Milijana Petrović

 

Kao mladi profesor i početnik u ovoj profesiji prijavila sam se na praksu da bih stekla dodatnog iskustva. U toku studija sam uglavnom držala individualne časove i nisam imala priliku da se oprobam u nastavi koja podrazumeva da se drži čas većem broju ljudi.

U praksi koju je organizovao Centar „EQUILIBRIO“ dobila sam upravo priliku kakvu sam želela. Ova praksa mi je pružila mogućnost da se oprobam kao profesor u nekim novim situacijama. Smatram da sam naučila puno i da iskustvo koje sam stekla će mi definitivno pomoći u daljem radu i napredovanju.

 

Nenad Matić

 

Stručna praksa je bila jako korisno iskustvo. Pre ovog kursa, shavatio sam da želim da radim kao predavač, ali sami zadaci i zaduženja jednog nastavnika su mi izgledala previše apstraktno. Ovom praksom, imao sam potpuni uvid u to šta sve treba da radi jedan predavač i to znanje primenio na konkretnim časovima. U početku sam bio jako uplašen pre i za vreme časova, ali taj strah je nestao već posle prvog časa. Ovo je bilo jako korisno iskustvo jer smatram da me je pripremilo za moje buduće zanimanje.

 

Nevena Đukić

 

Program stručne prakse mi je mnogo pomogao da shavtim koliko je u stvri lep posao biti profesor i koliko ovaj posao može da ispuni čoveka. Zahvaljujući tome, razmišljam da se ipak bavim profesorskim poslom. Razbila sam tremu. Mislim da mi je Program stručne prakse puno pomogao da npredujem i da steknem iskustvo koje će mi sigurno koristiti.

 

Aleksandra Paljić

 

Posle održane prakse u Centru za strane jezike „EQUILIBRIO“ shvatila sam da su najbitnije osobine dobrog profesora savesnost i posvećenost radu.  Savesnost je bitna jer posao profesora nosi mnogo odgovornosti prema učenicima, prema njihovim željama i očekivanjima kao i prema njihovim osećanjima. Posvećenost je bitna jer prema njoj učenici ocenjuju svog nastavnika i mogu biti zadovoljni ili nezadovoljni time. A posvećenost se ne može odglumiti. Praksa mi je pomogla da vidim kako zaista izgleda sve što sam na časovima metodike nastave engleskog jezika naučila. Samo se kroz praksu može spoznati značaj detaljnog planiranja časova.

Sve u svemu, praksa u Centru „EQUILIBRIO“ mi je pomogla da shvatim da raditi u nastavi zahteva mnogo odgovornosti i napornog rada, ali i da posao profesora može da me usreći i ispuni kao nijedan drugi. Stručna praksa je bila poučno i zanimljivo iskustvo i zahvalna sam svima koji su učestvovali u ostvarivanju iste, jer moji utisci su sasvim pozitivni i sigurna sam da želim da nastavim da se bavim ovim poslom sada posle diplomiranja. Hvala Vam!

 

Milica Matović

 

Praksa u Centru za strane jezike „EQUILIBRIO“ je za većinu nas prva prilika da se susretnemo sa učionicom i učenicima. Meni lično je to puno značilo jer mi ova praksa predstavlja profesionalnu prekretnicu. Pre ovoga nisam bila sigurna ni da li želim ni da li mogu da se bavim predavačkim poslom. Sada sam sigurna da želim a rezultati mojih učenika pokazuju da to i mogu. Svaka čast „EQUILIBRIO“-u za fenomenalnu ideju. Šteta što nema dovoljno mesta pa sve da nas zaposle.

Zahvaljujem se Centru za strane jezike „EQUILIBRIO“ na pruženoj šansi.

 

Marija Gajić
 

Praksa je za mene bila sjajno profesionalno iskustvo. Sve je bilo jako lepo organizovano i uvek smo imali pomoć od svih zaposlenih u Centru „Equilibrio“. Dopalo mi se što je praksa bila podeljena u cikluse, tako da smo stigli da pređemo i dobro obradimo sve aspekte profesorskog poziva. Sama nastava preko leta mi se najviše dopala, imala sam sjajnu grupu koja je pokazala odlične rezultate na testu. Sve u svemu, zaista sam uživala u svim ciklusima prakse i drago mi je što sam se prijavila. Kad bih mogla, sve bih ponovila.

