4 istine o učenju stranog jezika

Razmišljate da počnete sa učenjem stranog jezika ili ste već počeli? Čestitamo! Učenje jezika uvek donosi mnogo benefita; ne samo da razvijate svoje veštine i proširujete znanja, već vežbate moždane funkcije i nadamo se, uživate. Većina odraslih osoba koje uče strani jezik nisu filolozi, te nemaju mnogo informacija o samom procesu učenja jezika i kako ga optimizovati.

Postoje mnogo mitova o tome šta je važno, a šta ne dok učite novi jezik . Naravno, ono što je najbitnije je direktno povezano sa vašim potrebama i uslovima, ali ako učite strani jezik u Srbiji sa željom da ga vremenom unapredite kako biste imali bolje šanse za posao za studiranje u inostranstvu, napomene koje slede treba imati na umu tokom pohađanja kursa.

Da li želite besplatno da dobijete online lekciju engleskog jezika - Business Vocabulary?
Kliknite na LINK.

1. Istina o učenju stranih jezika: Samostalan rad daje najbolje rezultate

Možda će u nekoj doglednoj budućnosti konačno izmisliti injekciju za učenje jezika. Ili će napraviti softver koji ćemo ili koristiti u nekoj napravi za prevođenje ili ćemo ga ugrađivati u telo... Do tada samostalan rad između časova ostaće neprocenjiv!

To podrazumeva izradu domaćih zadataka i proširenih vežbanja na aktuelne teme sa časova. Mnoge savremene udžbenike prati CD-rom sa dodatnim vežbanjima koji je odlučna dopuna predavanjima. Takođe, postoji nebrojeno sajtova sa najrazličitijim vežbanjima: klasičnim, igricama, kvizovima, sa video materijalom… YouTube može biti veoma koristan u te svrhe.

Možda ćete se iznenaditi, ali jako je dobro razmišljati na tom jeziku. U svakodnevnom životu,dok ste kod kuće, na poslu, u supermarketu ili šetnji, gledajte svet oko sebe i probajte da imenujete predmete koje vidite? Dok gledate TV razmislite da li možete da iskažete svoje mišljenje o nečemu što ste videli ili da opišete tu situaciju. Rečenice mogu biti veoma jednostavne: „Ona je lepa žena. On nosi plavi džemper“,  ili malo zahtevnije: „Oni idu autom na posao svaki dan. Šta je fokus? Vežbati ono što ZNATE. Vežbati pravljenje rečenica korsiteći ono što znate ili ste tek naučili na času!

PROČITAJTE I: 4 JEZIČKE VEŠTINE - MALI VODIČ KAKO DA IH SAVLADATE

4_istine_o_ucenju_jezika_1

2. Istina o učenju stranih jezika: Gramatika jeste važna

Poznavanje gramatika vam omogućava da reči koje znate povežete u smislene celine. Ona nikako ne sme da bude cilj sama sebi, ali je neizostavna. „Da, ali da li mogu da me razumeju i ako kažem ovako?“ često pitaju učenici na času profesore. Da, razumeli biste i vi da stranac koji vam pokazuje novine i kaže: „Ovo kupiti pare koliko“, želi da vas pita koliko koštaju novine. Da li je to poenta? Nije. Ljudi najčešće uče jezik upravo da ne bi morali da se koriste „rukama i nogama“ da prenesu željeno značenje. U tome vam pomaže baš gramatika, jer vam nudi obrasce za građenje pravilnih rečenica.

3. Istina o učenju stranih jezika: Slušanje i pisanje su veštine koje treba razvijati

Kaže se i da je slušanje Pepeljuga među jezičkim veštinama, čime se želi reći da je često zanemareno. Ako vežbate slušanje, navići ćete se na glasove koji postoje u tom jeziku (npr. glas r u engleskom, srpskom, francuskom i ruskom potpuno je različit) i pružiti vam priliku da upijate izgovor, vežbate razumevanje i sretnete se sa onim što znate u smislu vokabulara i gramatike.

Pisanje, kao i konverzacija, omogućava vam da osetite koliko ste ovladali vokabularom i formulama za građenje rečenica (gramatikom). S obzirom na to daimate vremena da razmislite kako ćete nešto reći, imate kontrolu nad onim što proizvodite – možete proveriti napisano i ispraviti ga. U bliskoj vezi je sa usmenim izražavanjem, i ako se lepo izražavate pismeno, veća je verovatnoća da to možete i usmeno da izvedete. I opet je cilj vežbati naučeno, a samo u izuzetnim prilikama tražiti ono što ne znate u rečniku ili od profesora.

baner-kurs-engleskog-nemackog-beograd

4. Istina o učenju stranih jezika: Učenje jezika je proces koji zahteva vreme

Ako prihvatite ovu činjenicu i učenje posmatrate kao vreme koje odvajate za sebe, mnogo ćete više uživati i sigurno ćete bolje napredovati.

Trudite se da minimizirate nivo stresa koji donosite sa sobom na čas, jer stres vam je najveći neprijatelj u učenju. Ne samo da vam odvlači pažnju, već vas i usporava i zamara i doprinosi da se osećate neuspešno. Idealno je ako možete da kažete sebi da stres i brige ostavljate na vratima učionice, čas jezika je vreme za opuštanje i razonodu.

 

Pogledajte aktuelnu akcijsku ponudu kurseva stranih jezika klikom na: Akcijske cene!

Pročitajte još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrijte jezičke zanimljivosti u Bazi znanja.

 

Prijavite se na mejling listu i dobijajte najnovije tekstove iz baze znanja na svoj i-mejl.

    Popunjavanje formulara zaštićeno je SSL enkripcijom.

    *Klikom na dugme Pošalji, dajem saglasnost da mi EQUILIBRIO - Obrazovni sistem može periodično slati nove korisne tekstove za učenje stranih jezika (putem i-mejla)

    <
    <

    MENI