preostalu knjigu tog autora pa posvećuje sve svoje vreme tragajući za Hulijanom Karašom i njegovim ostalim delima. Time otkriva tragičnu priču o ljubavi, prijateljstvu i Barseloni razorenoj Građanskim ratom.

 

PROČITAJTE I... GRANADA - SPOJ TRI KULTURE

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

  Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

  *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

   

  <
  <

  MENI