 

Nemanja Vasiljević  - nerloch@yahoo.com
 

Ova praksa predstavlja nezamenjivo I poučno iskustvo, pogotovu za sve studente i diplomirane profesore jezika koji nisu imali metodologiju nastave tokom univerzitetskog obrazovanja. Tokom prakse u Centru “Equilibrio” stekao sam mnoštvo dragocenog znanja prilikom rada sa decom I profesorima ove škole. Atmosfera je neverovatna; prijateljska, profesionalna i puna razumevanja i podrške. Svaku sumnju koju sam imao u vezi svog budućeg znanja sada je odagnana zahvaljujući ovoj praksi. Toplo preporučujem svim budućim profesorima da upišu ovu praksu i dožive nezaboravno i neprocenjivo iskustvo.

 

Mitra Petković  - mitra.petkovic@gmail.com
 

Stručna praksa u Centru “Equilibrio” je svima nama bila jedno novo iskustvo. Saznali smo mnogo novih stvar i informacija koje na fakultetu nismo imali prilike da čujemo. Stekla sam uvid u to koliko je posao profesora, zapravo, izazovan, kao i koliko je znanja i umeća potrebno da bismo bili dobar profesor. Potrebno je biti i pedagog i psiholog i metodičar. Potrebno je da budemo što inovativniji i da učinimo časove što zanimlnivijim đacima. Nije bitno samo da posedujemo znanje, još bitnije je da umemo i da ga prenesemo ostalima. Sve ovo sam naučila na stručnoj praksi i smatram da če mi biti od velike pomoći u daljem životu i radu. Ova praksa je još više učvrstila moju želju da budem profesor i zahvalna sam na prilici koja mi je pružena.

 

Snežana Pantelić  - l.art.pour.l.art@hotmail.com
 

Bilo kakvo iskustvo u polju struke znači, ali je ovo psebno inspirativno I poučno. Svakako mi je pomoglo da shvatim da posao nastavnika nije nimalo lak I zahteva mnogo pripreme I koncentracije, i da se, ipak, pored svega toga osete kao riba na suvom pred učionicom punom đaka. Pripremni deo prakse, pre ulaska u učionicu je vrlo bitan i tu se iznose istine o nastavničkom poslu. Otvore vam oči u pitanju šta je to nastavnik i kakve sve obaveze ima. Meni se jako dopao ovaj deo jer smo iznošenjem sopstvenog mišljenja i dobijanjem novih informacija saznali dosta toga. Sama nastava je bila zanimljiva. Prvih nedelju dana je bilo traumatično, ali je sve na kraju došlo na svoje mesto. Organizacija same prakse je odlična i niko ne bi zažalio ako se prijavi.

Sve u svemu, praksa je odlična i pomaže dosta u vidu saveta, ali i u tome da posle takvog iskustva shvatite da li želite ovu profesiju kao svoju ili ne.

 

Jelena Spasić  - jelena.spasic987@gmail.com
 

Praksa u Centru „Equilibrio“ je bila veoma korisna za mene kao studenta stranog jezika jer mi je omogućila da se direktno susretnem sa poslom predavača i da se oprobam u tome. Imali smo i radionice sa raznim predavačima koji su nas upoznali i preneli svoje iskustvo iz različitih uglova. Susreli smo se i sa pravljenjem nastavnog plana i programa što je takođe veoma korisno. Sigurna sam da će mi biti od pomoći iskustvo koje sam stekla ovde i u budućem radu. Sve u svemu, mislim da je praksa odlična za mlade ljude koji tek treba da stiču radno iskustvo. Hvala!

 

Olja Milutinović  - medolinovic@gmail.com
 

Ovaj četvoromesečni kurs prakse je meni lično pomogao da saznam kako zapravo treba da držim časove, kako da se ponašam u učionici, i van nje, sa kolegama i osobljem škole, a samo držanje časova mi je pomoglo da se oslobodim tenzije koju sam imala i straha da neću biti dobar profesor. Ovo je najkorisniji kurs u toku celog mog školovanja, kurs gde nema teorije već na licu mesta učite kako je to biti profesor. Svi profesori koji su nam držali časove su me nečemu iz svoje oblasti naučili, a profesorka Ljubica, kod koje sam bila na hospitovanju, me je fascinirala načinom na koji je držala i vodila čas i njenim odnosom sa učenicima. Časovi koje sam ja držala su, po meni, bili uspešni i ja sam u potpunosti zadovoljna praksom u Centru „Equilibrio“.

 

Dragana Petrović  - gagicagagic@gmail.com
 

Smatram da je praksa doprinela mom stručnom usavršavanju jer sam tek nakon održanih časova shvatila da je profesorski poziv ono čemu želim da se posvetim. Utisci su veoma pozitivni jer su uslovi u kojima je održana celokupna praksa bili izuzetni, jer su profesori sa kojima sam sarađivala profesionalci, i jer sam izašla iz škole obogaćena jednim novim i značajnijim iskustvom, koje bih preporučila svakom početniku. Pohvalila bih dobru organizovanost, stručnost, ljubaznost i otvorenost za saradnju svog osoblja u školi. Prikupljena iskustva i praktični saveti su me usmerili ka dosta kvalitetnijem i kretivnijem radu nego što sam očekivala. Verujem da sam kroz ovu praksu izvukla maksimum iz sebe i trudim se da svaki naredni čas bude korisniji, zanimljiviji i kreativniji, jer nakon ovako dobre motivacije, znam da je to moguće.

 

Milica Svrzić  - milica_svrzic@yahoo.com
 

Stručna praksa u školi „Equilibrio“ za mene je bila jedno vredno iskustvo. Prvi put sam imala priliku da držim konverzacijske kurseve većim grupama učenika. Mislim da su kursevi bili interesntni i drugačiji od standardnih kurseva. Đaci su uglavnom bili motivisani za rad i poslušni, što je meni olakšavalo organizaaciju ispita i ocenjivanje đaka. Zaposleni u školi su izuzetno prijatni i uvek spremni da izađu u susret. Bilo je izuzetno zadovoljstvo i vredno iskustvo biti deo tima škole „Equilibrio“.

 

Marija Erceg - erceg.marija86@gmail.com
 

Nijednog trenutka se nisam pokajala što sam se prijavila. Neizmerno mnogo mi je značilo jer sam stekla iskustvo koje mi je bilo neophodno. Stvarno sam dosta naučila i ova praksa mi je pomogla da dođem do zaključka da želim da se bavim predavanjem. Jako sam zadovoljna što smo imali priliku da stvarno radimo i to u tolikoj meri i tim intenzitetom. Organizacija vam je jača strana i ja to poštujem i cenim.

 

Tanja Kukrić - tanja_kukric@hotmail.com
 

Veoma sam zadovoljna programom stručne prakse u školi „Equilibrio“. Do tada nisam imala prilike da izvodim nastavu engleskog jezika većem broju učenika, tako da mi je ovo iskustvo veoma pomoglo. Imala sam mogućnost da organizujem čas, upoznam se sa metodama u nastavi, pripremam pismeni i usmnei ispit. Naravno, teorijsko znanje sam pretočila u praktično, a najviše mi je značilo što sam se suočavala sa realnim situacijama koje mogu iskrsnuti na času i trudila se da se izborim sa njima. Potvrdila sam sebi da mi ovaj posao odgovara, da uživam u tome i da želim time da se bavim. Nadam se da će mi ova praksa pomoći pri budućem zaposlenju. Hvala mentorima na podršci i pomoći, uz njih mi je išlo lakše.

 

Aleksandra Kostić - sekakostic@gmail.com
 

Praksa u Centru „Equilibrio“ je jedno neprecenjivo iskustvo. Većina poslodavaca zahteva da njihov budući radnik ima radno iskustvo, što mnogi studenti nemaju, a praksa im omogućava da steknu to iskustvo. Na početku prakse praktikanti prolaze kroz niz raznih radionica koje drže profesori sa višegodišnjim iskustvom. Radionice nas uvode u našu buduću samostalnu nastavu što je od velike koristi, jer nam se ukazuje na moguće probleme kao i na to kako rešiti te probleme. Profesori su jako ljubazni i predusretljivi, otvoreni su za pitanja raznih tipova. Pokušavaju da nas pripreme koliko god mogu za buduću nastavu, ali uvek ostaje velika trema pred prvo samostalno predavanje. Pored radionica kada praktikanti uđu u nastavu imaju mogućnost da njihov rad prate njihovi mentori, koji dolaze na njihovu nastavu i ukazuju im na greške, što je jako korisno jer time postajemo bolji profesori. Pored nezaboravnog iskustva koje se stekne na praksi i pored toga što mnogo naučite, ukazuje vam se veliko poštovanje i poverenje od svih zaposlenih u Centru, što se danas ne može svugde očekivati. Htela bih da se zahvalim svim zaposlenima u Centru.

 

Jelena Jakšić
 

Veoma mi se svidela ideja prakse i upisala sam se posebno zato što na fakultetu nismo mogli da bilo šta radimo iz praktične nastave. Već na samom početku mi se svidelo što se predstavljaju i dobre i loše strane nastavničkog posla jer sam možda malo idealizovala posao nastavnika. Drago mi je što smo mogle da podelimo mišljenja i iskustva i sa onim devojkama koje su već negde držale nastavu i jako mi se dopalo što smo mogle da popričamo i sa nastavnicima za predškolsko i iz osnovne i srednje škole i da se upoznamo sa razlikama u poslu. Jedino nisam imala prilike da držim nastavu i da time otklonim kod sebe tu početničku barijeru, ali mi je iskustvo bilo značajno posebno zbog pisanja nastavničkog plana i programa rada.

 

Ana Stanković  - anastankovic84@hotmail.com
 

Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imala priliku da budem deo stručne prakse u Centru za strane jezike „Equilibrio“. Praksa se sastojala od teorijskog i onog praktičnog rada u nastavi. Na teorijskom delu prakse upoznala sam se sa radom škole, metodama u nastavi, odlikama dobrog profesora, cilju časa. Mentorke su mi svojim savetima i upustvima izuzetno pomogle, jer su mi ukazale (i to konkretnim primerima) u kom smeru treba da se krećem i čemu da stremim kako bih bila dobar profesor. Shvatila sam da biti dobar profesor znači biti veoma posvećen poslu, konstantno raditi na sebi i nadograđivati svoje znanje, kao i umeti preneti to znanje učenicima.šasovi nastave u trajanju od 4 nedelje predstavljali su pravo „vatreno krštenje“. Veoma mi je bitno što sam uspela da se oslobodim treme i uspostavim jako dobar odnos sa učenicima. Pošto su moji učenici bili na početnom nivou, bilo mi je izuzetno drago da ih ja uvodim u poznavanje španskog jezika, i pravo zadovoljstvo je bilo videti ih kako „upijaju“ znanje uz osmeh na licu, a na kraju kursa pokazuju obavezno interesovanje za dalji nastavak učenja. Ono što mi je bilo izuzetno značejno je to da u toku nastave nisam bila prepuštena samo sebi i svom znanju već sam u svakom trenutku mogla da se obratim za pomoć u vidu pružanja saveta, sugestija i korisnih informacija od strane diretkora za nastavu Vide Dikić iprofesorke Bojane Đurić. Moj lični utisak je da sam se prilično dobro snašla i što je najvažnije, uspela da prenesem znanje mojim učenicima. I pored dosta potečkoća na koje nailazimo u radu otkrila sam da je zaista divno i veoma ispunjavajuće biti profesor.

Praksa je za mene bila jedno veoma pozitivno i zanimljivo iskustvo i zahvaljujem se Centru „Equilibrio“ što su mi pružili priliku da budem deo njihovog tima.

 

Miloš Pejović  - grifonz@yahoo.com
 

Praksa u Centru Equilibrio je sjajan način da se stekne praktično iskustvo u nastavi jezika. To je dobra prilika da se u praksi isproba teorijsko znanje stečeno na fakultetu. Škola je dobro opremljena, učionice imaju dovoljno prostora, dobro su osvetljene i imaju klimu. Neke učionice imaju i kompjutere koji se mogu upotrebiti u nastavi. Ono što je bilo od velike pomoći tokom prakse su radionice koje smo imali pre ulaska u nastavu i sastanci koje smo imali tokom nastave. Radionice su bile dobra priprema za ulazak u učionicu budući da smo na njima diskutovali o raznim situacijama i bitnim temama u vezi sa predavanjem na sastancima smo imali priliku da porazgovaramo o problemima sa kojima smo se susretali tokom časova i da zajednički nađemo konstruktivno rešenje. Imali smo grupe sačinjene od gimnazijalaca koji su bili prilično motivisani da rade. Njihovi nivoi znanja su varilali, ali su svi bili voljni da napreduju. Preporučujem praksu u Centru Equilibrio svakom studentu jezika koji želi da stekne ili unapredi svoje predavačke sposobnosti.

 

Ana Nestorović - anchicats88@yahoo.com
 

Prvi put sam imala priliku da učestvujem u nekom programu kao što je ovaj i jako sam zadovoljna. Kao studentu završne godine španskog jezika ovo mi je jako značilo i pomoglo da shvatim svoje buduće obaveze i da naučim šta sve podrazumeva biti profesor. Praksa je veoma dobro osmišljena i pomaže budućim profesorima da upoznaju svoj budući posao i da nauče da budu dobar profesor. Jako sam zahvalna zbog poverenja koje mi je ukazano i zbog svega što sam imala prilike da naučim, vidim i iskusim zahvaljujući praksi. Svi koji su bili zaduženi za ovaj projekat su bili jako predusretljivi i voljni da nas nauče da sutradan budemo dobri profesori i da volimo svoj posao. Smatram da je praksa prilika svim neiskusnim, a budućim, profesorima da se oslobode, nauče, steknu iskustvo i vide da li je prosveta ono čime žele da se bave i zato sam jako zahvalna što sam imala priliku da budem deo ovog programa i bez razmišljanja bih se ponovo prijavila. Još jedno hvala na ukazanom poverenju i na svemu što ste me naučili.

 

Marija Jovančić - marijaj20@gmail.com
 

Ja sam oduševljena celokupnim programom. Svi predavači su bili odlični, ponašali se kao da su naše kolege, nisu nas izuzimali iz svojih aktivnosti. Najviše mi se svideo deo kada smo mi držali časove, grupa je bila odlična i veoma sam srećna što sam radila sa takvom decom. Bili su veoma vredni, redovno su radili i postigli smo vrlo dobre rezultate. Bitno je i to da su i oni prezadovoljni i da će nastaviti sa učenjem italijanskog što je meni posebno drago. Sada još više volim ovaj posao i želim njime da se bavim. Žao mi je što je gotovo, jer je ovo bilo divno iskustvo, ali, ko zna, možda se vidimo i naredne godine...

 

Katarina Dević - kdevic@yahoo.es
 

Stručna praksa u Centru za strane jezike Equilibrio, je zapravo bila pravo mesto za mogućnost primene profesionalnog znanja stečenog na Filološkom fakultetu. Kako se praktična nastava sastojala iz teorijskog dela i planiranja, odnosno sprovođenja samog nastavnog plana, mogu da zaključim da je svaki deo bio koristan na svojstven način. Na časovima održanim u Centru imali smo mogućnost da se upoznamo sa predavačima koji su sa nama podelili svoja profesionalana iskustva i na taj način nam predočili eventualne situacije u kojima bismo mogli sutra kao profesori da se nađemo.

Za mene lično najuzbudljiviji deo prakse je bila sama primena stečenog znanja i rad sa polaznicima A1 nivoa, u konkretnom slučaju sa Udruženjem studenata sa hendikepom. Ono što mogu da naglasim je njihova motivisanost i volja za učenjem stranog jezika, a moja lična satisfakcija je samim tim bila veća zbog pohvale koleginice i mene kao predavača, i naravno rezultata koji su postigli  na finalnom testu  posle tromesečnog predavanja.

U svakom slučaju sva iskustva vezana za Centar Equilibrio su pozitivna, počev od organizacije istog do izvođenja nastavnog plana na časovima. Pohvalila bih  profesore sa kojima smo radili i još jednom zahvalila na saradnji.

 

Tamara Marković - tammar3@yahoo.com

 

Radna praksa u Equilibriju je za mene bila pre svega jedno jako prijatno iznenađenje. Nisam očekivala da ću kao praktikant dobiti toliko toga zauzvrat. Teorijski deo prakse je bio veoma interesantan, svi predavači su odlično odabrani, prijatni ljudi, zanimljivi i stručni. Imam utisak da sam na ovom delu prakse stekla znanje koje ću zaista moći praktično da primenjujem u nastavi. Dobila sam priliku da znanje primenim na tromesečnom kursu koji sam zatim držala. Ono što mi se posebno dopalo je što je Equilibrio od početka imao poverenje u nas praktikante, kao profesore. Ni u jednom trenutku nisam osetila manjak poštovanja, budući da sam još uvek student. Svakom praktikantu su date „odrešene ruke“ za rad sa njegovim učenicima, što ne znači da smo bili prepušteni sebi samima. Na sastancima, svakog petka, rešavali smo sve nedoumice, pitanja, eventualne probleme... Tokom cele prakse, osećala sam da imam podršku i da se moj rad ceni. Divna grupa đaka koju sam dobila je zaokružila moj utisak o ovoj praksi kao o jednom jako lepom iskustvu. Svakome bih preporučila radnu praksu u Equilibriju,  kao odličnu pripremu za početak karijere.

 

Ana Basta - anchibasta@hotmail.com
 

Za praksu u Centru za strane jezike Equiibrio sam saznala preko interneta, i odmah se prijavila jer verujem da praksa u jednoj takvoj školi bi mi mnogo, kao neiskusnom apsolventu francuskog jezika, pomogla. Na početku smo slušali predavanja profesora više stranih jezika kao i drugih zaposlenih u ovoj školi, i stekli smo uvid u to kako jedna škola stranih jezika funkcioniše, kako obezbeđuje materijal, organizuje časove, priprema marketinške poruke i ponude. Uporedili smo iskustva profesora u školi stranih jezika u privatnoj školi, u osnovnoj školi, i u srednjim, pronašli prednosti i mane i mnoga rešenja kako unaprediti nastavu i motivisati učenike. Zatim je došao deo gde naš rad dolazi do izražaja. Prvo smo pravili plan časova, tražili materijal i modifikovali ga po nivou znanja učenika, da bismo zatim predavali određene delove pred kolegama i mentorkom gde smo uvideli poneku grešku, čuli predlog i jednostavno izgubili tremu pred tablom i punom učionicom. Zatim je na red došao rad sa grupom. Ja sam imala grupu studenata početnika sa kojim sam radila blok nastavu tokom 3 meseca. Predavanja nisu bila teška, trudila sam se da što više podstičem polaznike da pričaju i koriste pravila i reči koje smo savladali, i uvek na kraju časa bila srećna kad kažu da je vreme brzo proteklo. Čitali smo tekstove, slušali muziku, kreirali dijaloge u određenim životnim situacijama i pisali poruke, pisma, razglednice. Najteži deo prakse je bilo sastavljanje krajnjeg testa, odabir tema za pismeno i usmeno izražavanje, a kasnije i njihovo ocenivanje.

Na kraju, iskustvo koje sam za tih par meseci stekla u Equilibriju mi je veoma značilo, najzad sam videla kako je biti sa druge strane katedre, kako je stajati pred tablom, pregledati domaće, ispravljati testove i izvesti grupu početnika do krajnjeg testa i učiniti ih srećnim, jer umeju da govore i razumeju francuski jezik.

 

Jelena Jovanović - jeca.cap@gmail.com

 

Tokom prakse, imali smo prilike da naučimo mnogo novih stvari vezanih za predavanje, za metode, pomoćni materijali, ali smo takođe čuli nešto vezano za marketing što mi se veoma dopalo. Sviđa mi se što sama praksa nije oduzimala previše slobodnog vremena, dakle lako smo se uklapali sa ostalim obavezama. Mislim da je ovo jedinstvena prilika da saznamo iz prve ruke prednosti i mane samog profesorskog posla, mislim da su predavači bili sjajni, držali su nam pažnju i uvodili nas konkretnim primerima u probleme sa kojima bismo mogli da se susretnemo. Sam praktični deo, tj. držanje časova je odlično iskustvo za sve nas koji do sada nismo radili sa grupom, pre svega zato što je to potpuno drugačije od držanja individualnih časova, a takođe i drugačije od rada sa decom koja se već u školi susreću sa tim jezikom. Tokom prakse, otkrila sam neke stvari vezane za jezik koji predajem, ali sam otkrila i neke stvari vezane za mene i moje afinitete. Mentor mi je bila profesorka Vida Dikić i dopada mi se što je pristupačna, lako je sarađivati sa njom, a cenim i njen način rada u učionici, jer navodi učenike da sami zaključuju, što smatram da je jako bitno, jer se na taj način najbolje uči. Celokupan utisak je odličan, mislim da bi ovakva praksa trebalo da bude sastavni deo naših studija.

 

Milena Krstić - milena_krstic85@hotmail.com

 

Što se tiče mojih utisaka o praksi, ne bih imala nikakvu zamerku. Svako od profesora koji je radio sa nama se maksimalno posvetio tome i dao nam korisne savete kao i korekcije u stvarima u kojima smo grešili. Sve ste odradili temeljno, predano i profesionalno. Atmosfera tokom prakse je bila radna, ali i opuštena jer je svako mogao sa drugima da podeli svoje ideje i mišljenje i da se o tome diskutuje na sasvim prirodan način, bez ikakvog ustručavanja.
Hvala vam na svemu! 

 

Jovana Golubić - golubicjovana@gmail.com

 

Na praksu sam se prijavila prvenstveno zato što nisam imala nikakvog iskustva u radu sa grupom. Pretpostavljala sam da ću čuti mnogo korisnih saveta i zanimljivih iskustava i nisam se prevarila. Svako predavanje bilo je zanimljivo na svoj način i svako podjenako korisno. Ono što me je prijatno iznenadilo je činjenica da nismo slušali samo o samim metodama predavanja, već smo čuli nešto i o vođenju škole. Najkorisniji deo bilo je držanje časova, kada sam mogla da primenim sve što sam čula tokom teorijskog dela prakse. Moje prvo radno iskustvo, neprocenjive vrednosti.

 

Marina Jovanović - marinanatasa@sezampro.rs

 

Svaki deo prakse je dobro osmišljen, veoma zanimljiv i pre svega koristan. Kroz razgovor i primere iz prakse imate priliku da steknete teorijsko znanje i da se upoznate sa modernim i veoma zanimljivim metodama učenja stranog jezika. Tokom gostovanja na časovima shvatite da se te nove metode zaista primenjuju. Prilikom izrade planova za učenje stranog jezika dobijate priliku da pokažete kreativnost, da zaboravite suvoparan način učenja i da zanimljivim pristupom učinite učenje lakšim i interesantnijim. Svakako važan deo prakse i za nas veoma koristan je pravljenje planova za učenje jezika i testa za ocenjivanje polaznika kursa. To je nešto što vas ne uče na fakultetu, pa možda po prvi put imate priliku da se bavite time. Na kraju dobijate priliku da samostalno držite časove. To je prilika da sve što ste naučili primenite, da naučite nešto novo, da procenite koliko ste zaista za ovaj posao. Tokom prakse imate priliku i da se upoznate i sa mnogim profesorima koji su spremni da sa vama podele svoje iskustvo. Svi profesori su uvek spremni da odgovore na vaša pitanja, da vam pomognu da rešite problem, da vas posavetuju. Veoma su profesionalni, ali i prijateljski raspoloženi tako da se ne ustručavate da im se obratite ukoliko imate neki problem ili pitanje. Ceo program je odlično osmišljen, svi koji učestvuju u njemu su posvećeni poslu i spremni da vam daju priliku da budete deo njihovog tima i ova praksa je prilika koju svakako treba iskoristiti. 

 

Sanja Rađenović - rdjnvcsnj@yahoo.com

 

Drago mi je što sam dobila priliku da učestvujem u ovakvom programu. Prvenstveno sam se prijavila kako bih usavršila govorne veštine i savladala strah od javnog nastupa, a za uzvrat sam dobila još i teorijska znanja o profesorskom pozivu, koji sam razmatrala kao opciju koju bih mogla da usvojim negde u skorijoj budućnosti, budući da sam se na fakultetu orijentisala u tom pravcu. Imala sam prilike da upoznam profesore škole Equilibrio koji su na vrlo vešt i privržen način pristupili svakom predavanju sa ciljem da nam na što jasniji, a opet vrlo detaljan način približe prednosti i mane ovog posla. Razmenjujući iskustva, bivali smo uključivani u interakciju sa predavačima koji su podsticali naša već postojeća metodičko-pedagoška znanja i dopunjavali ih svojim primerima iz realnog života. Nažalost nisam imala priliku da se i sama oprobam u ovom poslu i steknem malo bliži uvid u celu stvar, ali uprkos tome naučila sam puno o pripremama za čas, odabiru pomoćnog materijala i odnosu profesor-učenik na kojem je zasnovan ceo edukativni sistem. Verujem da će mi sertifikat škole Equlibrio biti od koristi u potrazi za poslom, kao i u daljem usavršavanju.

 

Marija Grujičić - grujicic_marija@yahoo.com

 

Jako sam zadovoljna praksom. Dopada mi se odnos profesora prema praktikantima. Svi su bili jako ljubazni i predusretljivi. Dali su nam jako korisne savete. Svidele su mi se radionice i način rada u radionicama. Dobro je što smo imali priliku da posmatramo časove. Najviše mi se dopada što smo imali priliku da vodimo svoje grupe. Ova praksa je bila jako korisno i prijatno iskustvo.

 

Snežana Fimić - sneza_fimic@yahoo.com

 

U okviru prakse obavljene u Centru za strane jezike Equilibrio imala sam prilike da naučim dosta toga o planiranju i izvođenju nastave stranih jezika. Praksa je obuhvatila odgovore na razna pitanja koja ćete postaviti sebi a koja ćete teško dobiti na drugom mestu. Pored toga što treba znati koje jezičke veštine treba da stekne polaznik nekog kursa jezika i u čemu se one sastoje, bitno je krenuti od sebe i naučiti koje osobine treba da poseduje profesor i na koji način treba da se postavi u odnosu prema učenicima. Smatram da je ovako organizovana praksa od velike koristi budućim profesorima jezika jer će saznati koji su principi planiranja nastave i imati priliku da to nauče na praktičnom primeru plana koji će sami sastaviti. Takođe, videće kako funkcioniše jedna škola jezika i saznati da li je to posao koji bi im odgovarao i da li se oni u tome pronalaze. Od profesora koji su nam držali predavanja naučila sam da su neke od bitnih osobina profesora strpljenje, jednak odnos prema svim učenicima i sposobnost improvizacije i snalaženja u raznim situacijama. Sve se to uči i stiče vremenom, a praksa može da vam posluži kao prvi korak ka tome da postanete dobar profesor. Moram reći da je rad u prijatnom ambijentu sa iskusnim predavačima doprineo tome da moji utisci sa prakse budu jako pozitivni i nadam se da ću se uskoro ostvariti kao profesor i praktično, u nekoj sličnoj školi stranih jezika.

 

Slađana Popović - sladjanapop@gmail.com

 

Praksa u Centru Equilibrio je bila veoma poučna. Tokom četiri meseca upoznali smo se sa svim aspektima profeorskog poziva i stekli neophodna znanja i veštine koji će nam pomoći da se suočimo sa svim problemima koji se mogu pojaviti u učionici. Pre prakse nisam ni razmišljala o tome koliko vremena i truda jedan profesor ulaže u pripremu časa. Sve mi se nekako činilo da pošto oni dobro poznaju materiju da im priprema nije potrebna. Naravno što si iskusniju sve ti je lakše, pretpostavljam, ali početnicima priprema je veoma važna. U Equilibrio Centru su nam pokazali da možete iskoristiti svu svoju kreativnost da bi čas bio što uspešniji i zanimljiviji, kao i  kako iskoristiti knjige koje imate, kako i gde naći dodatni materijal. Pisanje programa za ceo jedan kurs je još jedna stvar koju nikad nisam probala pre ove prakse. Stvaranje programa koji će se koristiti u nastavi je za mene bilo zaista posebno iskustvo. Najzanimljiviji deo prakse je naravno rad sa polaznicima. Sam osećaj kad stojite pred grupom ljudi koja upija svaku vašu reč je neopisiv. Možda baš u tom trenutku kad se nađete pred njima shvatite da je to baš ono što želite da radite u životu.